• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τουρισμός χωρίς εργαζόμενους;

May 14, 2022 85

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2229 12/05/2022 Από Γιώργος Καλούμενος

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας αλλά και επιχειρηματικών φορέων πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας που υπάρχουν ιδιαίτερα σε νησιά και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένεται αντίστοιχη κίνηση με αυτό της χρονιάς – ρεκόρ του 2019.


Όμως, παρότι ο τουρισμός υπολειτούργησε τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια λόγω της πανδημίας και οι επιχειρήσεις φέτος ετοιμάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν όσο είναι δυνατόν το χαμένο έδαφος, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη «δυστοκία» στο να βρεθεί το απαιτούμενο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις εργασίας που «λείπουν» σήμερα από τον ελληνικό τουρισμό υπολογίζονται περίπου στις 50.000.

Κι αυτό τη στιγμή που η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων 18-25, που σε μεγάλο βαθμό εργάζονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια κ.λπ., έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας με 33,1%.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή συναντήθηκαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με απώτερο στόχο την πλήρωση μέρους των θέσεων από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων ζήτησε να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων στον τουρισμό που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις. Παράλληλα συζητήθηκε η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, σε σχέση τόσο με τις συνθήκες εργασίας όσο και με τις αμοιβές.

Στόχος, ενόψει του καλοκαιριού, είναι η κάλυψη των θέσεων, η επιστροφή στην αγορά εργασίας για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και κατ’ επέκταση της εικόνας της χώρας στη διεθνή αγορά.

Αντίστοιχες συσκέψεις θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθούν και με τους εκπροσώπους τόσο του κλάδου της εστίασης όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τους Κικίλια και Χατζηδάκη, άμεσα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, θα ληφθούν αποφάσεις προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό.

Οι αποφάσεις
Συνοπτικά στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

2. Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

3. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και τον χρόνο εργασίας.

4. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ώς το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και, με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Υποσχέσεις υπουργών
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε επί του θέματος: «Οι προσδοκίες αναφορικά με την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, σε θέσεις που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα και συντεταγμένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά, οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μεταξύ ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας μέσω του ΣΕΠΕ, όχι μόνο για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για να προφυλαχθεί η εικόνα του ελληνικού τουρισμού».

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε: «Η κάλυψη των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζόμενων και τήρηση της νομοθεσίας, αποτελεί προτεραιότητα σε μια χρονιά με πολύ θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας και στοχευμένων ενεργειών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου σέβεται τη νομοθεσία, τους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις από ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ θα προχωρήσει άμεσα».

Στη σύσκεψη υπό τους δύο υπουργούς μετείχαν: η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής Παναγιώτα Διονυσοπούλου και από τον ΣΕΤΕ ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, οι αντιπρόεδροι Γρηγόρης Τάσιος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Γιάννης Παράσχης, η γενική διευθύντρια Μαρία Γάτσου και ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search