• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Απόβαση εκατοντάδων Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και χιλιάδων ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια – Ο πόλεμος κλιμακώνεται!

March 05, 2023 357

400 συνολικά Αμερικανοί στρατιωτικοί κατέφθασαν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Στρατόπεδο Γιαννούλη, όπου και θα παραμείνουν για όλους τους επόμενους μήνες. Η απόβαση αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της πρόσδεσης της χώρας στο αμερικάνικο πολεμικό άρμα. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί οι διάφορες επισκέψεις των Αμερικανών, γεγονός που αποδεικνύει το στρατηγικό ενδιαφέρον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την περιοχή μας, αλλά και τους κινδύνους για το λαό μας και την ειρήνη, ευρύτερα.

Σε αυτά τα πλαίσια, στις αρχές του Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε ο ελλιμενισμός στον Πειραιά του γιγαντιαίου αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «George W. Bush», το οποίο εντάσσεται στο δολοφονικό 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο αποτελεί κορυφαίο πολεμικό πλοίο του αμερικανικού στρατού, άνω των 300 μέτρων μήκους, με 7.000 πεζοναύτες, με 85 μαχητικά συμβατικού και ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα. Ακολούθησε η έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle», με 3.000 άντρες πλήρωμα και συνοδευόμενο από αρμάδα γαλλικών και νατοϊκών πλοίων, το οποίο έδεσε στη Σούδα τις ημέρες της επίσκεψης Μπλίνκεν. Κατά την περιοδεία του σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα ο Μπλίνκεν ήρθε για να επιτηρήσει τη χώρα μας, που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική βάση, αλλά και για να συμμετάσχει στον τέταρτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ο πόλεμος στη γειτονιά μας κλιμακώνεται

Γιατί έχουμε τέτοια συσσώρευση αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα μας; Η απάντηση είναι απλή αν δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και Γερμανούς ιμπεριαλιστές να στέλνουν βαριά τανκς και να συζητούν για αποστολή μαχητικών αεροπλάνων προς υποστήριξη του Ζελένσκι. Οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές αντίστοιχα απαντούν σε όλο το μέτωπο. Ο πυρηνικός αλληλοεκβιασμός έχει αναβαθμιστεί. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στη Λευκορωσία προθερμαίνονται τα στρατεύματα. Σε αυτά τα πλαίσια, η κατάσταση στη Μολδαβία ρίχνει λάδι στη φωτιά. Εκεί η πολιτική κρίση έχει οξυνθεί, με την πρόεδρο Μάγια Σάντου να αποπέμπει την πρωθυπουργό Ναταλία Γαβρίλιτσα και να τοποθετεί στη θέση της τον έως τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ντορίν Ρετσεάν. Οι διάφορες κλίκες της αστικής τά­ξης της Μολδαβίας βρίσκονται σε αντι­παράθεση μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον ευρύτερο προσανατολισμό της χώρας, καθώς και μπροστά στη διαχείριση των πολύ μεγάλων λαϊκών προβλημάτων που η πολιτική τους προκάλεσε. Η χώρα είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, ενώ συνορεύει με την Ουκρανία και για αυτό δέχεται ισχυρές πιέσεις. Έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον πόλεμο, καθώς αναρίθμητες βόμβες έχουν περάσει από τον εναέριο χώρο της. Επιπλέον, η Υπερδνειστερία αποτελεί αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, είναι ρωσικό προτεκτοράτο και για αυτό εκεί στρατοπεδεύει ο ρωσικός στρατός με ισχυρό εξοπλισμό. Σε αυτό το πολύ εύφλεκτο τοπίο, δημοσιεύτηκαν αφενός από το Ζελένσκι και τους Δυτικούς τα σενάρια για επικείμενο ρωσικό πραξικόπημα στην Μολδαβία, αφετέρου από την ίδια τη Σάντου σενάρια για ρωσικά σαμποτάζ. Σενάρια δημοσίευσαν και ρωσικά ΜΜΕ για επικείμενη προβοκάτσια των Ουκρανών με χιλιάδες στρατιώτες στην Υπερδνειστερία. Βεβαίως, εν όψει αυτών των εξελίξεων, δίνουν και παίρνουν τα υποτιθέμενα ή υπαρκτά σενάρια για ρωσική επίθεση μέχρι την Οδησσό και τη Μολδαβία, για να «επιλυθούν» κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ζητήματα.

Οι αντίστοιχες στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τον ανεφοδιασμό του νατοϊκού «Σχηματισμού Μά­χης», ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία και αριθμεί τουλάχιστον σε 7.000 άνδρες υπό τον Γάλλο διοικητή Tricand de la Goutte. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με κορυφαίες την «Atlantic Resolve 23» και την «Defender Europe 23», με χιλιάδες φαντάρους-πεζοναύτες, χιλιάδες όπλα και άρματα μάχης. Ο αντιρωσικός σκοπός των ανωτέρω ασκήσεων είναι παραπάνω από προφανής (πραγματοποιούνται απέναντι από την Κριμαία!), ενώ άλλωστε η «Atlantic Resolve 23» ξεκίνησε να πραγματοποιείται μετά το 2014 και τα πρώτα γεγονότα της Ουκρανίας!

Κι εδώ επανερχόμαστε στην Αλεξανδρούπολη. Η περιοχή, ολίγον βορειότερα της χώρας μας, φλέγεται και ο πόλεμος οδεύει προς γενίκευση. Οι χιλιάδες μόνιμα στρατοπεδευμένοι νατοϊκοί στη Ρουμανία, οι χιλιάδες νατοϊκοί που θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις, με προεξάρχοντες τους χιλιάδες Αμερικανούς και τον εξοπλισμό τους, ανεφοδιάζονται και προσεγγίζουν αυτά τα εδάφη μέσω Αλεξανδρούπολης. Για αυτό ήρθαν οι 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Για να επιτηρήσουν και να οργανώσουν τον γιγαντιαίο αυτό πολεμικό ανεφοδιασμό. Για να επιτηρήσουν τη διέλευση των χιλιάδων Αμερικανών προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα σενάρια πως επιχειρείται η ταχεία αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τα προς Βορρά οδικά δίκτυα και λιμάνια (Κωνστάντζα, Βάρνα, Μπουργκάς, εκβολές του Δούναβη, Βαλτική). Όχι βέβαια για την εξυπηρέτηση των λαών, αλλά για την ταχύτερη μεταφορά του πολεμικού υλικού και των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων.

Η πολιτική των ντόπιων υποτελών, των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της εξάρτησης και της υποταγής στα αμερικανικά σχέδια είναι επικίνδυνη για το λαό. Γιατί εμπλέκει τη χώρα μας στο αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής και την καθιστά στρατιωτικό στόχο. Γιατί εδώ στρατοπεδεύουν μόνιμα, περνούν και χρησιμοποιούν τα λιμάνια, τον αέρα και το έδαφος της χώρας μας, χιλιάδες χιλιάδων αμερικανονατοϊκών, με χιλιάδες χιλιάδων όπλων, εξοπλισμού, αρμάτων και αεροπλανοφόρων.

Οι λαοί αντιστέκονται!

Το μαύρο παρόν και μέλλον της φτώχειας και του πολεμικού ολέθρου δεν μένει αναπάντητο. Αυτές τις ημέρες, το λόγο είχαν ο λαός της Μολδαβίας και της Ιταλίας. Στη Μολδαβία, εκτός από τις αντιπαραθέσεις και τις συνωμοσίες των φιλοδυτικών και των φιλορώσων, ο ίδιος ο λαός μίλησε κατά χιλιάδες στους δρόμους. Χιλιάδες λαού της Μολδαβίας ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να καταγγείλουν την πολιτική της ακρίβειας στα προϊόντα και στο φυσικό αέριο, για τον πληθωρισμό. Και εκεί, η ολιγαρχία θέλει να ρίξει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού, καθώς και να κερδοφορήσει πολλαπλά με πρόσχημα τον πόλεμο. Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και πιάνουν το νήμα των τεράστιων λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλον τον πλανήτη. Επιπλέον, κορυφαίο γεγονός για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη, αποτέλεσε η μεγάλη αντιπολεμική απεργία των Ιταλών λιμενεργατών. Με κεντρικό σύνθημά τους «Κάτω τα όπλα, πάνω οι μισθοί», πραγματοποίησαν απεργία το Σάββατο 25/2 και συγκεντρώσεις σε μια σειρά λιμανιών της Ιταλίας, με κορυφαία αυτή στη Γένοβα. Οι Ιταλοί λιμενεργάτες κατήγγειλαν τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι. Απαιτούν την παύση μεταφοράς πολεμικού υλικού από τα λιμάνια της Ιταλίας, γιατί είναι επικίνδυνο για τους ίδιους (μετρούν δύο σχετικά εργατικά ατυχήματα!), αλλά και γιατί κυριαρχεί ανάμεσά τους η διάθεση να παλέψουν και να συνεισφέρουν έμπρακτα στην υπόθεση της ειρήνης. Κατήγγειλαν με την απεργία τους, όχι μόνο την πόλεμο, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που μειώνει δραστικά το εισόδημά τους. Στο πλευρό τους διαδήλωσαν εργάτες και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους, καθώς και φοιτητές, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι, ενώ έχουν δεχθεί και τις επιθέσεις της αστυνομίας μέσα σε πανεπιστήμια.

Μπροστά στον όλεθρο του πολέμου και την κλιμάκωσή του, οι λαοί δεν έχουν παρά να βγουν σε μεγάλους αγώνες. Να απαιτήσουν το σταμάτημά του. Να απαιτήσουν να μη γίνει καμιά αλλαγή συνόρων. Να απαιτήσουν να μη συμμετάσχουν οι χώρες τους. Ο ελληνικός λαός, μπροστά στη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανική βάση, μπροστά στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε παγκόσμιας σημασίας βάση και λιμάνι για τις ΗΠΑ, πρέπει να παλέψει για το κλείσιμο των αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών βάσεων, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και φιλία των λαών, για την εθνική ανεξαρτησία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search