• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Για τη νέα ρύθμιση φίμωσης της ενημέρωσης και ελέγχου του τύπου

April 01, 2022 620

 

ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Τη Δευτέρα 21/3 κατέθεσε στην Βουλή και ψήφισε αιφνιδιαστικά τροπολογία για επιβολή όρων προκειμένου να εκδίδεται και να κυκλοφορεί μια εφημερίδα (την τροπολογία δεν καταψήφισε το ΚΙΝΑΛ, διάλεξε την αποχή). Η τροπολογία συμπληρώνει το νόμο περί ευθύνης Τύπου (1178/1981), που επεκτάθηκε και στη ραδιοτηλεόραση και χρησιμοποιείται στο "καθεστώς των αγωγών" φίμωσης και λογοκρισίας.

Με το νόμο 4915/2022 (ΦΕΚ 63/24.3.2022) προβλέπεται ότι: «Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.»

Δηλαδή, οι μεγιστάνες του τύπου μπορούν να έχουν κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς χωρίς την προϋπόθεση να έχουν ως υπεύθυνους σύνταξης μέλη επαγγελματικών σωματείων δημοσιογράφων και μπορούν να μπουκώνονται από την κυβέρνηση πακτωλούς χρημάτων από επιδοτήσεις από τις λίστες Πέτσα και από κυβερνητικές διαφημίσεις. Όμως, αν μια εφημερίδα πολιτικής ή συνδικαλιστικής συλλογικότητας δεν έχει δηλώσει επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές της, τότε θα χρεώνεται για κάθε φύλλο που εκδίδει 10.000 € από το μη αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Είναι ενδεικτικό ότι η τροπολογία, επίσης, προβλέπει  ότι στην εφημερίδα πρέπει να αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων της, αλλιώς πάλι επιβάλλεται 10.000 € πρόστιμο και μάλιστα από την προσωπική Περιουσία των διευθυντών.

Και για τη διάλυση κάθε αμφιβολίας για το ποιους εξυπηρετούν αυτά τα μέτρα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα πρόστιμα των 10.000 € θα καταβάλλονται στο ιδιωτικό πρακτορείο διανομής, βλέπε «Άργος», ιδιοκτησίας του Ομίλου Μαρινάκη, που έχει το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου!

 Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος !

Είναι σαφής η στόχευση του συστήματος με όλα τα μέσα ακόμη και με
φανερά αντισυνταγματικές διατάξεις, να πνίξει κάθε διαφορετική φωνή, να λογοκρίνει, να δημιουργεί εμπόδια στην ανεξάρτητη ενημέρωση, να επιβάλλει οικονομική τρομοκρατία με πρόστιμα, να  ποινικοποιεί τη μη αρεστή πληροφόρηση.

Είναι ήδη σε εξέλιξη η λογοκρισία του fb, το πλήθος των αγωγών slapps από εταιρείες σε βάρος όσων ασκούν κριτική στη δράση τους, η πρόσφατη θεσμοθέτηση της ποινικοποίησης της ενημέρωσης με το άρθρο 191 του Π.Κ. περί  «διασποράς ψευδών ειδήσεων», οι διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι επιθέσεις δυνάμεων καταστολής, οι απειλές και η δολοφονική βία παρακρατικών ενάντια σε ερευνητές δημοσιογράφους που ενοχλούν το καθεστώς.

Αυτή η ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο, ανάμεσα στο πλήθος των μεθοδεύσεων που θέλουν να επιβάλλουν  την ασυδοσία των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, την  κυριαρχία των κανόνων της αγοράς, την αποδοχή της πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την εμπορευματοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών, που οδηγούν στη φτωχοποίηση της λαϊκής πλειοψηφίας.

Σήμερα στόχος τους η ανεξάρτητη ελεύθερη ενημέρωση και τα έντυπα που δεν έχουν και δεν εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, χθες το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, αύριο τι ; 

Να μην τους περάσει.

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search