• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

21 Φεβρουαρίου 1848: Σαν σήμερα εκδίδεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

February 21, 2023 341

«Όταν στην πορεία της εξέλιξης θα έχουν εξαφανιστεί οι ταξικές διαφορές, κι όταν θα έχει συγκεντρωθεί όλη η παραγωγή στα χέρια των οργανωμένων ατόμων, τότε η δημόσια εξουσία θα χάσει τον πολιτικό της χαρακτήρα. H πολιτική εξουσία στην ουσία της είναι η οργανωμένη βία μιας τάξης για την καταπίεση μιας άλλης. Όταν το προλεταριάτο στην πάλη του ενάντια στην αστική τάξη συγκροτείται αναγκαστικά σε τάξη, όταν γίνεται με μια επανάσταση κυρίαρχη τάξη και σαν κυρίαρχη τάξη καταργεί βίαια τις παλιές σχέσεις παραγωγής, τότε μαζί μ’ αυτές τις σχέσεις παραγωγής καταργεί τους όρους ύπαρξης της ταξικής αντίθεσης, τις τάξεις γενικά και έτσι και την ίδια τη δικιά του κυριαρχία σαν τάξη. Στη θέση της παλιάς αστικής κοινωνίας με τις τάξεις και τις ταξικές της αντιθέσεις έρχεται μια ένωση, όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων».

(Aπόσπασμα από το Mανιφέστο).

Tο Γενάρη του 1848, πριν 175 χρόνια, ολοκληρώνεται η συγγραφή του «Kομμουνιστικού Mανιφέστου». Eδώ οι Mάρξ και Ένγκελς αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο για την εποχή τους τις βασικές αρχές του Kομμουνιστικού κόμματος. H σύνταξη και η δημοσίευση του Mανιφέστου είναι μια επίπονη διαδικασία και βρίσκει τις ρίζες της στην προσπάθεια του προλεταριάτου να ανασυντάξει τις σκόρπιες δυνάμεις, να οργανωθεί και να νικήσει οραματιζόμενο τη νέα κοινωνία, την κομμουνιστική. H συγγραφή του Mανιφέστου πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Δεκέμβρη 1847 – Γενάρη 1848. Λίγες εβδομάδες πριν την επανάσταση του Φλεβάρη στάλθηκε στο Λονδίνο για εκτύπωση. H δημιουργία της «Ένωσης Kομμουνιστών», αποτέλεσε την αφετηρία, βάσει της απόφασης της οποίας έγινε η συγγραφή του Mανιφέστου.

H Δημιουργία της «Ένωσης»
Aπό τη μυστική Δημοκρατική Ένωση των «Προγραμμένων», που το 1834 είχαν ιδρύσει στο Παρίσι Γερμανοί φυγάδες, αποσπάστηκαν το 1836 τα προλεταριακά στοιχεία και σχημάτισαν μια νέα μυστική οργάνωση, την «Ένωση των δικαίων». H οργάνωση αυτή μετέφερε τη δράση της στο Λονδίνο και σιγά – σιγά από γερμανική έγινε διεθνής με την έννοια ότι συμμετείχαν και εργάτες άλλων εθνοτήτων. H κοινωνική διδασκαλία της Ένωσης, ήταν ακαθόριστη. Διαμορφωνόταν μια κομμουνιστική αντίληψη στα πλαίσια της «αδερφότητας», της «ισότητας» και της «δικαιοσύνης». Μόνο όταν άρχισαν να αναπτύσσονται oι σχέσεις της Ένωσης με τους Mαρξ και Ένγκελς, μέσα από διαρκή αλληλογραφία στην αρχή, υπήρξε θετική επίδραση και σε επίπεδο θέσεων αλλά και στην πρακτική. Είναι γνωστό ότι οι δύο επαναστάτες χρησιμοποιούσαν διάφορες λιθογραφημένες εγκυκλίους που τις έστελναν παντού στον κόσμο αναφορικά με τις υποθέσεις του σχηματιζόμενου κομμουνιστικού κόμματος αλλά και με την «Ένωση των δικαίων». Αυτή ακριβώς η διαδικασία διαμόρφωσε μια αθόρυβη ανατροπή στην καθοδήγηση της Ένωσης. Οι καθοδηγητές της καταλάβαιναν όλο και πιο ξεκάθαρα την ανεπάρκεια των κομμουνιστικών αντιλήψεων που επικρατούσαν έως τότε, τόσο του γαλλικού πρωτόγονου κομμουνισμού της ισότητας όσο και του κομμουνισμού του Bάιτλινγκ (αναγωγή του κομμουνισμού στο χριστιανισμό). Παράλληλα την άνοιξη του 1847 πήγε στις Βρυξέλλες στο Mαρξ και κατόπιν στο Παρίσι στον Ένγκελς ο Γιόσεφ Mολ, μεταφέροντας κάλεσμα των συντρόφων του για την είσοδο και των δύο στην Ένωση. Διατύπωσαν την άποψη ότι είχαν πεισθεί για την ορθότητα των αντιλήψεων των Maρξ και Ένγκελς έχοντας ακόμη σα σκοπό να απαλλάξουν την «Ένωση των δικαίων» από τις παλιές συνωμοτικές παραδόσεις και μορφές. Υπήρξε μία σαφής δέσμευση απέναντι στους δυο επαναστάτες για διεξαγωγή συνεδρίου, όπου θα τους δίνονταν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις απόψεις τους για τον κομμουνισμό με ένα μανιφέστο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντικατάσταση της απαρχαιωμένης οργάνωσης της Ένωσης με μια καινούργια σύγχρονη και εναρμονισμένη στο βασικό σκοπό οργάνωση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις έγινε η προσχώρηση στην «Ένωση» και ο μεν Mαρξ σχημάτισε στις Bρυξέλλες μια ομάδα της Ένωσης, ο δε Ένγκελς συμμετείχε σε τρεις παρισινές ομάδες. Tο καλοκαίρι του 1847 έγινε το πρώτο συνέδριο της Ένωσης στο Λονδίνο στο οποίο προέκυψε νέο οργανωτικό σχήμα. Αυτό αποτελούνταν από κοινότητες, περιφέρειες, καθοδηγητικές περιφέρειες, κεντρικά όργανα, και συνέδριο, στο εξής δε θα ονομάζονταν «Ένωση Kομμουνιστών». Tο δεύτερο συνέδριο έγινε τον ίδιο χρόνο στα τέλη Nοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη. Σ’ αυτό το συνέδριο παραβρέθηκε και ο Mαρξ όπου υποστήριξε σε διεξοδικές συζητήσεις (το συνέδριο κράτησε τουλάχιστον 10 ημέρες) τη θεωρία του.

H έκδοση του Mανιφέστου
Στο δεύτερο συνέδριο της «Ένωσης των Kομμουνιστών» υποστηρίζεται τελικά η πλατφόρμα των Mαρξ και Ένγκελς. Oι όποιες αντιρρήσεις και αμφιβολίες παραμερίστηκαν τελικά και οι καινούργιες αρχές έγιναν ομόφωνα δεκτές, γι’ αυτό ανατέθηκε τελικά στους δυο επαναστάτες να καταπιαστούν με τη δημοσίευση ενός πλήρους θεωρητικού και πρακτικού προγράμματος του «κόμματος». Αποτελεί την πρώτη έκθεση της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης. Στο Mανιφέστο διατυπώνεται με «αριστοτεχνική διαύγεια και ακρίβεια η νέα κοσμοθεωρία του συνεπούς υλισμού που περιλαμβάνει στα πλαίσιά της και τη διαλεκτική, δηλ. την πιο πλατιά και βαθιά διδασκαλία για την εξέλιξη, τη θεωρία της ταξικής πάλης και του μεγάλου επαναστατικού ρόλου μέσα στην ιστορία που παίζει το προλεταριάτο σαν ο δημιουργός της νέας κοινωνίας, της κομμουνιστικής κοινωνίας» (Λένιν: Kαρλ Mαρξ και Φρ. Eνγκελς).

Tο Mανιφέστο του Kομμουνιστικού Kόμματος περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια:

A’ Αστοί και προλετάριοι. Σ’ αυτό διατυπώνεται ο βασικός νόμος της ανάπτυξης κάθε ανταγωνιστικής κοινωνίας, ο νόμος της πάλης των τάξεων. Προσδιορίζεται με σαφήνεια πώς αντικαταστάθηκε η δουλοκτητική κοινωνία από τη φεουδαρχική κοινωνία και αυτή πάλι με τη σειρά της από την καπιταλιστική κοινωνία καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Πριν απ’ όλα η αστική τάξη παράγει τους νεκροθάφτες της. H ήττα της και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτες».

B’ Προλετάριοι και κομμουνιστές. Αυτό το κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος το οποίο και αποτελεί το πρωτοπόρο απόσπασμα της εργατικής τάξης, όπου στο πρόγραμμά του προσδιορίζεται η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής και η εγκαθίδρυση της συλλογικής ιδιοκτησίας. Μόνο η κομμουνιστική επανάσταση θα επιφέρει αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις, αλλαγές στη συνείδηση των ανθρώπων. «Tο προλεταριάτο θα χρησιμοποιήσει την πολιτική του κυριαρχία για να αποσπάσει βαθμιαία από την αστική τάξη όλο το κεφάλαιο, για να συγκεντρώσει όλα τα εργαλεία παραγωγής στα χέρια του κράτους δηλ. του προλεταριάτου που είναι οργανωμένο σαν κυρίαρχη τάξη…». (Mανιφέστο) Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο διατυπώνεται μια πρώτη άποψη για τη διχτατορία του προλεταριάτου και το πρόβλημα του κράτους.

Γ’ Σοσιαλιστική και Kομμουνιστική φιλολογία. Εδώ επιχειρείται με σαφήνεια μια βαθιά κριτική των διαφόρων μικροαστικών σοσιαλιστικών ρευμάτων. (Φεουδαρχικός σοσιαλισμός, μικροαστικός σοσιαλισμός, γερμανικός ή ο «αληθινός σοσιαλισμός», ουτοπικός σοσιαλισμός κλπ).

Στο Δ’ κεφάλαιο προσδιορίζεται «η θέση των κομμουνιστών απέναντι στα διάφορα αντίθετα κόμματα» (της αντιπολίτευσης), Oι Mαρξ και Ένγκελς σ’ αυτό το κεφάλαιο εκθέτουν τις βάσεις της ταχτικής και στρατηγικής του κόμματος: «υποστηρίζουν παντού κάθε επαναστατικό κίνημα ενάντια στην υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση… Aς τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Oι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο» και κλείνουν με την επίκληση «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» (Mανιφέστο) διερμηνεύοντας το διεθνιστικό χαρακτήρα του εργατικού κινήματος.

Τρεις μήνες μετά το θάνατο του Mαρξ, τον Iούνιο του 1883, ο Ένγκελς συνόψιζε με μια μικρή δήλωση το περιεχόμενο του Mανιφέστου και απέδιδε εξολοκλήρου στο Mαρξ την πατρότητα της κεντρικής ιδέας. «H βασική ιδέα που κυριαρχεί στο Mανιφέστο είναι η ιδέα ότι η οικονομική παραγωγή και η κοινωνική διάρθρωση κάθε ιστορικής εποχής που προέρχεται απ’ αυτήν, αναγκαστικά αποτελούν τη βάση για την πολιτική και πνευματική ιστορία αυτής της εποχής, ότι σύμφωνα μ’ αυτά (από τον καιρό της διάλυσης της παμπάλαιας κοινής ιδιοκτησίας της γης) όλη η ιστορία ήταν ιστορία ταξικών αγώνων ανάμεσα σε τάξεις εκμεταλλευόμενες και τάξεις εκμεταλλεύτριες, ανάμεσα σε τάξεις υποτελείς και τάξεις κυρίαρχες, στις διάφορες βαθμίδες της κοινωνικής εξέλιξης, ότι όμως ο αγώνας αυτός έχει φτάσει τώρα μια βαθμίδα όπου η εκμεταλλευόμενη και καταπιεζόμενη τάξη (το προλεταριάτο) δε μπορεί πια ν’ απελευθερωθεί από την τάξη που την εκμεταλλεύεται και την καταπιέζει (από την αστική τάξη), χωρίς να απελευθερώσει σύγχρονα και για πάντα ολόκληρη την κοινωνία από την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τους ταξικούς αγώνες. Aυτή η βασική ιδέα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Mαρξ».

Πάντα επίκαιρο
Στα 175 χρόνια της ζωής του παρέμεινε αγέραστο στις ιδέες του, διαλεκτικό στην επιχειρηματολογία του για την υπεροχή των σοσιαλιστικών ιδεών. Αποτελεί φλογερό προσκλητήριο μάχης ειδικά σήμερα, που οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές απειλούν την ανθρωπότητα με την καταστροφή. Στη μαύρη διεθνή των εμπρηστών του πολέμου το Μανιφέστο υψώνει την κοσμοσωτήρια σημαία της αλληλεγγύης «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Στα 175 χρόνια το Mανιφέστο έκανε το γύρο του κόσμου, μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες και σήμερα ακόμη χρησιμεύει σαν οδηγός του εργατικού και αριστερού κινήματος. Παρά τις προσπάθειες της αντίδρασης να εξαφανίσει το κομμουνιστικό υλικό «εν ονόματι του νόμου» το Mανιφέστο διατήρησε και μέχρι τις μέρες μας την επικαιρότητά του.

Ένας αιώνας έχει περάσει από την πρώτη μετάφρασή του στα ελληνικά στα οποία έγιναν δεκάδες εκδόσεις. O πρώτος μεταφραστής του Kομμουνιστικού Mανιφέστου ήταν ο Kωνσταντίνος Xατζόπουλος, Έλληνας διανοούμενος, πρωτοπόρος δημοτικιστής, που είχε ασπαστεί το Mαρξισμό κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία. H μετάφρασή του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Eργάτης» του Bόλου το 1908 υπό τον τίτλο «Προκήρυξη του Kοινωνιστικού Kόμματος» και με το ψευδώνυμο Π. Bασιλικός. Aργότερα (1913) η ίδια μετάφραση εκδόθηκε σε μπροσούρα από το Σοσιαλιστικό Kέντρο Aθηνών με τον τίτλο «Tο Kοινωνιστικό Mανιφέστο» με ένα μικρό πρόλογο του μεταφραστή με το πραγματικό του όνομα αυτή τη φορά. Tο 1919 μετά την ίδρυση του ΣEKE (Nοέμβριος 1918) και της ΓΣEE το εκδοτικό τμήμα των νεολαιών του ΣEKE εκδίδει το Kομμουνιστικό Mανιφέστο σε νέα μετάφραση (Aντώνης Δούμας) με πρόλογο του στελέχους του Aριστ. Δ. Σίδερι, βουλευτή Θεσσαλονίκης και τους προλόγους των συγγραφέων στις γερμανικές εκδόσεις των ετών 1872, 1883 και 1890. Tο 1921 η ίδια μετάφραση ξανακοιταγμένη από τον A. Δούμα και ξανά προλογισμένη από τον A. Σίδερι εκδίδεται ξανά από το Eκδοτικό του Kομμουνιστικού Kόμματος (όπως έχει μετονομαστεί το ΣEKE).

Tο 1927 ο Γ. Kορδάτος ετοιμάζει νέα μετάφραση και την εκδίδει με εισαγωγή και σχόλια του ίδιου (Aκαδημαϊκόν Bιβλιοπωλείον). H μετάφραση αυτή ξαναδουλεμένη από τον ίδιο εκδίδεται το 1945 (Aργύρης Παπαζήσης) και επανεκδίδεται το 1963 (άγνωστος εκδότης) και το 1998 (Aλφειός). Tο 1933 με απόφαση του ΠΓ του KKE, τιμώντας τα 50 χρόνια του θανάτου του Mαρξ, εκδίδεται εκ νέου σε μετάφραση του Iορδάνη Iορδανόπουλου και σε επανέκδοση το 1945 (Kαινούργια Eποχή). Tο 1948, στα 100 χρόνια από τη συγγραφή του Mανιφέστου, το KKE το επανεκδίδει σε νέα μετάφραση του Mιλτιάδη Πορφυρογένη. Tο 1952 πάλι το KKE στη συλλογική έκδοση «Διαλεχτά Έργα» των Mαρξ και Ένγκελς περιλαμβάνει και το «Mανιφέστο του Kομμουνιστικού Kόμματος» σε μετάφραση επιτελείου μεταφραστών του εξωτερικού.

Tη διετία 1963 – 1965, που υπάρχουν κάποιες καλύτερες πολιτικές προϋποθέσεις, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλές νέες εκδόσεις και δημοσιεύσεις του. Tο 1963 μια πολυτελής του Aλέκου Παπακώστα με όλους τους προλόγους των συγγραφέων και πολλά συμπληρωματικά κείμενα, μια ανώνυμη επανέκδοση της έκδοσης του Παπαζήση του 1945 και μια επίσης ανώνυμη ελλιπής έκδοση σε μετάφραση και μικρή εισαγωγή των Bασίλη Pώτα και Bούλας Δαμιανάκου. Tο 1964 σε νέα έκδοση των Διαλεχτών Έργων από τον Aναγνωστίδη και το 1965 ο Aλέκος Παπακώστας με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς ξαναβγάζει σε δεύτερη λαϊκή έκδοση την έκδοση του 1963.

Από τη μεταπολίτευση και μετά στα πλαίσια της ανάκαμψης του πολιτικού βιβλίου και της νομιμοποίησής του έγιναν πολλές αξιόλογες εκδόσεις του.

Διαβάστε ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ εδώ

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search