Εικόνες ντροπής από την αστυνομική καταστολή στην Κοζάνη. Συλλήψεις, τραυματισμοί και λιποθυμίες σημειώθηκαν στην Καλαμιά, όταν σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με άγρια καταστολή στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Όπως μεταδίδει το kozan.gr, η αστυνομία τους ζήτησε να αποχωρήσουν με τους κατοίκους να αρνούνται, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή. Με σκισμένα ρούχα ο περιφερειακός σύμβουλος Στέφανος Πράσσος, υποβασταζόμενος, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο ο Χρήστος Ψαλίδας, Πρόεδρος Συντονιστικού Οργάνου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, που βρέθηκαν στο σημείο και συμπαραστάθηκαν στο σημείο μαζί με τον επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης Νόντα Στολτίδη και τον Μιχάλη Καραμπατζιά Δημοτικό Σύμβουλο Βοΐου. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο.


Συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό
Αύριο, Σάββατο, 27 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 27 Μάη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους κατοίκους της Καλαμιάς και σε αλληλέγγυους εργαζόμενους, φοιτητές και συνταξιούχους.

Στο κάλεσμά του σημειώνει: «Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην Καλαμιά έχει ως μόνο στόχο να διασφαλιστούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτών που επενδύουν στην «πράσινη ανάπτυξη». Ο αγώνας των κατοίκων της Καλαμιάς είναι δίκαιος γιατί είναι αγώνας για την προστασία και διασφάλισης της ποιότητας ζωής τους.
Οι συλλήψεις κατοίκων και άλλων αγωνιστών αλληλέγγυων, ούτε μας τρομοκρατούν ούτε μας αποθαρρύνουν, μόνο μας πεισμώνουν πως αυτός ο αγώνας πρέπει να κερδηθεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης έχουν τεράστιες ευθύνες για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Καλαμιά. Κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση, των κατοίκων, σωματείων και φορέων οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χρησιμοποιούν σήμερα την τρομοκρατία και την καταστολή για να περάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, για να μην κουνηθεί φύλλο, να μην αντιδράσει κάνεις. Επενδυτικά σχέδια που στήριξε και η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μην παριστάνουν κάποιοι τους ανήξερους ή του έκπληκτους για αυτά που διαδραματίζονται στην Δυτική Μακεδονία.

Τα παραμύθια για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν καταρρεύσει παταγωδώς, οι εταιρίες δεν λογαριάζουν την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή κανενός μπροστά στα κέρδη τους.
Κανένας εργάτης δεν πρέπει να βρεθεί απέναντι σε εργάτη, συνταξιούχο, νέο, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι αυτοί που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση, στα χαμηλά μεροκάματα, στην ενεργειακή φτώχεια.

Έχουμε ως εργαζόμενοι κάθε συμφέρον να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Καλαμιάς, γιατί ο αγώνας για σταθερή δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα προστασίας, ταυτίζεται με τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, με τον αγώνα ώστε να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος, τα εδάφη της περιοχής μας στις εταιρίες. Ο αγώνας μας έχει κοινό εχθρό και είναι τα μονοπώλια που πασχίζουν για κέρδη για τους λίγους που φέρνουν φτώχεια για τους πολλούς.

Αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας, που βγάζουν κέρδη στις πλάτες μας στα κατασκευαστικά έργα στο φ/β πάρκο, στο πεδίο, είναι αυτοί που μας ζητάν να τους χρυσοπληρώσουμε το ρεύμα, την βενζίνη το πετρέλαιο. Κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι καταδικάζοντας το λαό και την νέα γενιά στην ενεργειακή φτώχεια.
Καλούμε κάθε οικοδόμο, εργαζόμενο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να πάρει θέση, να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί. Ως εδώ, όταν η αδικία γίνεται νόμος, ο αγώνας γίνεται καθήκον!»