• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Η Ν. Κεραμέως, η κυβέρνηση, ο Γκ. Μαγιορκίνης το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

January 01, 2022 1023

 

Την κυβερνητική γραμμή για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας παρά τη ραγδαία επέλαση της Όμικρον στη χώρα στηρίζει «επιστημονικά» και ο ει «δικός» Γκ. Μαγιορκίνης παρά την αντίθεση θέση της πλειονότητας της επιστημονικής κοινότητας.

Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, πρότεινε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Γκ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 29/12/21 “Μπορεί να έχουμε και 35000  κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αλλά το κύμα αυτό μάλλον δε θα φτάσει έως τον Μάρτιο. Όταν μία επιδημία μεταδίδεται γρήγορα αποκλιμακώνεται και γρήγορα”. Πρόσθεσε ότι η Όμικρον, οποτεδήποτε και αν ανοίξουν τα σχολεία, θα υπάρχει μέσα σε αυτά και θα δημιουργηθούν κρούσματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, γιατί είναι εξαιρετικά μολυσματική. «Θεωρώ ότι το σωστό είναι να εμβολιαστούν οι γονείς και τα παιδιά και να μην κλείσουν τα σχολεία. Η προσωπική μου άποψη είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στο άνοιγμα των σχολείων».

Τι 15 τι 25 το ίδιο είναι!

Ο επιδημιολόγος Γκ. Μαγιορκίνης είπε επί λέξει τον Αύγουστο του 2021: "Δεν έχω δει ένα μοντέλο που να λέει ότι τα 15 παιδιά σε μια τάξη είναι καλά και τα 25 είναι πολύ άσχημα. Αν μπει ο ιός σε μια τάξη θα εξαπλωθεί σε ορισμένα παιδιά. Δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός σε πόσα παιδιά θα εξαπλωθεί". Ο ίδιος δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη έρευνα και μελέτη.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλοί ήταν εκείνοι που έθεσαν την επιστήμη τους στην υπηρεσία αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που εξυπηρέτησαν κρατικές εγκληματικές πολιτικές.

Δε μας προξενεί έκπληξη ο επιστήμονας που λιβανίζει και λιβανίζεται από τους ισχυρούς.κεντρικός ομιλητής ήταν στην εκδήλωση αποφοίτησης των εκπαιδευτηρίων Γείτονα και ο ιδιοκτήτης τους του έπλεξε το εγκώμιο με τα παρακάτω λόγια:

"Εφέτος, η παρουσία και ομιλία του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη περιποιεί ύψιστη τιμή για τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζουμε και τιμάμε την αθόρυβη Ελλάδα της υπευθυνότητας, της αφοσίωσης και της ανιδιοτελούς προσφοράς που εμπνέει και καταυγάζει την κοινωνία μας".

Επιμονή της κυβέρνησης παρά τα αρνητικά ρεκόρ

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, είναι φανερό ότι το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας τα καθιστά υγειονομικές βόμβες.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους «αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου».

Ωστόσο όλο και περισσότερα μέλη της Επιτροπής Ειδικών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει παράταση των διακοπών.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες πως πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για την εκπαίδευση είτε με παράταση των διακοπών για λίγες ημέρες είτε με αλλαγή πρωτοκόλλων, ενώ έχουν εκφραστεί και απόψεις πως εάν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα, τα σχολεία θα κλείσουν σύντομα λόγω κρουσμάτων.

Και όσο τα κρούσματα εκτοξεύονται και οι προβλέψεις  μιλούν για έως και 100.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο χρονικό διάστημα, η παράταση των διακοπών γίνεται σιγά σιγά "σχέδιο Β"  το οποίο μάλιστα το αναφέρουν και οι επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Ποιοι προκρίνουν μικρή παράταση των σχολικών διακοπώνσύμφωνα με το ρεπορτάζ του alfavita.gr

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εξήγησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος.

Παράλληλα, την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς όπως επισήμανε η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της παράτασης ανοίγματος των σχολείων.

«Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καπραβέλος μιλάει για κλείσιμο σχολείων και επίσης δεν είναι ο μόνος. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα,  ο ίδιος δήλωνε πως «δραστικά μέτρα χρειάζονται. Μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Στα γήπεδα έλεγχος, και όχι συνωστισμός, τα σχολεία να κλείσουν για μικρό διάστημα». 

Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς «με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη».

Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο…  καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».  Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση.  «Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.

Κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου στρέφεται ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη μετάλλαξη Όμικρον στον ΣΚΑΪ, «το τσουνάμι τώρα αρχίζει». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους».

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία του κορονοϊού καθώς ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσουν.

«Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία» επισήμανε ο γιατρός και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών

Στη σκιά των ιστορικών ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διασπορά του κορονοϊού και να παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τα σχολεία.

Οι σκέψεις μέχρι τώρα είναι οι αλλαγές στα σχολεία να αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), την αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).

Είναι φανερό ότι αν συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών και της κυβέρνησης για τα σχολεία. Όσα δηλώνονται σήμερα από το κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να μην ισχύουν την επόμενη μέρα εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίσει την ανοδική πορεία και κυρίως εάν αυτή η νέα κατάσταση δημιουργήσει περαιτέρω συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία. Όπως και να έχει υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Εγκληματικές ευθύνες

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα με υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο των Χριστουγέννων δείχνουν ότι το 76% των κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή νεαρότερες και παραγωγικές ηλικίες και ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα το επιβεβαιώνουν.

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκή προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον ενώ άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως ρομά και μετανάστες παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς καμία κρατική μέριμνα. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο λόγια.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να μεταδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους. Κάπως έτσι τους τελευταίους δύο μήνες νόσησαν με κορονοϊό πάνω από 35.000 νέοι κάτω των 17 ετών, το 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

  • 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα. Εύρεση και διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων (ή σε περίπτωση αδυναμίας, εκ περιτροπής λειτουργία ή βάρδιες).Ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία – Όχι στην καταστροφική τηλεκπαίδευση
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για τη διενέργεια τεστ σε –εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- μαθητές και εκπαιδευτικούς και να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες, ειδικά στις περιοχές, που δεν υπάρχουν μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προσθήκη επιπλέον δρομολογίων για να καλυφθούν οι ανάγκες στις μεταφορές των μαθητών. 
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
  • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Δραστική περικοπή της ύλης, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενίσχυση της ΠΔΣ και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, αλλά και προγραμματισμός φροντιστηριακών μαθημάτων μέσα στα σχολεία, ώστε να καλύπτουν όλους τους μαθητές. Επιστημονικός σχεδιασμός για την κάλυψη και την αναπροσαρμογή της ύλης.
  • Πρόσληψη μόνιμων νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search