• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Άγραφα: Eλεύθερες και αγέρωχες κορυφές ή ανεμογεννήτριες-τέρατα; (Video/Photos)

June 26, 2021 427

Την Κυριακή 6 Ιουνίου πάνω από 200 διαδηλωτές κατευθύνονται στα Άγραφα, στον αυχένα του Κάκαβου.

Μετά από κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα» θέλουν για ακόμη μια φορά να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στο βουνό. Κάτοικοι της Καρδίτσας, των Αγραφιώτικων χωριών αλλά και συλλογικοτήτων και αγωνιστών από διάφορες περιοχές της χώρας μεταβαίνουν οργανωμένα –όπως είναι άλλωστε και ο αγώνας τους–, με ΙΧ και λεωφορείο.

Εκεί όμως θα τους περιμένει μια απρόσμενη αλλά και συνάμα βίαιη συνάντηση. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα τους φράξουν τον δρόμο προς στον «Τύμπανο» Αργιθέας, όπου οι κάτοικοι έχουν πληροφορίες ότι έχουν ξεκινήσει κατά την διάρκεια του lockdown οι εργασίες για την κατασκευή βασικού υποσταθμού για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό. Οι διαδηλωτές θα δεχτούν βροχή χημικών και καταστολή, η αστυνομία θα συνεχίσει τους προκλητικούς ελέγχους κατά την αποχώρησή τους ακόμα και σε νεαρές κοπέλες.

 

Οι κάτοικοι υποχώρησαν μπροστά στην αστυνομική βία αλλά σε καμία περίπτωση δεν πέταξαν «λευκή πετσέτα». Άλλωστε είναι μαθημένοι στην καταστολή και στις διώξεις τα τελευταία χρόνια που δίνουν τον αγώνα ενάντιά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα παρθένα βουνά των Αγράφων. Την Τετάρτη 23 Ιουνίου πραγματοποίησαν παρέμβαση στην περιφέρεια Καρδίτσας ενώ έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στο βουνό χθες, απόγευμα Παρασκευής.

 

Το φαραωνικό «πράσινο» σχέδιο στις κορυφές των Αγράφων

Όπως λέει στο topontiki.gr ο κάτοικος της περιοχής και μέλος της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα» Φώτης Μούστος, ο σχεδιασμός της «πράσινης» ανάπτυξης περιλαμβάνεις συνολικά την τοποθέτηση 640 ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, σε εκτάσεις των Ευρυτανικών και Καρδιτσιώτικων Αγράφων καθώς και η κατασκευή υδρουλεκτρικών έργων σε σχεδόν όλα τα ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Πίνδου.

Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί οι 40 πρώτες στα οροπέδια Νιάλα και Βοιδολίβαδο. Οι δύο πρώτες εταιρείες που τρέχουν την «επένδυση είναι η Ανεμοδυναμική ΑΕΕ και η Πουνέντης ΑΕΕ, και οι δύο θυγατρικές της Ελλάκτωρ.

«Το στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει την παραγωγή ρεύματος για “άλλες έξι Ελλάδες”. Έχουν χάσει τον μέτρημα των αδειών που έχουν σκοπό να δώσουν. Είμαστε ενάντια στη «πράσινη» ανάπτυξη γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μοχλό για τη εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών και της καταστροφής του περιβάλλοντος», μας εξηγεί ο Φώτης Μούστος.

Η Ανοιχτή Συνέλευση, η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία συλλογικοτήτων, πολιτικών χώρων και κατοίκων της Καρδίτσας, κάνει λόγο για έγκλημα που πάει να συντελεστεί στην παρθένα και απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή των Αγράφων.

 

«Η τοποθέτηση των τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την διατάραξη του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της περιοχής. Η απειλή εξαφάνισης προστατευόμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Νομοτελειακά θα οδηγήσει σε και ανεπανόρθωτη ισοπέδωση των βουνοκορφών και διάνοιξη δρόμων μέσα στο βουνό για την μετακίνηση των ανεμογεννητριών», μας λέει ο Φώτης Μούστος και προσθέτει: «Επίσης η εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης εντός δασικής έκτασης αυξάνει επικίνδυνα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

«Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός στον Τύμπανο έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο. Όλο το βουνό έχει φαγωθεί, δεκάδες μηχανήματα καθημερινά το λεηλατούν. Όλα αυτά έγιναν την ίδια ώρα που ο κόσμος πέθαινε στις εντατικές», καταλήγει ο Φώτης Μούστος.

Καταστολή και διώξεις από το 2019!

Τον Αύγουστο του 2019, οι κάτοικοι είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας, προσπαθώντας να μπλοκάρουν την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους «επενδυτές».

Η απάντηση ήταν η ίδια με εκείνη της Κυριακής 6 Ιουνίου. Καταστολή και διώξεις. Τέσσερις πολίτες συνελήφθησαν από την αστυνομία και βρίσκονται κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και ο Φώτης Μούστος.

«Μας έχουν φορτώσει 4 κατηγορίες. Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού. Η δίκη ήταν να γίνει πριν λίγο καιρό αλλά αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου 2021», μας εξηγεί.

Για επίλογο, ας διαβάσουμε την «αλήθεια» της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα» και ας διαλέξουμε πλευρά.

«Θα αφήσουμε μια ολόκληρη ζωογόνα παρθένα περιοχή και τα αγαθά που προσφέρει να καταστραφούν; Θα αφήσουμε να γίνουν έργα “αρπαχτές”, με ανεπαρκείς περιβαλλοντικές μελέτες ώστε να πάρουν τις επιδοτήσεις τα αρπαχτικά και να φύγουν με μισοτελειωμένα έργα; Θα αφήσουμε να γίνουν τα βουνά μας σκουπιδότοπος παρατημένων ανεμογεννητριών; Θα αφήσουμε να μετατρέψουν τα ποτάμια και τα ρέματα σε κανάλια ελεγχόμενης ροής, σε βαλτότοπους και ξεραμένες κοίτες με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και την παροχή νερού; Και όλα αυτά προς όφελος ποιανού; Για να βγάζουν κέρδος οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την ενέργεια και το περιβάλλον, για να είναι η ενέργεια στα χέρια λίγων και προσανατολισμένη στο κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών κοινωνικών αναγκών με περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία»…

Photos: «Ανοιχτή Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα»

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search