• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ξαπλώστρας αντι-εγκώμιο

August 13, 2023 895

Μαριάννα Τζιαντζή - efsyn.gr

Ποτέ δεν κατάλαβα τη χρησιμότητα της ξαπλώστρας. Κάποτε οι λουόμενοι κάθονταν σταυροπόδι σε μια ψάθα ή σε ένα πτυσσόμενο καρεκλάκι και αν υπήρχε ίσκιος από κάποιο δέντρο ή βράχο τόσο το καλύτερο. Αυτή η υποχρεωτική οριζοντίωση πάνω σε ένα ενοικιαζόμενο πλαστικό ή ξύλινο έπιπλο μου φαίνεται ακατανόητη.

Κάποτε ένας Αμερικανός συγγραφέας είχε ρωτηθεί αν είχε τη δύναμη να καταργήσει δύο πράγματα στον κόσμο «ποια θα ήταν αυτά;». Εκείνος απάντησε το αυτοκίνητο και την τηλεόραση, το πρώτο γιατί καταλαμβάνει τον χώρο και το δεύτερο γιατί καταβροχθίζει τον χρόνο μας (αυτά στην προ ίντερνετ εποχή).

Το σετάκι «ομπρελοξαπλώστρα» δεν καταλαμβάνει όλους τους χώρους, αλλά λωρίδες παραλίας που κανονικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για όλους. Ο επεκτατισμός της ξαπλώστρας δεν περιορίζεται στα 5-6 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει αλλά και στην περιμετρική ζώνη της όπου απαγορεύεται, συχνά διά ροπάλου ιδιωτικών μπράβων, η παρουσία κοινών θνητών.

Για «όνειρο στο κύμα» μιλούσε ο Παπαδιαμάντης, που μάλλον αποκλείεται να έγραφε για «όνειρο στην ξαπλώστρα». Ούτε γνωρίζω τραγούδια που να γράφτηκαν γι’ αυτό το άχρηστο και αδηφάγο αντικείμενο (που φυσικά πίσω του βρίσκονται αδηφάγοι επιχειρηματίες και ένα κράτος-προστάτης, παρ’ όλο που οι εκπρόσωποί του ξύπνησαν απότομα μετά τον δίκαιο ξεσηκωμό). Η ξαπλώστρα ομοιοκαταληκτεί με τη σιδερώστρα, την απλώστρα και τη μυγοσκοτώστρα, όμως τα τρία τελευταία είναι χρήσιμα αντικείμενα που δεν συνδυάζονται εύκολα με την ανεμελιά και την επίδειξη των ομπρελοκαθισμάτων.

Οι πραγματικά πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη να νοικιάσουν ξαπλώστρα. Εχουν τα δικά τους ανάκλιντρα πλάι στις πισίνες τους, έχουν τα σκάφη τους με τα οποία μπορούν να φτάνουν σε παραλίες στις οποίες δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση και τη θάλασσα χωρίς διαμεσολαβητές. Η ξαπλώστρα είναι το καταφύγιο των μικρομεσαίων, η βιτρίνα του ψευδο-πολυτελούς τουρισμού.

Μου είναι αδύνατο να φανταστώ τη γιαγιά μου τη Φιλιώ να αράζει στην ξαπλώστρα. «Πιάστηκα, παιδάκι μου, εδώ που μ’ έβαλες να κάτσω». Ομως μπορώ να τη φανταστώ σ’ ένα σκιερό παραλιακό καφενεδάκι ή σ’ ένα σκαμνί κάτω από ένα αρμυρίκι και να πετά στον έβδομο ουρανό, εκεί όπου ποτέ δεν θα φτάσουν οι οριζοντιωμένοι πελάτες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search