Μαζικές ς πορείες από φοιτητές εκπαιδευτικούς και μαθητές κόντρα στις απαγορεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Με μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις απάντησε και σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, την αντίθεση στο οποίο έχουν εκφράσει ξεκάθαρα πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές, φοιτητές, γονείς και μαθητικές πρωτοβουλίες.

«Να μην τολμήσουν να το ψηφίσουν», «Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία - διαγραφές - πειθαρχικές», «Ανοίξτε τις σχολές» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών της Αθήνας, οι οποίοι φορώντας μάσκες πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες από τις σχολές» φώναξαν χαρακτηριστικά.

 Εικόνα

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Εκεί ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας μπογιές. Η ένταση κράτησε λίγα λεπτά και στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν. Έγινε χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Λόγω της κινητοποίησης, διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν το «παρών» και στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας. Ένταση προκλήθηκε, όταν στο τέλος της διαδήλωσης ομάδα συγκεντρωμένων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της Ροτόντας την εμπόδισαν αποκλείοντας στενά για να μην να φτάσει στην πανεπιστημιούπολη.

Από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για λίγα λεπτά να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα η περιοχή του Συντριβανίου, και σε προσαγωγές.

Μαζική πορεία στην Αθήνα / Εurokinissi
 

Νωρίτερα, φοιτητές στη Θεσσαλονίκη έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους φοιτητές των πανεπιστημίων της γείτονος, οι οποίοι εδώ και έναν μήνα διαδηλώνουν ενάντια στον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από τον Ερντογάν, ενώ έχουν δεχτεί κύμα αστυνομικής καταστολής με μαζικές συλλήψεις που αυτή την εβδομάδα έφτασαν τις 250. «Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» φώναξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, πριν ξεκινήσει η πορεία. 

 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του αυταρχικού νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δραστική μείωση των εισακτέων, ανώτατο όριο στη φοίτηση, θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου και ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ. Και ζητούν τα 30 εκατομμύρια, που προορίζονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας με τηλεκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνιζε η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της. «Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ. 

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και οδεύει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σκόπιμη υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδεοληπτικές εμμονές περί «νόμου και τάξης», κοινωνική αναλγησία με τη μείωση εισακτέων, «οργουελικές» και «ανελεύθερες» διατάξεις απέδωσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής.

 

 
 
 
 

«Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως»

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το ΔΣ της ΔΟΕ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την απόσυρση όλου του αντιεκπαιδευτικού πακέτου μέτρων (αξιολόγηση, ωράριο νηπιαγωγών) της κυβέρνησης που, όπως υπογραμμίζει η ΔΟΕ, συνεχίζει το χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΟΕ.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» καταγγέλλουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.