• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στην Ελλάδα «παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί» γράφει ο γερμανικός Τύπος

February 05, 2021 235
 
 
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί» αναφέρεται στα προβλήματα του ελληνικού συστήματος Υγείας και στις ελλείψεις που δεν κάλυψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή το πώς προσπάθησε να τις «μπαλώσει» με μέτρα εφήμερου και επικουρικού χαρακτήρα. Ο γερμανικός Τύπος στέκεται και στα προβλήματα που υπάρχουν στην εστίαση αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει, και βάζει στο κάδρο τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος για μία ακόμα φορά τάχτηκε υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον τουρισμό.«Και πριν την οικονομική κρίση το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν προβληματικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας από το 2010 έκανε ακόμα χειρότερη τη κατάσταση», γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Freitag σε άρθρο με τίτλο «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί», όπως μεταδίδει η DW.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα σημειώνει: «Η λιτότητα έπληξε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι μαζικές απολύσεις και η μείωση δαπανών την εποχή των μνημονίων περιορίζουν σήμερα την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως σημειώνει η DW, οι κλίνες στις εντατικές διπλασιάστηκαν από σχεδόν 600 σε 1.200. Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στάνταρ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα, ανεξάρτητα από τη πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ας σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλά μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για 2.000 προσλήψεις στο τομέα της υγείας, αποσιωπά ωστόσο ότι οι περισσότερες αφορούν παλαιότερους εργαζόμενους στο τομέα της Υγείας οι οποίοι είτε έλαβαν νέο συμβόλαιο, είτε το συμβόλαιό τους παρατάθηκε, είτε τους δόθηκε σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές. Εκτός αυτού, εν καιρώ πανδημίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και στον αντίποδα περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Θα επιστρέψει η κρίση στην Ελλάδα;

«Μέχρι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι που ήρθε η κρίση του κορoνοϊού. Τις επιπτώσεις νοιώθουν στο πετσί τους ιδίως οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και εκφράζουν την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος», γράφει η tagesschau.de σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Επιστροφή στην κρίση;». Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ξεκινά το ρεπορτάζ από το εστιατόριο Ψάριστον, του οποίου ο ιδιοκτήτης Βασίλης Ακρίβος, προσφέρει πλέον φαγητά σε πακέτο κι ας μην ταιριάζει αυτό σε εδέσματα υψηλής ποιότητας, όπως λέει προσθέτοντας ότι σχεδόν κανείς δεν θέλει να πληρώσει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό και μετά να του το φέρνουν στο σπίτι.

“Η μόνη ελπίδα όχι μόνο για την εστίαση, αλλά την ελληνική οικονομία γενικότερα είναι να τιθασευτεί σύντομα η πανδημία“, δηλώνει ο οικονομολόγος Νίκος Βέττας. Διότι, όπως λέει, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο μέχρι την άνοιξη θα καταστεί σχεδόν αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το καλοκαίρι, όταν ξεκινήσει η σημαντικότερη τουριστική περίοδος. “Αυτό σημαίνει ότι και όλοι οι τομείς που εξαρτώνται από το τουρισμό, όπως η εστίαση ή οι μεταφορές θα αντιμετωπίσουν επίσης πρόβλημα και αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία συνολικά“».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σε διαδικτυακή διάσκεψη με τίτλο “Europe 2021“ που διοργάνωσαν τη Πέμπτη από κοινού οι γερμανικές εφημερίδες Tagesspiegel, Die Zeit και το περιοδικό Wirtschaftswoche ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε αναφερόμενος στον τουρισμό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταξίδια και για αυτό το λόγο η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη έτσι ώστε “ο κόσμος να ταξιδέψει, αλλά και να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του“. Όπως γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Ελλάδα και Ισπανία υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού» o πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το οποίο να διευκολύνονται τα ταξίδια. Και πρότεινε μην είναι υποχρεωτικό το τεστ κορονοϊού για τους κατόχους του πιστοποιητικού.
Αναφερόμενος στη πορεία της οικονομίας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ανεργία δεν αυξήθηκε χάρη στη κρατική βοήθεια με την οποία διασφαλίστηκαν θέσεις εργασίας που κινδύνευαν. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση “σταδιακής άρσης του λοκντάουν“. Προέβλεψε επίσης ότι φέτος η ανάπτυξη θα φθάσει στο 4,8%. “Το πότε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη εξαρτάται από την πανδημία“, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΠΗΓΗ: The Press Project

Χαρακτηριστικό το παρακάτω άρθρο:

«Μπάτσοι παντού, γιατροί πουθενά»

ΠΗΓΗ: efsyn - Παύλος Μεθενίτης

Η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε αναλογία ιατρών ανά 100.000 ανθρώπους: εμείς έχουμε μόνο 34, όταν η Πορτογαλία, η πρώτη στη λίστα, έχει 244.
Ο Μπέρτραντ Ράσελ (1872-1970) είχε πει: «Το κυνήγι της εξουσίας γεννήθηκε από τον φόβο. Εκείνος που δεν φοβάται τους ανθρώπους, δεν έχει την ανάγκη να τους εξουσιάζει».

Αν είχε δίκιο ο Βρετανός φιλόσοφος, θα πρέπει να φοβάται πολύ τον λαό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, αντί να ενισχύσει το χειμαζόμενο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, συνεχώς προσλαμβάνει κι άλλους αστυνομικούς. Ας μην ξεχνάμε πως στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία είναι περικομμένες κατά 572 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται νέες προσλήψεις στην Αστυνομία...

Η Ελλάδα, από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μεταβάλλεται σταδιακά σε Χρυσοχοϊδική Αστυνομοκρατία... Μπάτσοι παντού, κυριολεκτικά, κάθε είδους και κάθε σκοπού, μπάτσοι σωρηδόν και αγεληδόν, εποχούμενοι και πεζοί, μηχανοκίνητοι, αερομεταφερόμενοι, μυστικοί και φανεροί, άοπλοι, ένοπλοι και πάνοπλοι, που έχουν παραβεί τον συνταγματικό τους ρόλο και παρίστανται βλοσυρά παντού, σαν στρατός κατοχής.


Η εθνική κυβέρνησις φροντίζει τα δικά της τα παιδιά, δίνοντάς τους μια στολή κι ένα κλομπ και ξαμολώντας τα σαν αγριεμένα τσομπανόσκυλα στο κοινωνικό κοπάδι. Τα οποία παιδιά δεν είναι ούτε καν εκπαιδευμένα επαρκώς, όπως τουλάχιστον οι κανονικοί αστυνομικοί: το κυριότερο, αν όχι το μοναδικό τους προσόν, είναι το απολυτήριο από τις Ειδικές Δυνάμεις...

«Μπάτσοι παντού και γιατροί πουθενά», λοιπόν. Είναι χαρακτηριστικό πως (σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2018) η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε αναλογία ιατρών (general practitioners) ανά 100.000 ανθρώπους: εμείς έχουμε μόνο 34, όταν η Πορτογαλία, η πρώτη στη λίστα, έχει 244...

Από την άλλη, η τιμημένη μας πατρίδα φιγουράρει δεύτερη στην αναλογία αστυνομικών ανά εκατό χιλιάδες ανθρώπων: εμείς έχουμε 500 όργανα της τάξεως (η Κύπρος, η πρώτη, έχει 600...), όταν η Φινλανδία έχει 140...

Και για να τελειώνουμε με τα στατιστικά, το 2009 το ΕΣΥ απασχολούσε προσωπικό 35.420 άτομα (σύμφωνα με ερευνητική εργασία του 2012 των Σκρουμπέλου, Δάγλα, Σκουτέλη και Κυριόπουλου).

Την ίδια περίοδο, περίπου, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. αριθμούσε 55.000 άτομα (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.), τα οποία γενικώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται. Ας πούμε, το 2016, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στα σώματα ασφαλείας γενικά απασχολούνταν 67.784 άτομα...

Η τελευταία άφιξη ενστόλων ήταν βέβαια η ΟΠΠΙ, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων, παρ' όλη τη σφοδρή αντίδραση σύμπασας της αντιπολίτευσης και των πρυτανικών αρχών. Χίλια παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα βρουν μια δουλίτσα - και θα μπουν και στο Πανεπιστήμιο, όχι ως φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά τέλος πάντων...

Η αμέσως προηγούμενη πρεμιέρα ενός ακόμα αστυνομικού σώματος ήταν πριν από λίγο καιρό, όταν η κυβέρνηση, μεσούσης της καραντίνας, πέρασε εκείνο το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις. Τότε είχαμε όλοι θαυμάσει τη νέα Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, τις γυναίκες και τους άντρες της περίφημης ΟΔΟΣ, υπέρκομψους με τις γαλάζιες στολές τους.

Βέβαια, εκτός από αυτούς έχουμε και τους συνοριακούς φύλακες, τους ειδικούς φρουρούς και τους μηχανοκίνητους αστυνομικούς: τις ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), και την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τη Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, η οποία όμως αντικαταστάθηκε από τους επίλεκτους της Ομάδας Δράση, που είναι η μηχανοκίνητη, με δίκυκλα, Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Παλιοσειρές στο Σώμα είναι βέβαια οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης, τα διαβόητα ΜΑΤ, οι πρώτες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που καταστέλλουν διαδηλώσεις από το 1976, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός αστυνομικού «στρατού» αυτού του τύπου ανήκει στον αλήστου μνήμης πρωθυπουργό της χούντας Σπύρο Μαρκεζίνη...

Τα ΜΑΤ αντικαταστάθηκαν στις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου από τα ΜΕΑ, τις Μονάδες Ειδικών Αποστολών, αλλά τελικά επανήλθαν θριαμβευτικά στο κοινωνικό προσκήνιο, για να κοπανούν όποιο κεφάλι τολμά να αντιστέκεται στην εξουσία. Κάτι ψιθυρίζεται εσχάτως για Αστυνομία του Μετρό, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για την Αστυνομία Υπνου, ειδικευμένα στελέχη της οποίας θα φροντίζουν ώστε τα όνειρά μας να κινούνται εντός των ορίων της χρυσοχοϊδικής νομιμότητος...

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Κουμής και η Κανελλοπούλου, ο Καλτεζάς...

Για όλα αυτά η ΕΛ.ΑΣ. έχει δεχτεί σκληρή κριτική όχι μόνο από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, αλλά και από διεθνείς φορείς και οργανώσεις. Η βία, η διαφθορά, ο ρατσισμός, οι στενές σχέσεις με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να καταδικάσει τη χώρα μας αρκετές φορές για τα... κατορθώματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι μπάτσοι λοιπόν! Αν και το παρατσούκλι «μπάτσος» είναι ομόηχο με το χαστούκι, έχουν εντελώς διαφορετική προέλευση: η λέξη για το όργανο της τάξεως προέρχεται από τον τουρκικό όρο μπατς, που σημαίνει «φόρος», τον οποίο εισέπρατταν οι χωροφύλακες.

Η λέξη προήλθε από το περσικό μπακ ή μπατς, που σημαίνει «φόρος, διόδια». Ομως, ο μπάτσος, που σημαίνει «χαστούκι, ράπισμα, ή σκαμπίλι», πιθανώς προέκυψε από το κουτσοβλάχικο batsa, δηλαδή ράπισμα, ή από την ηχομιμητική λέξη patch, που στη γερμανοεβραϊκή διάλεκτο γίντις σημαίνει «χαστούκι».

Οπως και να ’χει, ο αυταρχικός κύριος Χρυσοχοΐδης, ίσως επειδή φοβάται, ενδυναμώνει κάθε μέρα που περνάει τον στρατό των πραιτοριανών του. Αυτός τη δουλειά του κάνει, όπως η Μεγάλη Αικατερίνη, η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, που είχε δηλώσει: «Θα είμαι αυταρχική, αυτή είναι η δουλειά μου. Και ο Θεός θα με συγχωρέσει, αυτή είναι η δική του δουλειά».

Αυτοί λοιπόν τη δουλειά τους κάνουν, εμείς όμως, ρωτάω αφελώς εγώ τώρα, εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά;
 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search