• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Προτεινόμενο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Κέρκυρας για το θέμα της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας

November 15, 2022 515
 

Προτεινόμενο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Κέρκυρας για το θέμα της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας

Με μεγάλη ανησυχία, ο κερκυραϊκός λαός, παρακολουθεί την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ). Μόνο το τελευταίο διάστημα πέντε γιατροί, μην αντέχοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες δήλωσαν παραίτηση. Ταυτόχρονα, οι κενές θέσεις του οργανογράμματος του ΓΝΚ ξεπερνούν το 50% και οι χρωστούμενες άδειες και τα ρεπό ξεπερνούν τις πολλές χιλιάδες. Εκατοντάδες ασθενείς και οι συνοδοί τους αναγκάζονται να μεταφέρονται ή να μετακινούνται στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της υγείας, που συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρεί να μετατρέψει τα Δημόσια Νοσοκομεία σε Νοσοκομεία ΑΕ.

Οι προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και δεν αναπληρώνουν καν τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων. Το κύμα παραιτήσεων γιατρών αλλά και η μη αποδοχή θέσεων στα Νοσοκομεία, όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι η «τελευταία» επιλογή ενός γιατρού να εργαστεί στο ΕΣΥ. Γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του. Γνωρίζει ότι παίζει τη ζωή των ασθενών του κορόνα – γράμματα.

Βέβαια αυτά που συμβαίνουν στην Κέρκυρα δεν αποτελούν εξαίρεση από αυτά που συμβαίνουν στις δημόσιες δομές υγείας όλης της χώρας. Ούτε βέβαια οφείλονται, πρώτα και κύρια, στην αυταρχικότητα κάποιων συγκεκριμένων διοικητών Νοσοκομείων που με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους οξύνουν την κατάσταση. Είναι η εύκολη και αποπροσανατολιστική λύση να στοχοποιείται μόνο το πρόσωπο και να μην φωτίζεται συνολικά η γενεσιουργός αιτία των τεράστιων προβλημάτων που διαχρονικά λιμνάζουν και καθημερινά χειροτερεύουν. Άλλωστε οι Πρόεδροι των ΔΣ των Νοσοκομείων αξιοποιούν την αυταρχικότητα, τα «εντέλλεσθε», τις κλήσεις σε απολογία, τις τιμωρίες, τις στερήσεις αποδοχών κλπ με στόχο να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη όπου καταργείται η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα Νοσοκομεία. Προβλέπεται, δηλαδή, η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονο δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, καθώς επίσης και η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός δημόσιου νοσοκομείου γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.

          Η εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας με Νοσοκομεία που λειτουργούν μέσω ΣΔΙΤ, με είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ μέσα ή πλάι στα νοσοκομεία επιχειρεί να διαμορφώσει μία ενιαία αγορά υγείας με τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία πελάτες. Η υγεία και η πρόνοια μετατρέπονται ακόμη περισσότερο από αγαθό σε εμπόρευμα. Και εμπορευματοποίηση και επαρκής στελέχωση και χρηματοδότηση δεν γίνονται.   

Μοναδική διέξοδος για να ανακοπεί και να ανατραπεί αυτή η πολιτική σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας και σε βάρος της υγείας του κερκυραϊκού λαού είναι το αποφασιστικό της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, όχι μόνο των υγειονομικών αλλά της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτούμε:

  • Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο ΓΝΚΆμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ).
  • Αύξηση και όχι μειώσεις του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
  • Άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας.
  • Να σταματήσουν άμεσα ο αυταρχισμός και οι διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζόμενων από την πλευρά της Διοίκησης του ΓΝΚ.
  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με στελεχικό δυναμικό και να εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, διασωστικές μοτοσυκλέτες και πλωτά ασθενοφόρα.
  • Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας, όλων των δομών, των Κέντρων Υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
  • Οικονομική στήριξη, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, της Μονάδας Απεξάρτητης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».
  • Ίδρυση Νεογνολογικής μονάδας, πλήρως στελεχωμένη και λειτουργούσα με διεθνή πρότυπα.
  • Αιμοδυναμικό τμήμα (στεφανιογραφία, stent). Τοποθέτηση και έλεγχος βηματοδοτών.
  • Ίδρυση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search