• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Εκδήλωση μνήμης στο Νεοχωράκι (Παρασκευή 24/9) για τους βομβαρδισμούς των Ναζί 24/9/1943

September 21, 2021 654

 

Ο δραστήριος Eξωραϊστικός &πολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρακίου Καλλιπάτειρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνει  εκδήλωση μνήμης στο Νεοχωράκι για τους βομβαρδισμούς των Ναζί 24/9/1943. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στις 24/9/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 05:00μμ στον χώρο του μνημείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Eξωραϊστικός &πολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρακίου Καλλιπάτειρα
 
Η εκδήλωση για τον βομβαρδισμό του χωριού μας θα πραγματοποιηθεί στις 24/9/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 05:00μμ στον χώρο του μνημείου. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη.
 
Το μνημείο
Να θυμίσουμε ότι το μνημείο κατασκευάστηκε το 2017. Σχεδιάστηκε από τον  Θεοδόση Καββαδία του Αναστασίου και είναι δημιούργημα  του μαρμαροτεχνίτη Λάκη Ζερβού.
 
Η Ιστορία
 

Πέμπτη απόγευμα 23 Σεπτέμβρη 1943,   η νηοπομπή   των γερμανών που θα αποβιβαζόταν στο νησί της Κέρκυρας  ξεκίνησε από τη Πρέβεζα το απόγευμα  και πήρε πορεία   προς το νότιο άκρο της Κέρκυρας περνώντας ανοιχτά των Παξών. Χωρίς  απρόοπτα πλησίασε στο καθορισμένο σημείο της απόβασης τα μεσάνυχτα. Το βάθος στο σημείο εκείνο ήταν έξι περίπου  μέτρα  βάθος . Με αποβατικές λέμβους   αποβιβάστηκαν στην αμμουδιά, δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα από το σημείο που  είχε καθοριστεί,   εκεί που χωρίζεται η λιμνοθάλασσα Κορισσίων  με τη θάλασσα   Η ώρα  μισή   μετά τα μεσάνυχτα και η ακτή ήταν αφύλαχτη.  Αφού πέρασαν μέσα από τη λίμνη με το νερό ως το γόνατο, βρέθηκαν στην απέναντι ακτή, όπου ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα είχαν οχυρωθεί.

          Τότε και μόνο έγιναν αντιληπτοί από τα ιταλικά φυλάκια που βρισκόταν  στα Βραγανιώνικα και στις  Αργυράδες,  που άρχισαν να βάλλουν με πυροβόλα και όλμους.  Τα πυρά τους όμως  πήγαιναν ανατολικότερα δύο χιλιόμετρα. Εκείνο το σημείο  είχε υποδειχτεί από το φυλάκιο του Άη Γιώργη στα φυλάκια των υψωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιταλών   πήγε με τους Αγγλοαμερικάνους.     Δεν είναι τυχαίο πως την επιχείρηση της Κέρκυρας οι ίδιοι οι  Γερμανοί την ονόμασαν  “VERRAT” ,   (Προδοσία) 

Αφού, χωρίς μεγάλη δυσκολία, εξουδετέρωσαν  δύο ιταλικές διμοιρίες, στις πρώτες αψιμαχίες, προχώρησαν μαζί με άλλα τμήματα που βρισκόταν πιο ανατολικά και πολύ γρήγορα βρέθηκαν στο  κεντρικό δρόμο,  (Λίνια ) που οδηγεί μέσω του χωριού Αργυράδων στο νότιο μέρος του νησιού.  Με το πρώτο χάραμα της ημέρας οι γερμανοί είχαν δημιουργήσει προγεφύρωμα έχοντας  εξοντώσει ένα λόχο ιταλών.

Σαν σήμερα η απόβαση των Γερμανών στον Άι - Γιώργη στην Κέρκυρα το '43 -  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή Αγουρίδια – Μοναστήρι, αφού αποδεκατίζουν τους Ιταλούς. Τέσσερις συγχωριανοί μας σκοτώνονται: Ασπιώτης Κων/νος, Κουλούρης Δημήτρης, Καββαδίας Λεωνίδας, Κυνηγόπουλος Γεώργιος ( Βλ. Πορφύριος Πανδής, Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Φ. τ. Α., Μάρτιος – Ιούνιος 1995, αρ. φ. 19 – 20). Δύο ενισχυμένοι λόχοι των γερμανών κινήθηκε προς το νότο εναντίον  των ιταλών που βρισκόταν στα υψώματα των Αργυράδων. Τώρα πλέον  συμμετείχαν και τα Στούκας και δεν υπήρχε ελπίδα διαφυγής τους.   Καθώς γράφει ο αείμνηστος Νεκτάριος Καλούδης:

 ‘Τα Στούκας με κάθετες εφορμήσεις πολυβολούσαν δαιμονισμένα και με ταυτόχρονα πυκνά πυρά των πεζών γερμανικών δυνάμεων και οι προελάσεις των πρώτων τμημάτων προς τον Ταξιάρχη εξανάγκασαν τους υπερασπιστές να υποχωρήσουν. Τα αεροπλάνα άφησαν τις βόμβες τους στην άκρη του χωριού προκαλώντας τεράστιες ζημιές.’

 Από αναφορές  της 1ης  Ορεινής Γερμανικής  Μεραρχίας  επιβεβαιώνεται:   

Ο κύριος όγκος του Τάγματος πλησιάζοντας στο χωριό Αργυράδες αντιμετώπισε ισχυρά πυρά. Έφτασαν όμως τα Στούκας και  με τη συμμετοχή τους και τα συνδυασμένα πυρά των όπλων κατά των  εχθρών  που υπήρχαν   στα υψώματα του χωριού, εξοντώθηκαν,  εκτός ελαχίστων”.

          Στη συνέχεια προωθήθηκαν προς το Περιβόλι αφού  πρώτα εξόντωσαν τους  Ιταλούς στο Μαραθιά.

Τα απεγνωσμένα  αιτήματα της ιταλικής στρατιωτικής  διοίκησης  της Κέρκυρας προς   την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση στην Ιταλία,  δεν  εισακούστηκαν έγκαιρα.     Οι τρομερές καταστροφές που  προξενήθηκαν  και οι χιλιάδες νεκροί,  περισσότεροι εκ των οποίων Ιταλοί θα   είχαν αποφευχθεί αν  ο Ιταλός Διοικητής της Κέρκυρας , συνταγματάρχης  Luigi Lusignani είχε συνθηκολογήσει μιας εξ αρχής με τους Γερμανούς.  Ήταν άραγε μόνο για τη τιμή των όπλων ή και οι βλέψεις που είχαν για τη Κέρκυρα;    Εκτός  από τη  πόλη που δέχτηκε τις μεγαλύτερες καταστροφές πολλά άλλα χωριά είχαν την ίδια τύχη.

Ένα από αυτά ήταν και το μικρό γραφικό Νιοχώρι Αργυράδων.  Τα Στούκας το βομβάρδιζαν  ανελέητα .  Κατά ομολογίες ανθρώπων που είχαν κρυφτεί στους τράφους γύρω από το χωριό,  έβλεπαν τα βλήματα    που  έπεφταν πάνω στις ελιές τριγύρω τους και τις ξέσχιζαν. 

“Τα  Στούκας πολυβολούσαν πετώντας σύριζα με τη γη. Στη συνέχεια   άφησαν τις μπόμπες τους στην  αρχή του  Νεοχωρακίου   προκαλώντας μεγάλες καταστροφές…,” γράφει ο αείμνηστος  Νεκτάριος Καλούδης.

  Ο τότε Μητροπολίτης Μεθόδιος σημειώνει: 

Την ημέρα εκείνη, 24η   , πληροφορήθηκα  ότι έγιναν βομβαρδισμοί στο πλησίον των Αργυράδων Νεοχωράκι, το οποίο κατεστράφη σχεδόν εξ ολοκλήρου, αλλά χωρίς θύματα. Στις  Αργυράδες έγιναν βομβαρδισμοί   μετά θυμάτων”.

Ο Δημήτρης Ζερβός του Φωτίου που έζησε όλη εκείνη τη φρίκη της ημέρας εκείνης, Παρασκευή  εικοσιτέσσερις   Σεπτεμβρίου του 1943 αναφέρει ότι:  

“Στο τέλος της σύρραξης και αφού είχαν εξοντώσει τους αντιπάλους Ιταλούς,  και καταστρέψει το χωριό, μας έβαλαν όλους τους κατοίκους  του χωριού στη  σειρά   και μας  απείλησαν με τα πολυβόλα πως  αν πάθει κανείς γερμανός το παραμικρό  θα μας εξαφανίσουν”.

Τώρα έπειτα από 73 χρόνια,  τίποτε δεν θυμίζει  τον κατεστραμμένο εκείνο τόπο.  Είναι  ένα φιλόξενο και  ολοκάθαρο χωριό.   Ούτε βρίσκονται πολλοί εν ζωή που θυμούνται τα τραγικά εκείνα γεγονότα. 

Υπάρχουν βέβαια και τα αρχεία   πολέμου καθώς και βιβλία από συγγραφείς .  Ένας από τους πλέον αξιόλογους είναι και  ο Γεώργιος .Α. Αθανάσαινας,   με το βιβλίο  ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΕΠΤΕΜΒΗΣ 1943.   Ένα μεγαλειώδες έργο που πέρα από την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων με απόλυτη ακρίβεια,  εισχωρεί  μέσα στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής και τη φωτίζει. Από το ιστορικό  βιβλίο αυτό αντλήθηκαν   στοιχεία του κειμένου  καθώς και από ανθρώπους που τα έζησαν.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν να φωτίσουμε έστω και λίγο εκείνη την άνευ προηγουμένου καταιγίδα  που έπληξε τον τόπο μας, χωρίς εμείς να φταίξουμε.

Κ.Γ.Καλούδης, "Η Φωνή των Αργυραδιτών", αρ.φ. 143 (Σεπτ. - Οκτ. 2017)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search