• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Έρευνα για εγκλήματα στη Γάζα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

May 28, 2021 526

Η απόφαση ελήφθη με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, προκαλώντας ικανοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή και οργή στο Ισραήλ.

Τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα στη διάρκεια των 11ήμερων ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε απόψε το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη μετά από αίτημα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Η έρευνα θα εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, αλλά και για τις “βαθύτερες αιτίες” των εντάσεων και προκάλεσε την έντονη αντίδραση (και κρυφή ανησυχία…) στο Ισραήλ.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου.

Image

“Το σχέδιο ψηφίσματος … επομένως εγκρίνεται” δήλωσε ο Ναζχάτ Σαμιμ Χαν, πρεσβευτής των Νησιών Φίτζι, που ασκεί χρέη προέδρου του φόρουμ της Γενεύης, έπειτα από μια ολοήμερη έκτακτη συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για δεύτερη απόφαση-ράπισμα διεθνούς οργανισμού κατά των ισραηλινών κατοχικών αρχών, μετά από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Ιούνιο του 2014 και έπειτα.

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Παλαιστινιακή Αρχή.

“Το Κράτος της Παλαιστίνης χαιρετίζει την υιοθέτηση ιστορικής απόφασης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συγκρότηση επιτροπής έρευνας των παραβιάσεων διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και αυτών στο Ισραήλ.

Η απόφαση αντανακλά την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει και να ερευνήσει τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών πολιτικών και της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού” ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Ισραήλ - Γάζα: Κατάπαυση πυρός «σε μία ή δύο μέρες» βλέπει η Χαμάς ενώ  συνεχίζονται οι επιθέσεις - CNN.gr

Η αντίδραση του Ισραήλ

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΣΑΔ ήρθε η αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Ασκενάζι με ανάρτησή του στο Τουίτερ δήλωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει “μετά βδελυγμίας” την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμώντας πως “αγνοεί τις επιθέσεις της Χαμάς”. Χαρακτηρίζει μάλιστα την εξέλιξη “ηθική κηλίδα” που φανερώνει υποκρισία και εθελοτυφλία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Και συνέχισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών:

“Η συνεχιζόμενη δραστηριότητα των Παλαιστινίων εναντίον μας συνιστά εμπόδιο που άρει οποιαδήποτε πιθανότητα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης”

Η δήλωσή του ωστόσο εμπεριέχει περισσό θράσος καθώς ο Ασκενάζι αλλά και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Νετανιάχου γενικότερα δείχνει να “ξεχνά” πως η ισλαμική Χαμάς στη Γάζα δεν συνιστά…ισότιμο αντίπαλο ή στρατό οργανωμένου κράτους αλλά μία ένοπλη οργάνωση που αντιδρά απέναντι σε κατοχική δύναμη.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search