• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Ας είναι η ελευθερία μου - ένα ποίημα του Θεοτόκη Ζερβού

February 17, 2023 428

Ας είναι η ελευθερία μου - ένα ποίημα του Θεοτόκη Ζερβού

 

"Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Ας είναι η ελευθερία μου Ας είναι η ελευθερία μου όπως η αναπόφευκτη σκόνη όπως στο νου μου η νοσταλγία και οι κρυφές συνήθειες όταν διακριτικά επιμένω πως είναι ακόμη παραδεκτός και αναδίνει θεραπευτική μελαγχολία o τρόπος να μιλώ και να προσφέρω μιαν απόδειξη ακατόρθωτης σιωπής. Ας είναι η γνώση που μου περισσεύει. Η μοναξιά μέσα σ' αυτή τη γνώση καθώς περιδιαβαίνω το συλλογικό όνειρο αμφίθυμος και σπαρακτικός. 49"

 

Δυο λόγια για τον Θεοτόκη Ζερβό
Ο Θεοτόκης Ζερβός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το  1943, σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη στην δεκαετία του ’60, σε μια εποχή που πρόλαβε να δει τους ποιητές. Ομότεχνος, φίλος, συνάδελφος και παρ’ ολίγον συνεργάτης του Μανόλη Αναγνωστάκη είχε μια πορεία με ομόλογους αλλά όχι ίδιους σταθμούς.
 
Έγραψε ποιήματα σε νεαρή ακόμη ηλικία, δημοσίευσε πέντε ποιητικές συλλογές(Αντίστιξη Κείμενα 1972·Ποιήματα Εξάντας 1978· Φόνος πάνω σε ομοίωμα Πόρφυρας 1984·Λογοκλόνος Κείμενα 1987 και Εθελοντική κάθοδος Έψιλον 1993), φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολιτικούς λόγους κατά την διάρκεια της δικτατορίας και έφυγε οριστικά από την Θεσσαλονίκη το 1978 μετά τον μεγάλο σεισμό, όπως και ο Μ.Αναγνωστάκης.
 
 Έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, γαλλικά, πολωνικά και στα σέρβικα. Επηρεασμένος απ' την πρώτη μεταπολεμική γενιά, εμφανίζεται με μια ποίηση υπαρξιακή, συναισθηματική και λυρική, προβάλλοντας κάποια διάψευση, καθώς και την αγωνία για την πανανθρώπινη αλλοτρίωση του καιρού μας.
Αφού περιπλανήθηκε εργασιακά στον Πειραιά και στο Βόλο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα. Είναι συνταξιούχος, αλλά πάντα μάχιμος και συνεπής στον χώρο της πολιτικής και της τέχνης
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search