Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Νίκο Παππά σε ότι αφορά την  υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αποφάσισε η Βουλή, με 187 ψήφους υπέρ,   85 κατά και 16 παρών. Συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές και βρέθηκαν έγκυρα 288 και ένα άκυρο. Υπέρ της προανακριτικής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

 

Σημειώνεται ότι, με βάση την πρόταση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για δύο σοβαρά αδικήματα, το ένα σε βαθμό κακουργήματος και το άλλο σε βαθμό πλημμελήματος. Συγκεκριμένα, ζητείται να ελεγχθεί για ενδεχόμενη δωροληψία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακούργημα), αλλά και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Νωρίτερα, σε κλίμα αντεγκλήσεων έγινε η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι σημειωτέον είναι και εκείνοι που κατέθεσαν τη σχετική πρόταση. «Η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων είναι χαρακτηριστική και συμβολική για το τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. Απούσα η κυβέρνηση από τη Βουλή, απούσα και από το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κόντρες στη Βουλή

Αναφερόμενος στο θέμα της Εξεταστικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους και έκανε λόγο για απόπειρα «ποινικοποίησης» της πολιτικής αντιπαράθεσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για «διχαστικό σχέδιο» και για «εκδικητική πολιτική». Βάλαμε τάξη στην τηλεοπτική ασυδοσία, ενώ εσείς έχετε δώσει γη και ύδωρ και δεκάδες εκατομμύρια κρατικό χρήμα με τις λίστες Πέτσα, είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχει βάλει «τη χώρα στον αυτόματο πιλότο μιας ατελέσφορής και αναποτελεσματικής καραντίνας», αφήνοντας, όπως τόνισε, «απροστάτευτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Πρόσθεσε επίσης ότι την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν, η κυβέρνηση ρίχνει «την ευθύνη μια στους πολίτες, μια στους γιατρούς». Σχολίασε τέλος, ότι μετά τις «επιτάξεις φιάσκο», τα “βάζει” τώρα με τους «φαρμακοποιούς, με τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες».

 

Στην πανδημία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπισή της εστίασε και ο ο γγ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η συζήτηση για τη σύσταση ακόμα μίας προανακριτικής επιτροπής λειτουργεί «αποπροσανατολιστικά» απέναντι στην δραματική κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού επισήμανε ότι άπειρες εξεταστικές επιτροπές «συστήνονται, προσφέρουν θέαμα, και στο τέλος απλά συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της διαπλοκής», υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί και η θέση του είναι ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που είναι σε γνώση των κομμάτων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «βεβαίως, θα μπορούσε στη Βουλή να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και οι ευθύνες που απορρέουν για πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργούς». Τόνισε πάντως, ότι όλες οι κυβερνήσεις, εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένης, «προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τα ΜΜΕ και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν την ενημέρωση» και ότι ο νόμος Παππά ήταν ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον "Γκρίζο Λύκο"

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 τόσο από τη συζήτηση και την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Νίκου Παπά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Παίρνοντας τον λόγο, ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατήγγειλε ως «επαίσχυντη» την όλη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας «οπερέτα» την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

 

Παραλλήλως, μίλησε για «ευτελισμό του Κοινοβουλίου, με την μια πλευρά, όπως είπε, να μασκαρεύει και να ντύνει τους βουλευτές της σε εισαγγελείς, στήνοντας δικαστήρια για τους αντιπάλους της, και την άλλη πλευρά να παριστάνει τον διωκόμενο». «Εσείς, στη ΝΔ, οι επαγγελματίες του είδους εγκαλείτε αυτούς τους ερασιτέχνες σε αυτό το σπορ; Πραγματικά θαυμάζω το θράσος σας» είπε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, πριν επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνησή του μετά το δημοψήφισμα, αλλά και για την σύμπλευση με την κυβέρνηση στο θέμα του Ελληνικού.

Αντιπαράθεση με το “καλημέρα”

Νωρίτερα υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος». «Λέμε ΝΑΙ στην εξεταστική και καλούμε τη ΝΔ να πει ΝΑΙ στην εξεταστική για τις Πρέσπες, ΝΑΙ στην εξεταστική για το Μάτι, ΝΑΙ στην εξεταστική για τα 100 δισ. (δημόσιο χρήμα) που όπως έλεγε “έχασε” ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε,από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι 30  βουλευτές της ΝΔ που υπέβαλαν την σχετική πρόταση ζητούν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο του νόμου περί της “Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών”. Τα αδικήματα για τα οποία θα γίνει η έρευνα είναι δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’  εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και παράβαση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259), κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σημειώνεται ότι η περίοδος που ερευνάται σχετικά με την τυχόν τέλεση των παραπάνω αδικημάτων είναι από 23-09-2015 έως 05-11-2016, όταν ο Νίκος Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019. Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε το πρωί με διαφωνίες ακόμα και επί της διαδικασίας.

 

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήττας εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την γενικευμένη χρήση της επιστολικής ψήφου και ζήτησαν αυτή να εφαρμοστεί μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης μίλησαν για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Αντιθέτως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αθανάσιος Πλεύρης, είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας και ο προεδρεύων Νικητας Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο και πριν την αναθεώρηση.

Αγοράζουν τουρκικά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις; Όχι λέει το ΥΠΕΘΑ

Τι είπε ο Νίκος Παππάς

Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε, αλλά εισέπραξε, τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς είπε ότι είναι περήφανος που ανεβαίνει στο βήμα με αφορμή τη «διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική για τον κοινό νου» πρόταση της ΝΔ, η οποία είναι «προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ της εθελοδουλίας απέναντι στα συμφέροντα και του θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα, ο πρώην υπουργός είπε ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών και ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων της μίας πλευράς, αγνοώντας τις θέσεις της άλλης, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια και πρόσθεσε επίσης ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου.

«Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας παραλλήλως, ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4339) για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν είναι αντισυνταγματικός, όπως ακούγεται, και ότι τα κανάλια αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με βάση αυτόν τον νόμο.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα». Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν μέτοχος της GPO του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.