• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ο Ν. Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2,9% και η κοντή μνήμη για το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία!

November 26, 2020 199

 Νίκος Φίλης: Κάθε απόγευμα ακούω ευλαβικά τον Τσιόδρα

Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.

Γιώργος Σεφέρης

 

Στην ομιλία του στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Ν. Φίλης αναφερόμενος στον φετινό προϋπολογισμό  (του 2020) είπε μεταξύ άλλων ότι «εκτελείται με σοβαρότατη απόκλιση προς τα κάτω: 125 εκατ. € σύμφωνα με την ίδια την εισηγητική έκθεση. … Ας δούμε συγκεκριμένους αριθμούς από τον προϋπολογισμό: Μείωση 0,69% στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση. Μείωση 33,38% (!) από τα 85 στα 56 εκατ. € στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Γιατί; Μήπως γιατί την προορίζουν για υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση; Μείωση 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση. Μιλάμε για 20 εκατ. € που θα λείψουν από τα ΑΕΙ, τα οποία στενάζουν από την έλλειψη πόρων ακόμα και σε στοιχειώδη, όπως η θέρμανση…. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι εκεί που τα χρήματα είναι συγκεκριμένα, η ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γυρίζουν το ρολόι πίσω στο 2010 και στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς λιτότητας για τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτούς που κάθε χρόνο ως το 2015 προέβλεπαν μείωση για την εκπαίδευση και αντέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2016-2019. … Στόχος μας πρέπει να είναι αντίθετα η σύγκλιση της χρηματοδότησης με το μέσο όρο της ΕΕ και το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία!»

          Σαν να μην πέρασε ποτέ από το ΥΠΑΙΘ ο Ν. Φίλης, σαν να μην κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για περίπου τεσσεράμισι χρόνια θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους. Να θυμίσουμε ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεσμευόταν: «Η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την έρευνα δεν μπορεί παρά να αποτελεί αναγκαιότητα ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ένδειας

Ποτέ δεν υλοποίησε την παραπάνω δέσμευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δαπάνες κυμαίνονταν κάτω από το 3%! Από 2,5% έως 2,85% για την ακρίβεια! Με τον μέσο όρο δημόσιων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε είναι 5,34% και στην Ευρωζώνη 5,02%.

Το ταξικό σχολείο της φτώχειας και των περικοπών που αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες εδραίωσε η εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός είναι ο κοινός τόπος με τη σημερινή πολιτική της ΝΔ ανεξάρτητα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις αντιπολιτευτικές κορώνες.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν μνήμη και γνωρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Τις περικοπές στις συντάξεις, τους μηδενικούς διορισμούς. Την ελαστικοποίηση της εργασίας, υην αύξηση των συναδέλφων που γυρνάνε σε 3-4 και παραπάνω σχολεία με πολλά διδακτικά αντικείμενα. Το κλείσιμο τμημάτων. Το πάγωμα των μισθών. Την αύξηση της φορολογίας. Τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάθε βδομάδα. Τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Την υποτέλεια στο ΝΑΤΟ με την επέκταση νέων βάσεων των Αμερικάνων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Μπορεί να μην είναι ίδια ακριβώς κόμματα. Αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά στο παιχνίδι της δικομματικής εναλλαγής, όπως λειτουργούσε για χρόνια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας πιστά τις πολιτικές που σχεδια΄ζουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝ μέχρι και τον ΟΟΣΑ

Οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι εργαζόμενοι ό, τι κατάκτησαν το κατάκτησαν με αγώνες. Και όχι επειδή παρακαλούσαν ανά τετραετία τη μια το ΠΑΣΟΚ, την άλλη τη ΝΔ για να μας αυξήσει τους μισθούς ή να κάνει διορισμούς ή ό,τι άλλο. Έχουν στην πλάτη τους  90 χρόνια αγώνων που έκαναν έναν κλάδο  να σταθεί στα δύο του πόδια. Δε θα σκύψουν στα τέσσερα, παραφράζοντας τον ποιητή, για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το παλαιοΠΑΣΟΚικό του παιχνίδι δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Θα αντισταθούν στις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πολιτική που πλήττει τη δημόσια εκπαίδευση και τους εργαζομένους.

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search