Στις 27 Μαΐου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ, αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων για τις 3 Ιουνίου και από ώρας 00.01 έως τις 24.00 της ίδιας μέρας. Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά με το οποίο υπονομεύεται, μεταξύ άλλων, το 8ωρο αλλά επιχειρείται να μπει φρένο στις απεργιακές κινητοποιήσεις

«Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο», «Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά μας δικαιώματα», «Κυβέρνηση και εφοπλιστές επιχειρούν κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων», «Η εφοπλιστική τρομοκρατία και η κυβερνητική καταστολή δεν θα περάσουν», μεταξύ των συνθημάτων της ΠΕΝΕΝ.

Στη συνέχεια όμως 12 σωματεία συντάχθηκαν με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και αποφάσισαν να απεργήσουν στις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, η ΠΕΝΕΝ διαχώρισε τη στάση της και έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει κανονικά την απεργία σήμερα.

Εντωμεταξύ, οι ακτοπλόοι συνέχιζαν κανονικά όλες αυτές τις ημέρες να πουλάνε εισιτήρια στους επιβάτες για την ημέρα της απεργίας ενώ με επιστολή τους ζητούσαν από το υπουργείο Ναυτιλίας να λάβει μέτρα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ-ακτοπλόοι) ενημέρωνε ότι κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κήρυξη της απεργίας των ναυτεργατών ως παράνομης. Παράλληλα ζητούσαν την λήψη των απαραίτητων μέτρων για «τη διασφάλιση της τάξης και τη λειτουργία των πλοίων μας χωρίς προβλήματα, είτε σε περίπτωση που τα πληρώματά τους δεν απεργούν, είτε σε περίπτωση ευόδωσης της αίτησής μας, προκειμένου για την εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων τους».

Το Πρωτοδικείο Πειραιά, εκδικάζοντας μόλις χθες την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ), έκρινε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική την απεργία της ΠΕΝΕΝ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υποστήριξε ότι «η απεργία είχε εξαγγελθεί εδώ και περίπου 10 ημέρες, έχουν καλέσει τις εταιρείες να μην εκδώσουν εισιτήρια, παρ’ όλα αυτά κυβέρνηση-υπουργείο και εφοπλιστές έχουν στήσει ένα σκηνικό καταστολής και στόχος τους όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι μέσα στο λιμάνι να δημιουργήσουν τους όρους κοινωνικού αυτοματισμού να στρέψουν δηλαδή ένα κομμάτι των επιβατών σε βάρος των απεργών και των ομάδων περιφρούρησης με σκοπό να χτυπηθεί η ίδια η απεργία». Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα απεργήσουν και στις 10 Ιουνίου μαζί με τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία ωστόσο έκριναν ότι δεν έπρεπε να πάρουν πίσω μια απεργία την οποία είχαν οργανώσει, σχεδιάσει και είχε την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και τους κλάδου τους.

Έτσι, κανονικά το πρωί της Πέμπτης απεργοί ναυτεργάτες αλλά και επιβάτες βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Εκτός από αυτούς, στο λιμάνι βρέθηκαν και αρκετά μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης για να καταγράψουν την πραγματική ταλαιπωρία των πολιτών λόγω μιας «απροειδοποίητης» απεργίας, όπως την χαρακτήρισαν- παρότι η απόφαση για αυτή υπήρχε εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες.

Εν τέλει, η 24ωρη πανελλαδική απεργία ανεστάλη τελικά και οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας μέχρι τις 9 το πρωί. Έτσι κανονικά πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν μόνο για τα πρωινά δρομολόγια, τα οποία δεν αναχώρησαν στην ώρα τους.

Προτάσεις για «σπρώξιμο» και «όταν κάποιος διεκδικεί το δίκιο του δεν πρόκειται να το βρει»

Από το πρωί έως τώρα τόσο από δημοσιογράφους, όσο και από κυβερνητικά στελέχη έχουν ακουστεί μια σειρά από προτάσεις απέναντι στους απεργούς. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Άρης Πορτοσάλτε, στο εικοσάλεπτο ρεπορτάζ του καναλιού επί του θέματος κατά το οποίο δεν βρέθηκε δευτερόλεπτο για τα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέληξε να προτείνει ως λύση να παρέμβει το λιμενικό και να «σπρώξει» τους λιμενικούς. *Εδώ το σχετικό βίντεο

Εκτός αυτού, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στο OPEN έφτασε να λέει ότι «όταν κάποιος διεκδικεί το δίκιο του δεν πρόκειται να το βρει ποτέ, γιατί έχει απέναντί του την κοινωνία», για τους απεργούς ναυτεργάτες. Με την Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να πηγαίνει το αφήγημημα ένα βήμα παρακάτω και να υποστηρίζει ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλη απεργία», προσθέτοντας ξεκάθαρα ότι «τέτοιου είδους παθογένειες θα αντιμετωπισθούν με το νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα».

«Προβοκατόρικο σχέδιο κυβέρνησης – ΥΕΝ – Εφοπλιστών κοινωνικού αυτοματισμού»

Σε ανακοίνωση σχετικά με όσα συνέβησαν συνολικά προχώρησε η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ λίγες ώρες μετά τις κινητοποιήσεις.  «Δώσαμε με επιτυχία και χωρίς κανένα ρήγμα μια κρίσιμη αποφασιστική μάχη κόντρα σε κυβέρνηση  – εφοπλιστές και από τον αγώνα αυτό η ΠΕΝΕΝ, το ταξικό κίνημα, ο κλάδος και συνολικά οι Ναυτεργάτες βγαίνουν περισσότερο από ποτέ πιο δυναμωμένοι. Αντλούμε διδάγματα και από αυτή την αναμέτρηση με κυβέρνηση – εφοπλιστές, προετοιμάζουμε – οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας!» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η σημερινή μαχητική απεργία της ΠΕΝΕΝ έφερε στο προσκήνιο την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, ανέδειξε την σημασία της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έδωσε το στίγμα η εργατική τάξη και το αγωνιστικό της κίνημα να πορευθούν στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, να μην φθάσει στην Βουλή το αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα.

Η απεργία ξεκίνησε κόντρα και ενάντια στην ενορχηστρωμένη επίθεση που οργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση – ΥΕΝ – εφοπλιστές διαμορφώνοντας ένα πολεμικό σκηνικό συνοδευόμενο από την προβοκατόρικη επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενώ γνώριζαν πριν 9 μέρες την εξαγγελθείσα απεργία για τις 3/6, συνέχιζαν να βγάζουν χιλιάδες εισιτήρια, ενημέρωναν τους επιβάτες να κατέλθουν στο λιμάνι μαζί και αυτούς με Ι.Χ και φορτηγά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωναν κλίμα οξείας αντιπαράθεσης επιβατών  – απεργών και των κλιμακίων της περιφρούρησης της απεργίας.

Ταυτόχρονα όπως είναι γνωστό από νωρίς χθες το βράδυ βγήκε δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ!
Επίσης κινητοποιήθηκαν διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας από άλλες λιμενικές αρχές του λεκανοπεδίου της Αττικής!

Στην  κυβερνητική πολιτική έβαλαν πλάτη και τα βρώμικα συστημικά ΜΜΕ που από τα ξημερώματα (κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις) καλλιεργούσαν κλίμα πολεμικής αναμέτρησης απεργών – επιβατών!!!  Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε πλοίο είχαν στηθεί, καλλιεργώντας την σύγκρουση, ομάδες προβοκατόρων σε διατεταγμένη αποστολή!

Είναι σαφές ότι η στοχοποίηση της πρωτοπόρας δράσης της ΠΕΝΕΝ και της ίδιας της απεργίας από κυβέρνηση – εφοπλιστές διευκολύνθηκε σε μέγιστο βαθμό και από την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας στις 10/6/2021 καθώς και από την υποχώρηση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανέκρουσαν πρύμνα αναστέλλοντας την απεργία στις 3/6.

Στις συνθήκες αυτές και προκειμένου να μην εξυπηρετήσουμε και διευκολύνουμε τους άθλιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θεωρώντας ότι τα βασικά μηνύματα της απεργίας πέρασαν σε ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, αποφασίσαμε οργανωμένα – πειθαρχημένα να μετατρέψουμε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας με ώρα λήξης στις 9 π.μ.

Δώσαμε με επιτυχία και χωρίς κανένα ρήγμα μια κρίσιμη αποφασιστική μάχη κόντρα σε κυβέρνηση  – εφοπλιστές και από τον αγώνα αυτό η ΠΕΝΕΝ, το ταξικό κίνημα, ο κλάδος και συνολικά οι Ναυτεργάτες βγαίνουν περισσότερο από ποτέ πιο δυναμωμένοι.
Αντλούμε διδάγματα και από αυτή την αναμέτρηση με κυβέρνηση – εφοπλιστές, προετοιμάζουμε – οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας!

Θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αποφασιστικότητα και την ανταπόκρισή τους σε αυτόν τον αγώνα.
Να ευχαριστήσουμε επίσης εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, σχήματα και πολλούς δεκάδες αγωνιστές του κινήματος που έμπρακτα με την συμμετοχή τους εξέφρασαν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη στον αγώνα της ΠΕΝΕΝ.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό – απεργιακό μας ραντεβού και δίνουμε την μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία της Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη 2021.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Χαιρετίζουμε την γενναία αγωνιστική στάση των Ναυτεργατών στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας που συνεχίζουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι με τις ίδιες διεκδικήσεις.