• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΕΕ: Ματωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα πολλά χρόνια Αυξήσεις μισθών της πλάκας Κοινά αντιλαϊκά προγράμματα

May 26, 2023 630

Γελούσε το πρωί από απεριόριστη χαρά αλλά και χαιρεκακία ο Παυλόπουλος στον ΣΚΑΙ  διαβάζοντας την είδηση για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκης Επιτροπής. Τόνιζε χαρακτηριστικά ότι όλα τα κόμματα με κυβερνητικά προγράμματα (βλ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) είναι υποχρεωμένα να τις εφαρμόσουν, γι αυτό η μεγάλη του χαρά, αφήνοντας ταυτόχρονα το υπονοούμενο ότι μπροστά στις επερχόμενες εκλογές κανείς δεν θα μπορεί να «κλέψει» και να προτείνει κάτι φιλολαϊκό που θα ξεφεύγει από τα τετριμμένα.

Σήμα για παραπέρα επέλαση στον λαό από την επόμενη κυβέρνηση δίνουν οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς την Ελλάδα που δημοσιεύτηκαν χτες στο πλαίσιο της «κανονικότητας», των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, όπως και η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στη βάση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Από την καθήλωση των μισθών έως τα «πράσινα» χαράτσια και από τους πλειστηριασμούς έως την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, ένα προς ένα τα μέτρα βρίσκονται στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχουν βάλει τα θεμέλια με όσα ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει φέτος και το 2024:

-- Να προχωρήσει σε νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και να προωθήσει παραπέρα την εμπορευματοποίηση και «απελευθέρωση» σε μια σειρά από τομείς, να εντείνει τη φοροληστεία για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα.

Με τα λόγια της Κομισιόν, να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%». Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ο «κουμπαράς» με τα πακέτα και τα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «διατήρηση των εθνικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης κι άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εδώ

-- Να επιταχύνει τις «μεταρρυθμίσεις» - κόλαφο για τον λαό, πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά: Αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών και έντασης της εκμετάλλευσης, παραπέρα εμπορευματοποίηση σειράς τομέων όπως το νερό, μέτρα για «αποτελεσματικό» αντιλαϊκό κράτος...

Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι ακόμα πιο «φιλικό προς τις επενδύσεις». Και για να είναι τα «σκυλιά δεμένα» για τους «επενδυτές» με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια, η Κομισιόν συστήνει «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», αλλά και με καλύτερη «αξιοποίηση» των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για την επέλαση ιδιαίτερα στους επαγγελματίες. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης στους αυτοαπασχολούμενους. Επικαλείται στοιχεία του 2021, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσαν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι ύψους πωλήσεων 48,6 δισ. ευρώ.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, ώστε να μπορούν να τρέξουν διάφορα επενδυτικά σχέδια.

-- Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών προς τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού η Κομισιόν σημειώνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται όπως και να προχωρήσει η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την κερδοφόρα «αξιοποίησή» τους, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

-- Να «τρέξουν» οι «μεταρρυθμίσεις» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και την πολιτική «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί (βλέπε δίπλα).

Επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών

-- Επιτάχυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που σημαίνει παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν καλεί σε «διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή» των προαπαιτούμενων του «REPowerEU», που περιλαμβάνουν άγρια «πράσινα» χαράτσια, επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, χωροθέτηση ΑΠΕ «όπου, όπως και όποτε» θέλει ο επενδυτής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, αλλά και ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη που μυρίζουν μπαρούτι.

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση: Να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει περαιτέρω τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών ανεφοδιασμού, επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ και για offshore αιολικά πάρκα, αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης, θέσπιση νομοθεσίας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου.

Παράλληλα, με προμετωπίδα την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, δίνεται σήμα για νέα «κίνητρα» στους μεγάλους ομίλους, για έργα όπως π.χ. τους «έξυπνους μετρητές», με τον λογαριασμό να καταλήγει σταθερά στον λαό. Το ίδιο και στις μεταφορές, όπου συστήνεται η στήριξη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως με την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η Κομισιόν καλεί σε απόσυρση των όποιων ελάχιστων μέτρων για το κόστος της Ενέργειας που βρίσκονται σε ισχύ, τα οποία ήδη βέβαια η κυβέρνηση έχει αποσύρει στο μεγαλύτερο μέρος τους, με πρόσχημα την επιστροφή των τιμών στα «προ κρίσης» επίπεδα, τιμές που παραμένουν βέβαια πολύ πάνω από ό,τι βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε η Κομισιόν προκαταλαμβάνει και για νέες αυξήσεις τιμών, λέγοντας πως σε αυτό το ενδεχόμενο τα μέτρα θα πρέπει να είναι «στοχευμένα» στους πλέον εξαθλιωμένους. Την ίδια ώρα συστήνει να διατηρηθούν τα «κίνητρα» για την εξοικονόμηση Ενέργειας, με τον λαό να χαρατσώνεται άγρια και να κόβει όλο και περισσότερο και απ' αυτή την στοιχειώδη ανάγκη του. Επιπλέον σημειώνει πως οι σχετικές «αποταμιεύσεις» του αστικού κράτους - από το χαράτσωμα κι αυτές του λαού - θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον έτερο στόχο της αστικής τάξης, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2029!

«Μούφα» οι αυξήσεις των μισθών που εξαγγέλλει η ΝΔ και η επαναφορά των τριετιών που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κόλαφος» είναι για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το δεδομένο αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα υλοποιήσει η ΝΔ, κάτι που αποτυπώνεται στην Εαρινή έκθεση της Κομισιόν, αποτελώντας έτσι κι αλλιώς «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Έτσι, μπορεί η ΝΔ να υπόσχεται ότι η επόμενη θητεία της θα είναι μια 4ετία «αύξησης μισθών», οι δεσμεύσεις της όμως που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και περιλαμβάνονται στην Εαρινή Εκθεση της ΕΕ που παρουσιάστηκε χτες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Τη συνέχιση της συγκράτησης των μισθών για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέχεια της συντριβής των μισθών με βάση τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που ξεκίνησαν το 2012 και ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τώρα η Εαρινή Εκθεση προβλέπει συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος που έχει εφαρμοστεί από τότε από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Για να γίνει κατανοητή η κλεψιά που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων και το οποίο έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθόαυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 936 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, όμως, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, επομένως οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ' εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με υπουργική απόφαση, με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πρόβλεψη λοιπόν του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο... 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Βέβαια, το κακό δεν σταματά εδώ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Επομένως, ο χρόνος που διανύει κάποιος εργαζόμενος που αμείβεται ήδη με τον κατώτατο μισθό σήμερα, όπως και τα επόμενα χρόνια, δεν θα μετράει ως προϋπηρεσία, αλλά χάνεται. Σε αυτήν την περίπτωση για να δει κάποιος μισθωτός αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να συμπληρώσει την τριετία από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα, στην περίπτωσή μας από το 2027 και μετά. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό δεν θα γίνει πριν από το 2029!

H εξωτερική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις συστάσεις της στο πλαίσιο της έκθεσης του αποκαλούμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επισημαίνει ότι οι ευπάθειες που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν υποχωρήσει, αλλά η εξωτερική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί.

Μια βασική ανησυχία είναι ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σημαντικά το 2022, παρά την ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό. Παρόλο που προβλέπεται να μειωθεί κάπως φέτος και το επόμενο έτος, το εξωτερικό έλλειμμα πρόκειται να παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η διαρκής βελτίωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης.

Επιμέλεια: Ν.Π.

ΠΗΓΗ: ΡιζοσπάστηςΚαθημερινήLifo

euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search