• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αξιολόγηση με... ραντεβουδάκια στα τυφλά

March 23, 2023 364

 

 
Αδιανόητα εξευτελιστικές καταστάσεις στα σχολεία με αξιολογητές που προσπαθούν να εφαρμόσουν τον νόμο Κεραμέως χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεχίζει να προκαλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο, δηλώνοντας ότι «ένα από τα μηνύματα που βγήκαν με ηχηρό τρόπο από την τραγωδία των Τεμπών είναι αξιολόγηση παντού», από όλη την Ελλάδα καταφτάνουν πληροφορίες και καταγγελίες από τα εκπαιδευτικά σωματεία ότι σύμβουλοι Εκπαίδευσης-επίδοξοι επιθεωρητές παίρνουν σβάρνα τα σχολεία, αναζητώντας εθελοντές που θα συναινέσουν να αξιολογηθούν.

Σαν τους κλέφτες εν κρυπτώ, προετοιμάζουν συναντήσεις προσυνεννόησης, τηλεφωνούν απογεύματα και Κυριακές, καλούν τους εκπαιδευτικούς τάχα για γνωριμία και όχι για αξιολόγηση, δίνουν ραντεβού έξω από το σχολείο, πολλές φορές εκτός νομού και νόμου.

 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για αστείες αλλά και προσβλητικές τακτικές διαφόρων συμβούλων, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν την αξιολόγηση, χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους: άλλοι παριστάνουν τους γονείς για να μπουν στα σχολεία, άλλοι προσπαθούν να κλείσουν «ραντεβού» νύχτα σαν να ήταν ζευγαράκι με τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, άλλοι τους απειλούν ευθέως αγνοώντας την απεργία-αποχή στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί...

Με τηλέφωνα μέσα στη νύχτα -συνήθως μετά τις 9 μ.μ. για να έχει τελειώσει η επιμόρφωση-, με προσωπικά mails, αλλά και επιδιώκοντας συναντήσεις εκτός σχολείου για καφεδάκι το απόγευμα (!), με στόχο πάντα να εξασφαλίσουν το ποθητό ραντεβού. Ναι, ραντεβού ονομάζεται πλέον η υπηρεσιακή πράξη της αξιολόγησης!

Παρά τις υποκριτικές διαβεβαιώσεις τους και τη φιλική τους προσέγγιση, γεμάτη από εκφράσεις του τύπου «μαζί θα το περάσουμε», «θα σε βοηθήσω», «κοίτα την καριέρα σου», «δεν θα μπορείς να γίνεις διευθυντής» ή «θα έχεις μισθολογικές επιπτώσεις» κ.λπ., ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών απαντά ότι συμμετέχει στην «απεργία- αποχή» που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ).

Στα περισσότερα σχολεία, μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές υπογράφουν με μεγάλες πλειοψηφίες το κείμενο που έχουν προωθήσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, παρά την προσπάθεια του υπουργείου να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς εκτοξεύοντας απειλές.

Είναι φανερό ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές ο πρώτος γύρος αξιολόγησης των νεοδιόριστων (χρονοδιάγραμμα), όπως καθορίστηκε από το ΥΠΑΙΘ, μάλλον έληξε άδοξα για τους εμπνευστές του.

Απίθανα περιστατικά

Αδιανόητες καταστάσεις εξιστορούν οι εκπαιδευτικοί περιγράφοντας τις κωμικοτραγικές προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, ορισμένων διευθυντών Εκπαίδευσης και κάποιων «συμβούλων Εκπαίδευσης» να επιβάλουν την ατομική αξιολόγηση.

Τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να αξιολογήσουν εκπαιδευτικό που δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τους μαθητές του, αφού τοποθετήθηκε επί τούτου σε σχολείο μόλις για... δύο ώρες!

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς-Ιθάκης δεν δίστασε να διαθέσει εκπαιδευτικό στα μέσα της σχολικής χρονιάς σε σχολείο μόνο για δύο ώρες, προκειμένου να αξιολογηθεί, ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχε διατεθεί καθ' ολοκληρία στις διοικητικές υπηρεσίες της ΔΔΕ!

«Με τη μεθόδευση αυτή, το συνδικαλιστικό μας επιχείρημα ότι "είναι αντιπαιδαγωγικό, παράδοξο και παράλογο ο αξιολογητής να μη γνωρίζει τη σύνθεση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τάξης του εκπαιδευτικού που αξιολογείται", παίρνει εν τέλει κωμικοτραγική διάσταση, όταν ούτε ο ίδιος ο καθηγητής, κατά την αξιολόγησή του, γνωρίζει τους μαθητές της ίδιας του της τάξης», τόνισε η τοπική ΕΛΜΕ.

Πρωτοφανές; Οχι, βέβαια

Μια ανάλογη καταγγελία έρχεται αυτή τη φορά από την ΕΛΜΕ Χαλκιδικής για σωρεία παρατυπιών και παραβίαση κάθε έννοιας ηθικής και δικαίου, προκειμένου να συμμετέχει στην ψευδεπίγραφη αντιεκπαιδευτική ατομική αξιολόγηση νεοδιόριστη του νομού Χαλκιδικής.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Στις 7 Μαρτίου του 2023, φιλόλογος καθηγήτρια στη διάθεση της ΔΔΕ Χαλκιδικής με σχολείο οργανικής τοποθέτησης το Γυμνάσιο Ιερισσού τοποθετήθηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου για τέσσερις διδακτικές ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα κενές διδακτικές ώρες, προκειμένου να αξιολογηθεί άμεσα κατά διακαή επιθυμία της.

Πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε ολόκληρο φιλολογικό κενό 21 ωρών μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2022 και ως συνέπεια έως τότε οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα μόνο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα! Από τις 17 Οκτωβρίου το ΠΥΣΔΕ ανέθεσε δέκα (!) ώρες υπερωριών σε συναδέλφους για κάλυψη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και μόνο την 1η Δεκεμβρίου 2022 αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στο σχολείο, όταν τοποθετήθηκαν αναπληρώτριες φιλόλογοι για την κάλυψη όλων των κενών.

Η εν λόγω καθηγήτρια βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα -και συνέχισε ύστερα από αυτό να βρίσκεται- στη διάθεση της ΔΔΕ και ασκούσε διοικητικά καθήκοντα, παρ' όλο που όχι μόνο στο Εσπερινό Γυμνάσιο Πολυγύρου, αλλά και σε άλλα σχολεία του νομού δεν είχαν καλυφθεί όλες οι φιλολογικές ώρες. Οι πραγματικές ανάγκες αγνοήθηκαν τότε, αλλά μόλις ορίστηκαν σύμβουλοι αξιολογητές στην περιοχή και δήλωσε την επιθυμία της να αξιολογηθεί, αμέσως έλαβε προσχηματικά τέσσερις ώρες για να προχωρήσει με… συνοπτικές διαδικασίες στον στόχο της, ασκώντας -συγκυριακά- διδακτικά καθήκοντα σε τάξη που δεν γνωρίζει.

Η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής για την αυθαίρετη τοποθέτηση, η οποία όχι απλά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σχολείου, αλλά ούτε καν στους δηλωμένους στόχους της αξιολόγησης για τη βελτίωση -υποτίθεται- της εκπαίδευσης. «Με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων στη μεθόδευση μερών στήθηκε μια άθλια θεατρική παράσταση πάνω στις πλάτες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο και των μαθητών».

Τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν περίτρανα, πέραν πάσης αμφιβολίας τι εστί αξιολόγηση και ποιοι κλήθηκαν να τη φέρουν εις πέρας. «Σύμβουλοι» που αποποιήθηκαν την ουσία του ρόλου τους και έγιναν «αξιολογητές». Σύμβουλοι που στέλνουν πατροναριστικά ηλεκτρονικά μηνύματα ότι «είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών για κάθε προβληματισμό και ανησυχία τους», που επιμένουν παρελκυστικά πως είναι «ένας από αυτούς», όσο και αν θέλουν να εμφανίζονται ως απλοί «διεκπεραιωτές», στην πραγματικότητα αποτελούν βασικό τροχό της αμάξης σε αντιδραστικές πολιτικές και έχουν ενστερνιστεί τη φιλοσοφία της υποταγής.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search