• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Αποχαιρετώντας τον Χριστόφορο Κρητικό

March 30, 2021 505

 

 

 

Ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός του Χριστόφορου Κρητικού που έφυγε από τη ζωή χθες  σε ηλικία 85 χρονών με μεγάλη προσφορά στο κερκυραϊκό μπάσκετ από τον ανηψιό του Νίκο Κρητικό:

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ....

Μία όμορφη ανοιξιάτικη μέρα διάλεξες θείε για να πετάξεις ψηλά.... τόσο ψηλά που ξεπέρασες την κορυφή και τον ίδιο σου το εαυτό... Τα πεπραγμένα σου όμως θα μείνουν και είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές που πρέπει και θα γνωρίσουν την ιστορία σου!
Ο Χριστόφορος Κρητικός μπορεί να μην είναι πλέον ανάμεσα μας όμως αυτά που πέτυχε σαν άνθρωπός και σαν αθλητής μοιάζουν σαν όνειρο....σε μια εποχή εντελώς διαφορετική που όσοι την έζησαν και είναι πολλοί, την μνημονεύουν μέχρι σήμερα.
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπό σου ακολουθεί μια μικρή αναφορά στο αθλητικό σου παρελθόν με αποσπάσματα από το βιβλίο μου "1929 - 1980 Η ιστορία του μπάσκετ στην Κέρκυρα"
" ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ"
Ο Χριστόφορος Κρητικός είναι ο πρώτος Κερκυραίος καλαθοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής. Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα εκείνη την εποχή καθώς αποτελούσε πόλο έλξης για επαγγελματίες παίκτες απ΄ όλο τον κόσμο λόγο της οικονομικής του ευμάρειας! Τα απίστευτα επιτεύγματα του συνοπτικά.
Αγωνίστηκε 13 χρόνια στο πρωτάθλημα της Ν.Αφρικής1962-1974
Αναδείχθηκε 6 φορές πρωταθλητής
4 φορές πρώτος σκόρερ της περιφέρειας
2 φορές πρώτος σκόρερ του Νοτιοαφρικανικού πρωταθλήματος
9 φορές συμμετοχή στο all star game του πρωταθλήματος.
Επίσης αρχηγός στην εθνική ομάδα μπάσκετ της Νοτίου Αφρικής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 1964.
Γεννήθηκε το 1935 και από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ των Προσκόπων. Σύμφωνα με τον γραπτό τύπο εκείνης της εποχής, ήταν ο βασικός άξονας (μαζί με τον αδελφό του Γιώργο και τον Φώτη Χειμαριό) της μεγάλης επανάστασης του κερκυραϊκου μπάσκετ και στην μεγάλη αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού του.
Αρχηγός στην αξεπέραστη ομάδα μπάσκετ των Προσκόπων Κέρκυρας περιόδου 1954 - 1955
Αρχηγός στην ομάδα φαινόμενο της Πανεργατικής που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της περιοδου 1955 - 1957
Αρχηγός στην ομάδα του ΝΑΟΚ περιόδου 1958
Αρχηγός στην πρώτη μεγάλη προσπάθεια ένωσης των δυνάμεων του κερκυραϊκου μπάσκετ υπό την σκέπη του Κερκυραϊκου Γυμναστικού Συλλόγου το 1959
Επίσης αγωνίστηκε κατά την διετία που υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία 1960-1961 στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου με τεράστια επιτυχία!
Αφήνω για το τέλος τα λόγια του μεγάλου Βασίλη Γκούμα του "Αυτοκράτορα" του Ελληνικού μπάσκετ. "Η πρώτη μας γνωριμία έγινε την περίοδο που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στον Βόλο. Αγωνιζόταν με μεγάλη επιτυχία στον Ολυμπιακό Βόλου. Ήταν ένα έντιμο παιδί που αγαπούσε πολύ το μπάσκετ. Μάλιστα εγώ νεαρός τότε 12-13 χρονών πήγαινα μαζί με άλλα παιδιά και μας έκανε προπόνηση. Μάθαμε αρκετά πράγματα και το ξεχωριστό σουτ, τη ραβέρσα που αυτός ήξερε πάρα πολύ καλά.
Όταν αργότερα πήγα να αγωνιστώ για ένα χρόνο στην Νότια Αφρική, στην ελληνική ομάδα Κορίνθιανς του Γιοχάνεσμπουργκ, το όνομα του Χριστοφορου Κρητικού ήταν γνωστό σε ολοκληρη την χώρα. Έκανε μια πολύ μεγάλη καριέρα εκεί με τεράστια επιτυχία. είχε γίνει θρύλος. Ακόμα και σήμερα στο Βόλο, οι παλιοί αθλητές τον θυμούνται από το εκεί πέρασμα του. Έχει αφήσει ένα πολύ καλό όνομα στην πόλη."
Ελπίζω να μην κούρασα... Εύχομαι θείε εκεί που είσαι τώρα, να πραγματοποιήσεις την τελευταία επιθυμία σου που μου εκμυστηρεύτηκες την τελευταία φορά που μιλήσαμε πριν από λίγες μέρες.... το τελευταίο σου όνειρο....να μπορέσεις να τρέξεις ξανά!!!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search