• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Γιατί λέμε ΟΧΙ στις αντιδραστικές αλλαγές για την πρόσβαση στα ΑΕΙ

January 07, 2021 526

Η Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ με ανακοίνωσή της αναφέρεται στις αντιδραστικές αλλαγές για την πρόσβαση στα ΑΕΙ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση "μετά τον καταιγισμό αποφάσεων για την εξ αποστάσεως, την ψήφιση του νόμου Κεραμέως τον περασμένο Μάη και του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, την εξίσωση των πτυχίων των 3ετών αμφιλεγόμενων κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, ετοιμάζει νομοσχέδιο-«σκούπα» που περιλαμβάνει αρνητικές, οπισθοδομικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια σε βάρος των δικαιωμάτων της νέας γενιάς." Με αποτέλεσμα " η πλειονότητα των μαθητών των λαϊκών εργατικών οικογενειών σπρώχνεται αναγκαστικά στις δομές φτηνής κατάρτισης που στήνονται και προετοιμάζουν για δεξιότητες εφήμερες μιας χρήσης που έχει ανάγκη κάθε φορά η αγορά, χωρίς προοπτικές και επαγγελματική σταθερότητα.η πλειονότητα των μαθητών των λαϊκών εργατικών οικογενειών σπρώχνεται αναγκαστικά στις δομές φτηνής κατάρτισης που στήνονται και προετοιμάζουν για δεξιότητες εφήμερες μιας χρήσης που έχει ανάγκη κάθε φορά η αγορά, χωρίς προοπτικές και επαγγελματική σταθερότητα."

Αναλυτικά:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ

Εν μέσω του αποτυχημένου να αντιμετωπίσει την πανδημία lockdown και την παραπομπή της σωτηρίας του λαού στον εμβολιασμό, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την ευκαιρία να νομοθετήσει ερήμην του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας όλα όσα βρίσκονταν στην ατζέντα της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των κυβερνητικών ερμαρίων των προηγούμενων χρόνων. Έτσι, μετά τον καταιγισμό αποφάσεων για την εξ αποστάσεως, την ψήφιση του νόμου Κεραμέως τον περασμένο Μάη και του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, την εξίσωση των πτυχίων των 3ετών αμφιλεγόμενων κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, ετοιμάζει νομοσχέδιο-«σκούπα» που περιλαμβάνει αρνητικές, οπισθοδομικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια σε βάρος των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Επιδιώκει μάλιστα την άμεση εφαρμογή τους για τους μαθητές που φέτος δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας, στερούμενοι ουσιαστικά και την στοιχειώδη εκπαιδευτική διαδικασία.

Δυο είναι οι κομβικές αλλαγές: 

· Η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα, η οποία θα καθορίζεται από δύο παράγοντες:α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μέσο όρο των υποψηφίων,

· Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι υποψήφιοι των πανελληνίων θα δηλώνουν συγκεκριμένο, περιορισμένο σε σχέση με σήμερα, αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο. Στη δεύτερη φάση οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση.

Αναμασώντας τα επιχειρήματα περί αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης, θέλουν να αποκρύψουν πως το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τις εξετάσεις και ειδικά τις πανελλαδικές ,που είναι εξετάσεις ΕΠΙΛΟΓΗΣ και όχι ελέγχου γνώσεων. Αν επηρεάζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, αυτό γίνεται αρνητικά, μέσα από την τυποποίηση και την παπαγαλία, τη χρησιμοθηρία των ΣΟΣ και των εξεταζόμενων μαθημάτων και τη διαβρωτική για το παιδαγωγικό κλίμα ανταγωνιστικότητα.

Στην πραγματικότητα επιδιώκεται να χρεώσουν τον παραπέρα αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών στην «ατομική ευθύνη» των ίδιων και των εκπαιδευτικών τους και να εμφανίσουν ως υπεύθυνους για τη μείωση των εισακτέων τα ΑΕΙ , με τον κόφτη- όριο που θα προσδιορίζεται από την κάθε σχολή!

Η κυβέρνηση με αυτές τις αλλαγές, παραλλαγή του ν. Γαβρόγλου με σχολές «χαμηλής» και «υψηλής ζήτησης», σε συνδυασμό με τη θέσπιση ορίων φοίτησης, την εξελισσόμενη οικονομική ασφυξία εκατομμυρίων εργαζομένων, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, χτυπάει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα καθώς:

· Αποκλείει χιλιάδες μαθητές από στη δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αυστηροποιώντας τα κριτήρια εισαγωγής, καθώς σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς 17.000 νέοι δε θα περάσουν ποτέ την πόρτα του πανεπιστημίου,

· προδιαγράφει νέα μείωση εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων,

· ανοίγει τη ροή προς την ανάπτυξη της χαμηλής ποιότητας ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντάς της πελάτες με την εξίσωση των πτυχίων των λεγόμενων Κολλεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων. Για όσους μπορούν να αγοράσουν ένα πτυχίο ενός ιδιωτικού κολεγίου δεν ισχύει βέβαια το «δε θέλουμε άλλους γιατρούς και δικηγόρους» ούτε ότι «κόβονται, γιατί έγραψαν κάτω από τη βάση»,

· η πλειονότητα των μαθητών των λαϊκών εργατικών οικογενειών σπρώχνεται αναγκαστικά στις δομές φτηνής κατάρτισης που στήνονται και προετοιμάζουν για δεξιότητες εφήμερες μιας χρήσης που έχει ανάγκη κάθε φορά η αγορά, χωρίς προοπτικές και επαγγελματική σταθερότητα.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΟΦΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Την ίδια στιγμή, σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, το Υπουργείο εμμένει στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων για την Α΄ τάξη σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στοΦΕΚ B 5787/30-12-2020, προβλέπει ότι οι προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-21 θα διεξαχθούν με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.), ενώ μέχρι το 2023 θα επεκταθεί ως την Γ΄Λυκείου. Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα 2.000 θέματα(από την προηγούμενη εφαρμογή της το 2013) με στόχο να ξεπεράσουν τα 10.000! Η δαπάνη για τη δημιουργία της Τ.Θ.Δ.Δ μάλιστα ανέρχεται στο ποσό των 937.912 ευρώ!

Η σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι από την Τράπεζα Θεμάτων θα κληρώνονται θέματα σε ποσοστό 50% της γραπτής δοκιμασίας. Τα θέματα που επιλέγονται από τον/την διδάσκοντα/ουσα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην Τ.Θ.Δ.Δ.! Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται σε θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.

Το Υπουργείο δείχνει μια απίστευτη κοινωνική αναλγησία, όταν οι μαθητές φέτος βιώνουν μια δύσκολη από πολλές απόψεις κατάσταση λόγω πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της «τηλεκπαίδευσης», η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια δοκιμασία.

Είναι προφανής η διπλή στόχευση: και να νομιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία και να επιβληθεί η εφαρμογή της χωρίς αντιδράσεις, με μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς κλεισμένους στα σπίτια τους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, όμως δεν ξεχνά ότι η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων:

Ø το 2013 είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό μετεξεταστέων στην Α’ Λυκείου από 4,2% την προηγούμενη χρονιά εκτινάχθηκε αρχικάστο...23,3%!, ενώ και μετά τη διόρθωση στον τρόπο υπολογισμού του Μ.Ο. προαγωγής παρέμεινε στο 16% και τελικά απορρίφθηκε το 10% των μαθητών. Αντίθετα, τα φροντιστήρια επωφελήθηκαν με αύξηση κατά 15% των μαθητών Α' Λυκείου που προσέφυγαν στην εξωσχολική βοήθεια. Σε μια 4ετία εφαρμογής της καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος δεν σημειώθηκε στο μορφωτικό επίπεδο, ούτε των μαθητών των Λυκείων ούτε των φοιτητών ούτε βέβαια ήρθε καμιά αναβάθμιση των Πανεπιστημίων,

Ø σηματοδοτεί εντατικοποίηση, μαζικό κόψιμο μαθητών και εκδίωξή τους από το σχολείο,

Ø μετατρέπει πλήρως το Λύκειο σε μηχανισμό δεξιοτήτων και στενής προετοιμασίας μαθητών στα θέματα για την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Εκτρέπει το εκπαιδευτικό έργο σε φροντιστηριακή τύπου εκγύμναση, αναγορεύει τη διδακτική πράξη σε τεχνικές απομνημόνευσης πληροφοριών, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούςνα προσαρμόσουν το μάθημά τους στις «τανάλιες» της εξεταστέας ύλης και στον «τύπο» των ερωτήσεων της Τράπεζας Θεμάτων, που καλουπώνει και παραδίδει αποσπασματικές γνώσεις,χρήσιμες για τις εξετάσεις,

Ø θα συμπαρασύρει και τις κατώτερες βαθμίδες π.χ. Γυμνάσιο στην «προετοιμασία» των παιδιών για το Λύκειο,

Ø προετοιμάζειτην αξιολόγηση των σχολείων και εκπαιδευτικών με βάση «μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα».

ΜΑΖΙΚΟΣ, ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Δε θα επιτρέψουμε να μπει οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα της νέας γενιάς και των λαϊκών οικογενειών σε δημόσια, δωρεάν σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές , γονείς και φοιτητές δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ,για το καθολικό δικαίωμα στη Μόρφωση.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

ü Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα σε καμιά αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.

ü Να καταργηθείη τράπεζα θεμάτων.Να μην εφαρμοστεί για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

ü Άμεση περικοπή της ύλης για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

ü Άμεση έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα Λύκεια με τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

ü Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του θεσμού των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών με επέκτασή για όλο το σχολικό έτος. Να καταργηθεί η πρόβλεψη των τοπικών προσλήψεών τους από τις ΔΔΕ.

ü Γενναία αύξησητων δαπανών για την Παιδεία και όλων των υποστηρικτικών δομών της.

ü Επαναφορά των μαθημάτων των κοινωνικών, οικονομικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας.

ü Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των σχολείων. Με 15 μαθητές στην τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς και έγκαιρο εμβολιασμό για όλους με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

ü Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά με δίχρονη προσχολική αγωγή,με στόχο την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών που έχει ανάγκη ο νέος άνθρωπος στον 21οαι.

ü Ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, ισότιμης και πλήρωςενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας.

ü Κατάργηση των αντιδραστικών, αντιδημοκρατικών, αντιεκπαιδευτικών, αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης που δημιουργούν και πάλι τεράστια προβλήματα στην κοινωνία

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search