• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

22χρονος εργάτης στην Πάτρα σκοτώθηκε για να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ επειδή ήταν ανασφάλιστος! ΒΙΝΤΕΟ

February 16, 2022 887

Αγανάκτηση  οργή και πόνο προκαλεί η είδηση για το θάνατο ενός εργάτη από το Πακιστάν στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.Στην Ελλάδα του 2022, εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο επειδή είναι ανασφάλιστοι και φοβούνται τον έλεγχο του ΕΦΚΑ!
Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 22χρονος εργάτης σε εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ Πάτρας όταν προσπάθησε να κρυφτεί από κλιμάκιο του ΕΦΚΑ επειδή ήταν ανασφάλιστος.

Μία ακόμη απόδειξη, ότι οι εργάτες στη χώρα μας, όχι μόνο δουλεύουν μέσα στην επισφάλεια και τον κίνδυνο, αλλά αντί να προστατεύονται από το κράτος, το φοβούνται!

Το εργατικό δυστύχημα στην ΒΙ.ΠΕ της Πάτρας έγινε όταν έφτασε στο εργοστάσιο κλιμάκιο του ΕΦΚΑ για έλεγχο. Ο νεαρός εργάτης, μόλις 22 ετών, με καταγωγή από το Πακιστάν, που εργαζόταν ανασφάλιστος κατέφυγε στην οροφή του κτιρίου για να αποφύγει τον έλεγχο.

Στην προσπάθειά του να κατέβει η οροφή υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο 22χρονος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να καταλήξει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ionian TV.

Η καταγγελία της οικογένειας
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας του Πακιστανού εργάτη αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομοεθνείς του που εργαζόταν στην επιχείρηση εργάζονταν ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με καταγγελίες όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δηλώθηκε με άλλο όνομα άλλου εργάτη της ευρύτερης περιοχής.
Μετά την καταγγελία το περιστατικού στην Αστυνομία, ο δικηγόρος του εργοδότη αναφέρει ότι ο 22χρονος είχε δηλώσει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στο όνομά του, με αποτέλεσμα να απασχολείται με λάθος ΑΜΚΑ, στο οποίο φαινόταν ασφαλισμένος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εργοστάσιο αυτό κάηκε ολοσχερώς, μία ημέρα μετά την καταγγελία του περιστατικού στην Αστυνομία, με το πόρισμα της Πυροσβεστικής να αναφέρει βραχυκύκλωμα.

Το βίντεο από τις τραγικές στιγμές του δυστυχήματος είναι σοκαριστικό. 

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη της πόλης μας θρηνεί ένα ακόμα συνάδελφο. Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε σε εργοστάσιο Φερετροποιείας στη Β.Ι.ΠΕ Πατρών στις αρχές του χρόνου και που αυτές τις μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει όλα αυτά που το ΕΚΠ καταγγέλλει και ορισμένοι σιωπούν. Τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν πάρει αέρα στα πανιά τους από τους νόμους και της τροπολογίες της κυβέρνησης που τους παρέχει όλα εκείνα τα εργαλεία για να μπορούν να παρανομούν βάζοντας στη ζυγαριά κόστους – οφέλους τη ζωή μας και να μην φοβούνται ότι θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν.

Το Ε.Κ.Π από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νέο εργοδοτικό έγκλημα απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συνάδελφος έχασε την ζωή του, αν ήταν ασφαλισμένος και αν στην συγκεκριμένη επιχείρηση τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. Όμως προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά..

Γιατί το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα αποσιωπήθηκε όλο αυτό το διάστημα και βγήκε στην επιφάνεια σιγά – σιγά μετά την φωτιά που ξέσπασε στη συγκεκριμένη επιχείρηση πριν λίγες μέρες;
Πως συνδέεται η φωτιά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και η ολοσχερής καταστροφή του με το θάνατο του συναδέλφου μας;
Για το παραπάνω έγκλημα την αποκλειστική ευθύνη φέρει το κράτος και η κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η στήριξη των επιχειρηματιών θυσιάζοντας ακόμη και τις ζωές μας αφού σφυρά αδιάφορα απέναντι στα αιτήματα και τις καταγγελίες του ΕΚΠ και των σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε εδώ και τώρα όλες τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την Επιθεώρηση Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και την πυροσβεστική να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση του εργοδοτικού εγκλήματος και όχι την συγκάλυψή του. Την ίδια στιγμή απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι αν είναι ασφαλισμένοι οι εργάτες Έλληνες και ξένοι στην περιοχή μας και αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Φτάνει πια να θρηνούμε κάθε τρεις και λίγο ένα συνάδελφο.

Την ίδια στιγμή το νέο θανατηφόρο ατύχημα φέρνει στο φώς την απάνθρωπη πολιτική αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που με συμφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως αυτή του Έλληνα υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκη, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές φέρνουν στην Ελλάδα χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργοδοτών και τσιφλικάδων, και τους στοιβάζουν σε τρώγλες, δίνοντάς τους ψίχουλα και χωρίς να τους ενδιαφέρει καν η ζωή τους.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας είναι γνωστό ότι διαμένουν χιλιάδες εργάτες γης ή και άλλοι που εργάζονται ανασφάλιστοι σε βιομηχανίες της περιοχής που προέρχονται από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και άλλες χώρες, χωρίς χαρτιά, καμία ασφάλιση, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και που αντιμετωπίζονται από το κράτος και τους επιχειρηματίες στην περιοχή μας σαν σύγχρονοι σκλάβοι που η εκμετάλλευσή τους θα τους βοηθήσει να αυγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους.

Το ΕΚΠ μαζί με το ΕΚ Αμαλιάδας ήδη παρεμβαίνει για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης στην ευρύτερη περιοχή και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες τόσο για την ανασφάλιστη εργασία όσο και τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας γιατί η εργατική τάξη δεν αντέχει άλλο αίμα συναδέλφων στο βωμό του κέρδους και δεν αντέχει την απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών συναδέλφων μας από τους εργοδότες και το κράτος πληρώνοντας με την ίδια την ζωή τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Πυρά από ΚΕΕΡΦΑ και κοινότητες μεταναστών για τις συμφωνίες Μηταράκη
Συνέντευξη Τύπου οργάνωσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος "η Ενότητα", η Ένωση Μεταναστών Εργατών, το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Μπαγκλαντεσιανών της Διασποράς - Τμήμα Ελλάδος και η ΚΕΕΡΦΑ για τις συμφωνίες του υπουργού Μετανάστευσης Μηταράκη με τις κυβερνήσεις του Μπανγκλαντές και του Πακιστάν για "νομιμοποιήσεις" και απελάσεις, αλλά και τη διεκδίκηση από την πλευρά των μεταναστών και του εργατικού κινήματος για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργατών.

Όπως σημειώνει σχετικά η ΚΕΕΡΦΑ, «τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη επιβεβαιώθηκαν τραγικά με τον θάνατο του Πακιστανού εργάτη σε εργοστάσιο της Πάτρας, όπου έκανε έλεγχο ο ΕΦΚΑ και η εργοδοσία ειδοποίησε τους εργάτες χωρίς χαρτιά να κρυφτούν όσο διαρκούσε. Ο εργάτης έπεσε απο την οροφή και σκοτώθηκε. Την επομένη μέρα το εργοστάσιο αφανίστηκε στις φλόγες».

Στη συνέντευξη συμμετείχε μεγάλη αντιπροσωπεία μεταναστών εργατών από τα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας, τη Σκάλα Λακωνίας, τον Ασπρόπυργο, τον Μαραθώνα και πτηνοτροφικές μονάδες από τα Γιάννενα. Eπίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Ηλίας Γκιουλάκης και η δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέγκελ.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος "Η Ενότητα". "Εμείς λέμε πως ήδη χιλιάδες εργάτες δουλεύουν εδώ, έως και δέκα χρόνια και δεν μπορούν να το αποδείξουν, αφού δεν έχουν ένσημα και χαρτιά. Θα δουλέψουν καλύτερα αν αποκτήσουν χαρτιά, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν κτλ. Ψάχνουν για εργάτες; εδώ είναι. Πρέπει λοιπόν καταρχάς να κλείσουν τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται χιλιάδες που δεν έχουν κάνει τίποτα εκτός απ' το ότι δεν έχουν χαρτιά. Καλό είναι να γίνονται συμφωνίες για νομιμοποιήσεις αλλά μόνο εφόσον γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων είναι εδώ. Με τη συμφωνία αυτή πάνε να νομιμοποιήσουν τους μετανάστες εργάτες μόνο για το μέρος στο οποίο δουλεύουν. Εμείς λέμε πως η μοναδική λύση είναι η νομιμοποίηση χωρίς εμπόδια".

Εκ μέρους του Συμβουλίου Δικαιωμάτων Μπανγκλαντεσιανών της Διασποράς, ο Σέιχ Γκίαζ, τόνισε πως "κάποιος μετανάστης που είναι εδώ 5 και 6 χρόνια βρίσκεται ακόμα χωρίς χαρτιά. Κάποιος που δουλεύει παράνομα, αν αρρωστήσει, δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο. Πεθαίνει χωρίς χαρτιά. Από το Μπανγκλαντές υπάρχουν περίπου 12.000 εργάτες χωρίς χαρτιά. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να νομιμοποιηθούν αυτοί οι εργάτες. Ο κύριος Μηταράκης έκανε συμφωνία να έρχονται εργάτες από το Μπανγκλαντές. Εμείς λέμε να νομιμοποιηθούν πρώτα όσοι είναι εδώ και μετά αν χρειάζεται να έρθουν και άλλοι, είναι καλοδεχούμενοι. Πρέπει να σταματήσουν τα pushbacks και οι απελάσεις. Εμείς θα κάνουμε διαδήλωση στο Σύνταγμα την Κυριακή για να πούμε στοπ. Έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία και τους σπρώχνουν μέσα στη θάλασσα για να τους στείλουν πίσω. Σας καλούμε να είστε όλοι την Κυριακή στις 4μμ στο Σύνταγμα", είπε κλείνοντας.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας είπε: "Ο υπουργός Μετανάστευσης, με τις συμφωνίες που προωθεί, θέλει να «λύσει» ταυτόχρονα αρκετά ζητήματα. Υπάρχει όμως μια κεντρική κατεύθυνση. Πάει να τα λύσει από τη σκοπιά των συμφερόντων των πλούσιων και της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές... Η προσπάθεια να ντύσουν με ένα περιτύλιγμα ανθρωπισμού αυτή τη συμφωνία δεν μπορεί να κρύψει τα γυμνά συμφέροντα των εργοδοτών που κρύβονται από πίσω.

Οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες που βρίσκονται εδώ και δουλεύουν είναι ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει δώσει μάχες, στη Μανωλάδα, στη Γενική Ανακύκλωση, στο «Κώστας Γεωργίου» με τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων. Έχουν πάρει μέρος στις πανεργατικές απεργίες. Είναι πρόκληση να κάνει ο Μηταράκης συμφωνία με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, όπου υπάρχει παιδική εργασία και οι εργάτες καίγονται ζωντανοί μέσα στα παράνομα εργοστάσια.

Να μας πουν και με ποια διαδικασία θα έρχονται στην Ελλάδα. Θα δίνουν συμβόλαια τα αφεντικά εδώ, αλλά ποιος θα τα παίρνει στο Μπανγκλαντές; Πώς θα έρχονται εδώ; Εκεί που οι λαθροδιακινητές έβαζαν τον κόσμο στα καράβια για να τον φέρνουν εδώ, τώρα θα στήνουν γραφεία ευρέσεως εργασίας στο Μπανγκλαντές και τη Μανωλάδα και η διαφθορά και το ιδιωτικό δουλεμπόριο θα γίνουν τώρα επίσημο κρατικό δουλεμπόριο. Δεν είναι σύγχρονος πολιτισμός και ανθρωπιστικές αξίες. Είναι ο μαύρος εκμεταλλευτικός καπιταλισμός που ο ρατσισμός είναι στην καρδιά του και θέλει να σπάσει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η εναλλακτική είναι η νομιμοποίηση των εργατών με τους όρους των εργατικών συνδικάτων και όχι των εργοδοτών. Τα συνδικάτα έχουν δώσει μάχες τη δεκαετία του '90 και νομιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες. Καλούμε τα συνδικάτα να αγωνιστούμε και πάλι μαζί. Το σύνθημα "Τι θέλουμε; Χαρτιά!" μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δύναμη των συνδικάτων που και τα ίδια θα δυναμώσουν αν οι μετανάστες γραφτούν σε αυτά.

Η καμπάνια για τις 19 Μάρτη εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που πνίγει μετανάστες και ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης να παριστάνει πως ακολουθεί καλές πρακτικές. Θέλουν να τους κάνουν μια δεύτερη κατηγορία της εργατικής τάξης. Βάζουν ως όρο για την «νομιμοποίηση» την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Να διαλύσουμε δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτών μετατρέποντας του μετανάστες σε πολιορκητικό κριό.

Γι' αυτό καλούμε τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για τις 19 Μάρτη αλλά και να παλέψουμε μαζί ώστε να οργανωθούν οι μετανάστες και να είναι κομμάτι των δικών μας αγώνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που τα διαλύει όλα με τις περικοπές, τη διαχείριση της πανδημίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ. Δεν θα αφήσουμε τα νομοσχέδια του Χατζηδάκη να ενισχυθούν από τους ρατσιστικούς νόμους του Μηταράκη.

Σηκώνουμε το γάντι και απέναντι στην ακροδεξιά. Όποιος ζητάει στήριξη σε αυτή τη συμφωνία για να αποτρέψει δήθεν την ακροδεξιά, λέει τα πιο μεγάλα ψέματα. Αυτές οι ρατσιστικές πολιτικές είναι που ανοίγουν τον δρόμο στην ακροδεξιά".

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search