• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ποια μαθήματα "κόβουν" φέτος τους περισσότερους υποψήφιους - Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής

June 23, 2022 284

 

Σε όλη αυτή τη ...φιλολογία που αναπτύσσεται για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένες βασικές παρατηρήσεις:

  1. Η θέσπιση της ΕΒΕ από πέρυσι είναι ένα επιπλέον μεγάλο εμπόδιο για τους υποψηφίους, κυρίως των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Περίπου 18.000 υποψήφιοι πέρυσι ακόμα και με πολύ καλές βαθμολογίες έμειναν εκτός λόγω ΕΒΕ.
  2. Ανεξάρτητα από τα θέματα (εύκολα ή δύσκολα) και τις επιδόσεις των υποψηφίων η μείωση των εισακτέων κατά 9.100 είναι ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο.
  3. Με θέματα σωστά ή λανθασμένα, σύμφωνα ή όχι με τους στόχους, θεωρητικά ή πρακτικά, έξυπνα ή ηλίθια, πονηρά ή παπαγαλίστικα, ο πραγματικός στόχος των εξετάσεων που είναι να επιλεγούν κάποιοι με τρόπο που να φαντάζει αντικειμενικός, επιτυγχάνεται.
  4. Η «μάχη» των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις είναι «μάχη» που γίνεται με κοινωνικούς όρους, και ότι η όποια ελαστικότητα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε καμιά περίπτωση δε μπόρεσε να αναιρέσει το γεγονός ότι οι γόνοι ευνοημένων -οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά- οικογενειών είχαν και έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης στα Α.Ε.Ι. και ιδιαίτερα στις προνομιούχες σχολές τους.

Παραθέτουμε το παρακάτω ρεπορτάζ του alfavita.gr για ενημέρωση αναφορικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής

Πανελλαδικές 2022: Μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία και Φυσική «κόβουν» φέτος τους περισσότερους

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Χαμηλές πτήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων
Τα Μαθηματικά (για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής), η Ιστορία και τα Αρχαία (για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών) και η Φυσική για το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας αντίστοιχα) αναδεικνύονται στους μεγάλους ρυθμιστές των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που θα επηρεάσει, βεβαίως τις βάσεις εισαγωγής.

Συγκεκριμένα και με βάση ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών από βαθμολογικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης καθώς και εκτιμήσεις βαθμολογητών, στα Μαθηματικά φέτος κάτω από τη βάση φαίνεται ότι θα βρεθεί πάνω από το 60% των υποψηφίων του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου ενώ το μερίδιο για τους υποψήφιους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 75-80% περίπου.


Αντίστοιχα στην Ιστορία, τα στοιχεία δείχνουν ότι εφέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένας στους δυο υποψήφιους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου ενώ δεν είναι και πολύ καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών όπου πάνω από το 45% των υποψηφίων δεν φαίνεται να ξεπερνούν τη βάση.
Κοντά στο 45 – 48 % κάτω από τη βάση φαίνεται να βρίσκονται και οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας στο μάθημα της Φυσικής, με τους δεύτερους να έχουν ελαφρά υψηλότερο μερίδιο στο παραπάνω ποσοστό.

Ψάχνοντας τα άριστα γραπτά με …το φανάρι!
Παράλληλα με το φανάρι έψαχναν οι βαθμολογητές άριστα γραπτά (στην κλίμακα του 18-20) σε πολλά μαθήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (που είναι βεβαίως ενδεικτικά αλλά καταγράφουν μια τάση) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5%, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το 3,5% και στα Μαθηματικά το 8%.

Τα συγκριτικά στοιχεία
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αχρείαστη παρεξήγηση. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις βάσεις του 2021 με τα μόρια που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι το 2022, διότι ακόμη και με την ίδια βαθμολογία οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες καθώς η εισαγωγή διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας σε κάθε μάθημα και σε κάθε τμήμα δημιουργεί ένα διαφορετικό τοπίο.

Εξηγούμαστε: Μέχρι και το 2021 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν δύο για όλες τις σχολές κάθε πεδίου. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με τους συντελεστές βαρύτητας και δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σε κανένα Πεδίο δεν ήταν πέρσι μάθημα αυξημένης βαρύτητας η Νέα Ελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα το οποίο αφενός δεσπόζει στους συντελεστές πάρα πολλών Τμημάτων και αφετέρου το οποίο συνήθως αλλά και φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων στην κλίμακα του άριστα (18-20).

Η κίνηση των βάσεων
Αν επαληθευτούν οι τάσεις που φανερώνουν τις χαμηλότερες «βαθμολογικές πτήσεις» των φετινών υποψηφίων τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα δημιουργηθούν αντίστοιχες πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο γενικός αριθμός εισακτέων (-9.021 θέσεις φέτος) και οι διαφοροποιήσεις στην κατανομή του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Με λίγα λόγια, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (περίπου -2.200 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι) ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυτά (και σε πολλά Τμήματα μη κεντρικών Πανεπιστημίων).

Πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές – Ανοδικές στις Παιδαγωγικές
Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ο αριθμός των εισακτέων στις λεγόμενες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές όπως είναι οι Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές κλπ, παραμένει ο ίδιος, ενώ οι διαφοροποιήσεις στις σχολές του ΕΜΠ είναι ελάχιστες. Σε αυτές τις σχολές ο ανταγωνισμός είναι πάντα υψηλός και θα παραμείνει υψηλός καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που παραδοσιακά τις διεκδικεί είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Ωστόσο εάν επαληθευτεί η μείωση των άριστων γραπτών είναι φανερό ότι στις σχολές αυτές θα ενισχυθεί μικρή πτωτική τάση. Αντίθετα, εάν επαληθευτούν στοιχεία πρόσφατης έρευνας που καταγράφουν αυξημένη στροφή υποψηφίων σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφρά άνοδος.

Παράλληλα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από την «κατασκευή» της «βρέξει-χιονίσει» αφήνει εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων, αναμένουμε αφενός να έχουμε φέτος λιγότερες κενές θέσεις από πέρσι αφετέρου αναμένουμε να εισαχθεί περίπου ο ίδιος αριθμός υποψηφίων με πέρυσι (58.000-61.000).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search