• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ο κορονοϊός στην Κέρκυρα

February 26, 2021 2949
Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
 
Του Χρυσόστομου Μπούκα
 
Τι συμβαίνει; Ενώ τα θετικά αποτελέσματα των γρήγορων δοκιμασιών (rapid tests) αυξάνονται, η Μονάδα Νοσηλείας COVID 19 του Νοσοκομείου, αδειάζει. Πώς εξηγείται αυτή η «αντίφαση»;
Πρέπει να ληφθούν μέτρα και ποια είναι αυτά;
Ο κορωνοιός της πανδημίας, όπως εξάλλου κάθε ιός, μεταλλάσσεται συνέχεια.
Στη λεγόμενη Ισπανική γρίπη, αιτία υπήρξε ιός που μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Υπεύθυνος ο ιός γρίπης τύπου Α, Η1Ν1. Η Ισπανική γρίπη προήλθε από την Άπω Ανατολή, ονομάστηκε όμως Ισπανική, γιατί οι πρώτες αναφορές εκείνης της πανδημίας προήλθαν από τον τύπο της Ισπανίας, η οποία δεν συμμετείχε στον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμφανίστηκε το 1918. Ήταν αιτία 25-50 εκατομμυρίων θανάτων (άλλοι ανεβάζουν το σύνολο των θανάτων στα 100 εκατομμύρια). Το έτος 1919 η γρίπη δεν επανεμφανίστηκε.
Έκτοτε εμφανίστηκε to 1957 ως Ασιατική γρίπη (υπεύθυνος ιός γρίπης τύπου A, H2N2) και το 1968 σαν γρίπη του Hong Kong (υπεύθυνος ο ιός γρίπης τύπου Α, H3N2).
Πώς εξαφανίστηκε λοιπόν ένας ιός με μεγάλη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα; Τότε εφαρμόστηκε η μάσκα προσώπου και τηρήθηκαν κοινωνικές αποστάσεις.
Τα χρόνια 1918-1919 δεν υπήρξαν εμβόλια κατά της γρίπης και προφανώς τα απλά μέτρα υγιεινής δεν ήταν από μόνα τους ικανά να ανασχέσουν την συνεχή εξάπλωση του ιού.
Ο ιός, κάθε ιός, μεταλλάσσεται εντελώς τυχαία. Γίνεται περισσότερο μεταδοτικός, γίνεται περισσότερο θανατηφόρος, χωρίς να το επιδιώκει, μεταλλάσσεται σε συνδυασμό μετάδοσης και θανατηφόρου αποτελέσματος, αλλά μεταλλάσσεται, επίσης τυχαία, και σε ιό που δεν είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Μέχρι την επόμενη μετάλλαξή του, όποτε και αν γίνει, και πάλι τυχαία, βρίσκει στη φύση διάφορους υποδοχείς (ζώα), όπου συντηρείται.
Με τα παραπάνω στοιχεία που αποτελούν γεγονότα, πώς εξηγείται το γεγονός στην Κέρκυρα, να καταγράφονται περισσότερες θετικές δοκιμασίες (rapid tests) και η πτέρυγα του Νοσοκομείου COVID 19 να νοσηλεύει όλο και λιγότερους ασθενείς;
Η λογική ιατρική εξήγηση είναι:
1ον. γίνονται περισσότερες γρήγορες δοκιμασίες (rapid tests), και οι τυχαία ανιχνευόμενοι θετικοί στις δοκιμασίες είναι (προφανώς) ασυμπτωματικοί,
2ον. ο ιός που ενδημεί στην Κέρκυρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ίσως έχει μεταλλαχθεί σε ηπιότερο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο τελευταίος λόγος ίσως είναι η μεγαλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση για το φαινόμενο της αντιφατικότητας που παρατηρείται στο νησί. Δηλαδή περισσότερα κρούσματα, λιγότεροι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο.
Μη μας κάνει εντύπωση. Πολλές τέτοιες μεταλλάξεις έχουν ήδη γίνει στον κορωνοιό της παρούσας πανδημίας.
Οι επιστήμονες-ερευνητές στάθηκαν και μελέτησαν τις μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν στη Ν. Αφρική και στη Μεγ. Βρετανία. Αυτές είχαν ενδιαφέρον, ως προς τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και ως προς τη θνητότητα.
Άλλες μεταλλάξεις του ιού, που προφανώς έγιναν κατά τη διάρκεια του χρόνου, δεν είχαν μεγάλη νοσηρότητα ή μεταδίδονταν στον άνθρωπο χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, διέλαθαν της προσοχής ή δεν είχαν κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον.
Η πρόβλεψη για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ότι, παγκοσμίως θα αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοιού και θα υπάρχει μείωση ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ, αλλά και μείωση θανάτων.
Πάντως σε επίπεδο Κέρκυρας, το συμπέρασμα είναι ένα: έστω και «ανίσχυρος» ιός, υπάρχει στην κοινότητά μας.
Και αυτός πρέπει να εξαλειφθεί, γιατί κανείς επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να προβλέψει αν μια τυχαία μετάλλαξη, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, μετατρέψει έναν «ανίσχυρο» ιό σε πολύ παθογόνο.
Για το λόγο αυτό, πολύ σωστά δίνονται οι οδηγίες της τήρησης των απαραίτητων μέτρων (μάσκα προσώπου-αποστάσεις-πλύσιμο χεριών) και επιπλέον έχουμε την βοήθεια του εμβολίου κατά της COVID 19.
Υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα αναπάντητα ακόμα ερωτήματα για τον εμβολιασμό. Δεν πρέπει άκριτα να θεωρούμε τον εμβολιασμό σαν πανάκεια, αλλά από την άλλη δεν είναι λογικό να τον απορρίπτουμε επίσης άκριτα.
Είναι ένα βοήθημα, εάν προσβληθούμε από τον ιό, ο οργανισμός μας να διαθέτει μεγαλύτερες αντιστάσεις να ανταποκριθεί καλύτερα σε τυχόν νόσηση.
Για αυτό λέμε ανεπιφύλακτα ναι στον εμβολισμό!
Τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να επιτηρούμε στενά την πορεία της μετάδοσης του κορωνοιού στην Κέρκυρα, εν όψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου που πλησιάζει;
Το Παρατηρητήριο COVID 19 του Δήμου, πρότεινε συγκεκριμένη τακτική και έλεγχο που στηρίζεται σε επιστημονική επιδημιολογική μεθοδολογία, η οποία δεν λήφθηκε υπόψη.
Αντί αυτής, γίνονται γρήγορες δοκιμασίες (rapid tests) χωρίς κανένα πρόγραμμα ώστε να εξάγονται συμπεράσματα. Και συμβαίνει να τρέχουμε εκ των υστέρων σε διάφορα μέρη του νησιού για να εξηγήσουμε και να καλύψουμε την ανικανότητά μας.
Η δημόσια υγεία είναι σοβαρό θέμα!
Η οικονομία του τόπου είναι (επίσης) σοβαρό θέμα!
Saint Spyridon bless Corfu!
 
Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search