• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κρατικός προϋπολογισμός: Νέες άγριες θυσίες για τον λαό

November 26, 2022 482

 

Άρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, που προδιαγράφει νέες άγριες θυσίες για τον λαό στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο 4ος που καταθέτει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ο 3ος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, σφραγίζοντας μια «πυκνή» – σε εξελίξεις και επιτεύγματα – τετραετία» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023». Θριαμβολογώντας δε τόνισε: Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο 4ος που καταθέτει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ο 3ος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, σφραγίζοντας μια «πυκνή» – σε εξελίξεις και επιτεύγματα – τετραετία.

Πρόκειται για έναν ιστορικό, συμβολικό και κομβικό Προϋπολογισμό.

Ιστορικός, διότι είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος αλλά και πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Τι σόι προυπολογισμός είναι, πέρα από τους διθυράμβους, το δείχνουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως:

Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και οριακών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Εξ αυτού προκύπτει πως συνολικά τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μία ακόμη χρονιά.

Πάγωμα των δαπανών για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία, όπως και στα κονδύλια για την Παιδεία. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει αναντίστοιχους πόρους την ώρα που οι ανάγκες σε αυτούς τους τομείς είναι τεράστιες.

- Οι δαπάνες για συντάξεις που φαίνεται να έχουν αύξηση, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί η αύξηση αυτή μια ελάχιστη αναπλήρωση με δεδομένη την έκρηξη του πληθωρισμού.

Μείωση των δαπανών για τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑμεΑ, τα στεγαστικά, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 71% των εργαζομένων  έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων έφτανε έως και το 40%.

Σύμφωνα με την Eurostat, έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ακριβότερη τιμή βενζίνης. Ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην χώρα μας, είναι το 2ο χαμηλότερο στους 27.

Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά την βενζίνη από τον Γερμανό, την στιγμή που ο μέσος μισθός είναι 3,5 και 4 φορές χαμηλότερος.

Ασφαλή χαρακτηρίζει την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) τονίζοντας ωστόσο, πως για το επόμενο έτος εντοπίζονται «σημαντικές αβεβαιότητες» που αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Οι συγκεκριμένες αβεβαιότητες, μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις όπως υπογραμμίζει το ΓΠΚΒ. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα για τον πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ΗμερησίαSofockeusinΟικονομικός Tαχυδρόμος

Αναδημοσίευση από euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search