• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

8 ερωτήσεις/απαντήσεις για τις απάτες αλλά και για το συλλογικό καθήκον της εκπαιδευτικής κοινότητας

September 27, 2020 245

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ Δυτικής Αθήνας

8 ερωτήσεις/απαντήσεις για τις απάτες αλλά και για το συλλογικό καθήκον της εκπαιδευτικής κοινότητας

Η Κυβέρνηση δηλώνει πως έχει λάβει χρονιάς 2020-21 με δεδομένη την πανδημία

Πρώτη απάτη:

Θα περίμενε κανείς κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, εξασφαλίζονταν νέες σχολικές αίθουσες, αυτή θα ήταν η πρόταση των λοιμωξιολόγων, αντί να μετατραπούν σε απλοί εντολοδόχοι της κυβέρνησης. Αντίθετα, έχουμε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία κα με τον νόμο Κεραμέως, αλλά και στη β/θμια, «ολιγομελών» της περασμένης χρονιάς. Στις ομάδες προσανατολισμού στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, παραμένουν τμήματα των 26 και 27 τομέα και ειδικότητα για να μην πάνε σε μακρινότερο σχολείο.

Γιατί δεν έγιναν όλα αυτά;

Πρώτη ευθύνη:

Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού έχει μειωθεί κατά 27% από το 2009.

Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ευθυγραμμισμένες με τις ντιρεκτίβες Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, που ζητάνε νέα μέτρα κι άλλες περικοπές σε παιδεία, υγεία και κοινωνικά αγαθά. υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έκλεισαν 1933 σχολεία, μόνο το 2011 Διαμαντοπούλου.

Επιβλήθηκε το μοντέλο των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στο όνομα του «εξορθολογισμού του κόστους» απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στις μεγάλες πόλεις, έκλεισαν σχολεία με ικανό αριθμό μαθητών, που αναγκάστηκαν να πάνε σχολείο μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση της καθημερινότητάς τους και το συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμοί σχολείων όλα αυτά τα χρόνια συνεχίστηκαν.

105 μονάδες πρωτοβάθμιας έκλεισαν το καλοκαίρι που πέρασε μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.

Η πανδημία δεν αναστέλλει αυτές τις πολιτικές, που η εφαρμογή τους εμφανίζεται ως "νέα κανονικότητα".

Χρηματοδότηση, υλικοτεχνικές υποδομές και προσλήψεις διδακτικού προσωπικού είναι οι τρεις μεγαλύτερες πληγές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Λείπουν πράγματι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία;

Δεύτερη ευθύνη:

Από το 2010 έχουν αποχωρήσει πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί (3500 έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μόνο φέτος). Το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί με δημιουργική λογιστική να περιορίσει την κινούμενη άμμο των κενών. Αυτό έκανε με την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων το καλοκαίρι με τον εξοβελισμό γνωστικών αντικειμένων και απολύσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας. Ταυτόχρονα, με τις ανακατατάξεις στο σύστημα «διορισμών» και την επιβολή του «προσοντολογίου Γαβρόγλου» μονιμοποιεί την ελαστική εργασία, άχρηστα πολλές χιλιάδες αναπληρωτές που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.    

 Στη δευτεροβάθμια, που ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι δέκα χρόνια πάνω από την πρωτοβάθμια, από το 2015 έχει αυξηθεί κατά 120% ο αριθμός των α Διορίστηκαν όμως τόσοι εκπαιδευτικοί μέσα στο καλοκαίρι, μόνιμοι και αναπληρωτές

Δεύτερη απάτη:

Οι 1628 μόνιμοι διορισμοί ειδικής αγωγής σήμερα στη δευτεροβάθμια είναι ελάχιστοι. Με δεδομένους τους 43 και τις 30000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος υπήρχε και θέμα πανδημίας. Αν κανείς συνυπολογίσει τις άδειες ( που ανάλγητα πετσοκόβει ο προγραμματισμός δεν έχει γίνει από μέτρο δεν έχει ληφθεί για να είναι στην πραγματικότητα ανοιχτά τα σχολεία Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία τ επιτρέπει άλλες δαπάνες, άρα ευθύνη για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Τρίτη ευθύνη:

Ενώ υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για Παιδεία και Υγεία, η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων αξίας άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, για να μπορέσει να παίξει στο παιχνίδι των πολεμικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δισεκατομμύρια χαρίζονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με τα «πακέτα στήριξης», φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Μόνο προς ΜΜΕ έχουν δοθεί ήδη 40 εκατομμύρια. Για την εξάπλωση του κορωνοϊού η κυβέρνηση εγκληματεί και φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει επικοινωνιακά, επικαλούμενη πάντα και μόνο την «ατομική ευθύνη». Με ποια λογική πάνω από 9 άτομα «συνωστίζονται», ενώ 27 μαθητές κι ένας καθηγητής στη σχολική τάξη δεν έχουν ζήτημα;

Μοιράστηκαν μάσκες και διαμορφώθηκε ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Δεν αρκούν;

Τρίτη απάτη:

Είναι πασιφανές ότι με μόνο μέτρο την καθολικότητα της μάσκας και χωρίς ούτε ένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ στα σχολεία, ακόμα κι εκεί που εμφανίζεται κρούσμα, είναι δυστοπικό το κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των εργαζομένων γονιών δεν υπάρχει. Τουναντίον ένας νοσηλευτικό προσωπικό για την ς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η πενιχρή ενίσχυση του ΕΣΥ όλο αυτό τον καιρό.

Αποτέλεσμα η κατάσταση στην Υγεία να είναι οριακή και τουλάχιστον προβληματική, χωρίς κλίνες ΜΕΘ, μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές.

Είναι αλήθεια ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αίθουσες και εκπαιδευτικοί για να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με 15 παιδιά το ανώτερο;

Τέταρτη απάτη:

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν κενές αίθουσες. Εκατοντάδες κτίρια δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που έχουν κλείσει, δημοτικοί και δημόσιοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μαζί με τους επιπλέον εκπαιδευτικούς που πρέπει να προσληφθούν το κόστος είναι πολύ κάτω από 1 δις, για μια σχολική χρονιά. Όσο για τα κοντέινερ, τα υπόγεια, τις τυφλές αίθουσες είναι τεράστια η ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων που δεν έφτιαξαν νέες σχολικές αίθουσες.

Οπότε lockdown στην εκπαίδευση για να γλιτώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί;

Τέταρτη ευθύνη:

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ανοιχτά σχολεία και σοβαρά μέτρα προστασίας. Το σίγουρο lockdown, διαρκές και γνωστικό, που επιβάλλεται σταδιακά προκύπτει από την Κυβέρνηση: η εξειδίκευση των δεκάδων νομοθετημάτων της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως με τις αξιολογήσεις, την τράπεζα θεμάτων, τη βάση του 10 για προαγωγή και απολυτήριο κλπ, η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης», ο επαπειλούμενος νέος νόμος για τα ΕΠΑΛ. Όλα αυτά στοχεύουν και στην αύξηση της πελατείας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ΙΕΚ, κολλέγια κλπ που είναι φανεροί χορηγοί του κυβερνώντος κόμματος.

Ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες των εκπαιδευτικών;

Θα περίμενε κανείς ότι το εκπαιδευτικό κίνημα θα απαιτήσει δυναμικά, ενωτικά, συσπειρωτικά την υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και θα θέσει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών εκπαιδευτικών μέτρων, που έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς κορωνοϊό, στοχεύουν σε μόνιμα lockdown στα γνωστικά δικαιώματα των παιδιών των εργαζομένων, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σήμερα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πρέπει να κινητοποιήσουν τον κόσμο, να συνδέσουν το εκπαιδευτικό ζήτημα με τις αντιλαϊκές πολιτικές, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, την επέκταση της «αναστολής σύμβασης εργασίας», την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, με την διεκδίκηση για κατάργηση της ελαστικής εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς (στην εκπαίδευση και παντού), για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τώρα.

Δεν θα επιτρέψουμε η ΟΛΜΕ όλο και πιο πολύ να μοιάζει με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση της 24/9 που υποτίθεται ότι καλούσε, δεν εμφανίστηκε ούτε καν.

Οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες όταν για λόγους τακτικής, πρόσκαιρα και στα λόγια, διαχωρίζονται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΔΑΚΕ-ΠΕΚ-ΣΥΝΕΚ), το επιχειρούν είτε για λόγους προάσπισης της δικής τους κυβερνητικής εκδοχής (ΣΥΝΕΚ), είτε για να χαλιναγωγήσουν και να εκτονώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις προς την κομματική τους ενίσχυση (ΠΑΜΕ). Σε επίσημο επίπεδο και σε κομβικές στιγμές παίζουν το χαρτί της «εθνικής ομοψυχίας» και εξαντλούν τις αντιρρήσεις τους σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Για αυτό οούτε προτείνουν ούτε πιστεύουν σε ένα συνεκτικό πλαίσιο και σχέδιο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, με αγωνιστικά βήματα μαζικών διαδηλώσεων, καταλήψεων, απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν επιδιώκουν, όχι μόνο να βάλουν πλάτη σε ένα παρατεταμένο και ανυποχώρητο αγώνα που χρειάζεται για να υπάρξουν νίκες και ρήγματα στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και να δώσουν το όποιο έναυσμα ξεσηκωμού το παρουσιάζουν ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται», δεν ακολουθεί, δεν απεργεί κλπ.

 

Για εμάς, για την Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εξάπλωση ενός αγωνιστικού κλίματος και συντονισμού των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων σε σύνδεση με το ευρύτερο ακηδεμόνευτο λαϊκό κίνημα. να νικά να δημιουργεί ρήγματα, κεφαλαιοποίηση!

Ένα κίνημα που θα συγκρούεται, Γιατί...στο βάθος ενός σκοτεινού ορυχείου, πάντα υπάρχει ένα άσπρο άλογο!

Αρκεί να το βρούμε!

Τα άμεσα αιτήματα και η διεκδίκησή τους αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι μόνο πολιτικοσυνδικαλιστικό ζήτημα ενότητας και πάλης, αλλά κυρίως επιβίωσης για όλους τους εργαζόμενους.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των μαθητών!

15 μαθητές το πολύ στο τμήμα σε όλα τα σχολεία ώστε τώρα λεφτά για την Παιδεία!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search