• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κατά του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

February 19, 2021 53

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (9η έκτακτη συνεδρίαση ακαδημαϊκού έτους 2020-21, 12/2/2021) για τον πρόσφατο νόμο περί εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της  σε νομοθετικά μέτρα και ρυθμίσεις που περιορίζουν το Αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. επισημαίνοντας ότι η  Ακαδημαϊκή ελευθερία ολοκληρώνεται με τον σεβασμό του Αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, όπως άλλωστε υπαγορεύει το Σύνταγμα. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις  δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θέση η οποία αποτυπώνεται και στο αντίστοιχο ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας θεωρεί ότι:

  • Τα ζητήματα φύλαξης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και προς τούτο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους,
  • Τα πειθαρχικά ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Αυτοδιοίκητου και των κανονισμών των Α.Ε.Ι.,
  • Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούν παρά θεραπεύουν προβλήματα:

α) Το πλαίσιο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) μετακυλίει στα πανεπιστήμια την ευθύνη για τη μείωση των εισακτέων φοιτητών, και αφαιρεί από αυτά οποιοδήποτε περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης. Τα Α.Ε.Ι. πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό των παραμέτρων του συστήματος εισαγωγής.

β) Οι συνέπειες της εφαρμογής της Ε.Β.Ε θα είναι καταστροφικές για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών θα μειωθεί δραματικά.

  • Οι ανθρωπιστικές σπουδές θα πληγούν, καθώς τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα ιστορίας, αρχαιολογίας, φιλολογίας, ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας λειτουργούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

  • Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας του Ι.Π., του μοναδικού αμιγώς τμήματος ιστορικών σπουδών, που έχει δημιουργήσει αποτύπωμα υψηλού επιπέδου στη διδασκαλία και την έρευνα, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις επιπτώσεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στη λειτουργία και στην ποιότητα του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και καλεί τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και  τα  αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ  να συνεργαστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή των προδιαγραφόμενων δυσμενών εξελίξεων.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search