• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αντιπαράθεση Ν. Κεραμέως - Ν. Φίλη στη Βουλή για την τηλεκπαίδευση - Όσα δεν ακούστηκαν στη Βουλή

March 22, 2021 429

 

Παρά τους έντονους τόνους για την  επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ  για την τηλεκπαίδευση στη Βουλή, η συζήτηση κύλησε σε  δευτερεύοντα θέματα και όχι επί της ουσίας.  Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε μετά τέσσερις μήνες τις συμβάσεις με τη CISCO

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επίκαιρη ερώτησης του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Φίλη με θέμα: «Σχεδόν ένα χρόνο από τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας αποτυγχάνει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δεν έχει εκπονήσει μελέτη για τα μαθησιακά αποτελέσματα», την οποία υπογράφουν 55 βουλευτές του κόμματος. 

«Μετεξεταστέα» η τηλεκπαίδευση

«Μετεξεταστέα» χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης την τηλεκπαίδευση αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές με την πρόσβαση στη διαδικασία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είτε λόγω έλλειψης του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού είτε λόγω αδυναμίας σύνδεσης. Η υπουργός Παιδείας έχασε δύο χρονιές χωρίς να έχει διανείμει τα απαραίτητα tablets σε μαθητές και σπουδαστές που τα έχουν ανάγκη. «Λεφτά για απευθείας αναθέσεις βρήκατε. Χρήματα για τεχνολογικό εξοπλισμό δεν βρήκατε. Κάνετε προπαγάνδα με “ΘΑ”. Να καταθέσετε έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν τι έχετε κάνει» είπε.

Φυσικά δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ έχει ζητηθεί πολλάκις να κατατεθεί η σύμβαση με τη CISCO, η υπουργός εξακολουθεί να κωφεύει.

«Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι ανακρίβειες» απάντησε η Νίκη Κεραμέως, η οποία επανέλαβε ότι η διά ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται με την τηλεκπαίδευση, η οποία ωστόσο διασφαλίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σε έκτακτη ανάγκη όπως αυτή της πανδημίας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ελάχιστα ή και μεμονωμένα είναι και τα προβλήματα σύνδεσης. «Υπάρχουν ζητήματα, βεβαίως αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα» είπε.

Ο Νίκος Φίλης επανήλθε και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους επιμένοντας στο ερώτημά του που παρέμενε αναπάντητο: «Δόθηκαν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Όχι δωρεές. Πόσα λεφτά δώσατε ως υπουργείο Παιδείας; Όχι με ΕΣΠΑ».

«Τα λεφτά του ΕΣΠΑ δεν τα θέλετε;» είπε η Νίκη Κεραμέως η οποία βεβαίως δεν απάντησε σχετικά με το ποσό που έχει διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο δε για τη σύμβαση της CISCO επανέλαβε ότι παρά την πρόσκλησή της να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές στο γραφείο της να τη μελετήσουν (!) αυτοί δεν πήγαν.

Σε αυτό το σημείο, κατέθεσε έγγραφο 172 σελίδων που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις τρεις συμβάσεις δωρεάν παραχώρησης της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων WEBEX της CISCO στο υπουργείο Παιδείας, για τις οποίες υπήρχε αίτημα να δημοσιοποιηθούν ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Η συζήτηση αναφέρθηκε και στα "προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διενέργεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης". «Αφήσατε το δημόσιο σχολείο "γυμνό" με ένα πανελλήνιο σχολικό δίκτυο που μπορούσε να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 500 χρήστες όταν στην Ελλάδα έχουμε 1,4 εκατ. μαθητές», είπε η κ. Κεραμέως, με τον κ. Φίλη να ζητά διαβεβαίωση ότι δεν σημειώθηκε «διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών ή εκπαιδευτικών» κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Στραφήκαμε στην εταιρεία ΣΙΣΚΟ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο που υποχρηματοδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ", περνώντας από τον έναν server που βρήκαμε, σε δέκα δημόσια δίκτυα. Παράλληλα, υποβάλαμε αίτημα για ένα κεντρικό σύστημα υπολογιστικού νέφους που θα καλύψει όλες τις ανάγκες» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως. Όσο για τα θέμα ασφάλειας, σημείωσε ότι η πλατφόρμα της ΣΙΣΚΟ παρέχει την υπηρεσία δωρεάν, δεν απαιτεί για τη σύνδεση ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή όνομα -παρά ένα ψευδώνυμο- , δεν κάνει καμία χρήση προσωπικών δεδομένων ενώ τηρείται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Φίλης κατέθεσε στα πρακτικά μια αποσπώμενη μνήμη (USB) με στοιχεία, που συνέλεξε μέσω αναζήτησης στην Google και στη διεύθυνση - όπως είπε - "στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εκ αποστάσεως εκπαίδευσης". Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας η έρευνα «μας έστειλε στο αρχείο, από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών [..] Συγκεκριμένα, 2.024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα, και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών» ανέφερε ο κ. Φίλης. Απαντώντας, η κ. Κεραμέως είπε πως για «οτιδήποτε υπάρχει και αφορά στην λειτουργία και στην διάπραξη αδικημάτων στο σχολικό περιβάλλον, είτε δια ζώσης είτε μη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου. Θα εξετάσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Προσωπικά δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που καταθέτετε...». Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαρχής δεν ήθελε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ότι ακόμα και τώρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση του σχολείου από κάτω προς τα πάνω, «εσείς καλείτε σε συλλαλητήριο τους εκπαιδευτικούς, που (όμως) δεν σας ακολουθούν». «Πού να πείτε ότι είστε αντίθετοι με εργαστήρια δεξιοτήτων σε σχολείο, ότι είστε αντίθετοι στην ενίσχυση της πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, στην αξιολόγηση», προσέθεσε η κ. Κεραμέως.

Πίσω από την αντιπαράθεση - Η αλήθεια για την τηλεκπαίδευση και τον ρόλο της

‘Ετσι μέσα από αυτή την αντιπαράθεση έμεινε στο απυρόβλητο ο μύθος για τον ρόλο και τις δραματικές συνέπειες της τηλεκπαίδευσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ότι δηλαδή η  ίδια η τηλεκπαίδευση είναι στη φύση της διαδικασία παιδαγωγικά, μορφωτικά και ψυχοπνευματικά διαλυτική για τους  εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται καθηλωμένοι μπροστά σε υπολογιστές και κινητά. Επιπλέον έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η τηλεδιδασκαλία δεν ενδείκνυται για αδύναμους μαθητές και όσους παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Μια εκπαιδευτική πολιτική που αποκλείει μαθητές είναι εκ των πραγμάτων όχι απλά άστοχη, αλλά κυρίως μία ταξική, ρατσιστική πολιτική. Οι επιπτώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής στη μαθητική νεολαία είναι δραματικές, βυθίζουν τη νέα γενιά σε μορφωτικά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά αδιέξοδα.

Μεταλλάσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία και γίνεται ακόμα πιο έντονα αποξενωτική, αλλοτριωτική.  Οι εκπαιδευτικοί αντικαθίστανται με «τηλεργαζόμενους. Η αναζήτηση και εμπέδωση της γνώσης αλλοτριώνεται με την εστίαση στην πληροφορία, την ποσοτικοποίηση της γνώσης και τις «νέες δεξιότητες». Eννέα στους 10 εκπαιδευτικούς (87,6%) θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιούργησε νέες μορφές ανισοτήτων - Έρευνα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Ταχύρυθμο φροντιστήριο κοινωνικών ανισοτήτων.

Έρευνα που αναδημοσίευσε μέσα στον Φλεβάρη  η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από τον THE GUARDIAN αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η τηλεκπαίδευση τόσο μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνουν οι μαθητές σε σχολικά καθήκοντα, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS). Οι ερευνητές παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά στην Αγγλία και διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ο χρόνος που αφιέρωναν στη διαδικασία της μάθησης ήταν κατά 50% λιγότερος από ό,τι όταν τα σχολεία ήταν ανοικτά. Σε αντιστοιχία με τα ευρήματα αυτά, το Εθνικό Ίδρυμα Εκπαιδευτικών Ερευνών μέτρησε κάθετη πτώση στις δεξιότητες στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στη γραφή στους μαθητές δημοτικού..

Στη χώρα μας έρευνες δείχνουν ότι 9 στους 10 εφήβους έχουν βιώσει αρνητικά συναισθήματα αυτό το διάστημα. Από αυτά κυριαρχούν το άγχος (71,5%) η ψυχική εξάντληση (63%) και η αίσθηση ρουτίνας (55,3%). Από την άλλη, όσον αφορά τα μαθήματα, το 72% των μαθητών δηλώνει ότι έχει εμπεδώσει λίγο ή καθόλου την ύλη.

Κατά γενική ομολογία – εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών- η τηλεκπαίδευση έχει ταλαιπωρήσει τους εκπαιδευτικούς και όσα παιδιά είχαν δυνατότητα παρακολούθησης, έχουν πλέον κουραστεί και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. Λιγότερο από το 60% των μαθητών παρακολουθεί όντως το μάθημα στην τηλεκπαίδευση με τη διάσπαση προσοχής των μαθητών να αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό (86,8%). (Έρευνα του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search