• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Έκρηξη στα Γρεβενά: Η «ασφαλής δύναμη» της ΕΛΤΕΚ οδήγησε στον τάφο τρεις εργάτες

March 21, 2022 590



Τρομακτική έκρηξη εξαφάνισε κυριολεκτικά το εργοστάσιο

Τρεις εργάτες στην εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών υλών ΕΛΤΕΚ, στην Ιτέα Γρεβενών, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν μια τρομερή έκρηξη ισοπέδωσε κυριολεκτικά το εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών.

«Η ασφαλής σας δύναμη», γράφει στην ιστοσελίδα της η ΕΛΤΕΚ. Το σλόγκαν της όμως έγινε συντρίμμια και βάφτηκε από το αίμα αθώων εργατών, καθώς αποδείχτηκε ότι προέχει η “ασφάλεια” των κερδών και όχι των εργατών. Μένει βέβαια να φανεί ποια ήταν η αιτία της τρομακτικής έκρηξης.

Πολλές ώρες μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα, μπορεί να επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους από την εταιρεία, αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Νεκροί είναι ο 46χρονος Χαράλαμπος Κικίδης από τον Πολύμυλο Κοζάνης, ο 33χρονος Ζήσης Αποστολίδης από τα Γρεβενά και ο 36χρονος Κώστας Ορφανίδης με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών.

Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και παραγωγής 500 κιλών εκρηκτικών υλών (σ.σ όπως νιτρικό αμμώνιο) με οξειδωτικό διάλυμα μέσω ειδικών σωληνώσεων ρυθμιζόμενης πίεσης και θερμοκρασίας φέρεται να σημειώθηκε η φονική έκρηξη, γύρω στις 8:20 το πρωί της Δευτέρας στην έδρα εταιρίας αποθήκευσης πυρομαχικών στα Γρεβενά που προκάλεσε το θάνατο τριών εργατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, επρόκειτο για μια καθημερινή εργασία, ωστόσο φαίνεται να υπήρξε κάποιο λάθος ή προβληματικό σημείο που προκάλεσε την μοιραία έκρηξη.


Η εικόνα που συναντά κανείς στο σημείο της έκρηξης είναι συντρίμμια και παρά πολλά υλικά του εργοστασίου διασκορπισμένα. Σύμφωνα με την εταιρεία αλλά και με τον αντιπερειφερειάρχη, «εφαρμόζονταν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας», αλλά το τραγικό συμβάν άλλα μαρτυρά.

Χαρακτηριστικό της ισχυρής έκρηξης είναι ότι τα συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί ακόμα και ένα χιλιόμετρο μακριά από τη μονάδα, ενώ ο ήχος της έκρηξης έφτασε 25 χλμ μακριά στην πόλη των Γρεβενών.

Η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας και στον χώρο του εργοστασίου ήταν παρόντα τέσσερα άτομα, οι τρεις εργαζόμενοι του εργοστασίου και ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

Τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι εάν η έκρηξη γινόταν ένα τέταρτο αργότερα στο εργοστάσιο θα υπήρχαν άλλα έντεκα άτομα τα οποία έπιαναν βάρδια στις 8:30. Το έργο της έρευνας σχετικά με τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων εργαζομένων είναι δύσκολο καθώς το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας στο έδαφος.

Η ΕΛΤΕΚ “διαφημίζεται” στην ιστοσελίδα της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια, με 14 βιομηχανικές “σύγχρονες εγκαταστάσεις”. Ωστόσο το πόσο ασφαλείς ή σύγχρονες είναι αυτές οι εγκαταστάσεις αποδείχτηκε με δραματικό τρόπο σήμερα στα Γρεβενά

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με μια ξερή ανακοίνωσή της σημείωσε τα ακόλουθα:
«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους».

Με στοιχεία από prin.gr & in.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search