• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΛΑ.ΣΥ. Επερώτηση για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των Ιχθυοτροφείων Ιθάκης

March 19, 2021 314

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

“ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΕΣ ΕΓΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΙΘΑΚΗΣ, ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;

Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Λαϊκή Συσπείρωση να φέρουμε στο Π.Σ. με την μορφή Επερώτησης ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον λαό της Ιθάκης, και αφορά στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των Ιχθυοτροφείων Ιθάκης Α.Ε. στην περιοχή της Μακριάς Πούντας. Το ζήτημα είναι σοβαρό για το νησί, τόσο από πλευράς μόλυνσης και ρύπανσης του περιβάλλοντος -είτε ενάλιο, είτε χερσαίο-, όσο και από πλευράς των αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και σε σχέση με την δυνατότητα πρόσβασης στις κοντινές παραλίες που υπάρχουν εκεί γύρω.

Αυτό που αντικρίζουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα, η φωτογραφία και το αποτύπωμα του τρόπου ανάπτυξης του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της αγοράς, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θα μπορούσε να είναι και μια εικόνα από το μέλλον των Αιολικών Πάρκων όταν ολοκληρώσουν την διάρκεια ζωής τους στα βουνά της Κεφαλονιάς και όχι μόνο.

Το νομικό, και οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί με την ψήφιση μιας σειρά νόμων για επενδυτικά κίνητρά, οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι με πιο πρόσφατο τον τελευταίο, αλλά και Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. αλλά και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ενεργή στήριξη των ίδιων δυνάμεων σε Περιφέρεια και Δήμους είναι εκείνο που σήμερα 10 χρόνια μετά το κλείσιμο των Ιχθυοτροφείων Ιθάκης μας κάνει να ψάχνουμε τους άφαντους υπαίτιους – ιδιοκτήτες είτε να αποκαταστήσουν, είτε να αποζημιώσουν, είτε να πληρώσουν.

Η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή είναι μεγάλη, εκτός από την χερσαία έχει σημαντικές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος όλος ο κόλπος από το Σαρακίνικο μέχρι την Μούντα. Η υπερτροφία στα φύκια του βυθού και η ρύπανση από τα χημικά και τα απόβλητα έχει προκαλέσει αλλοιώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα κλουβιά στην περιοχή μετά από κάθε κακοκαιρία ελευθερώνονται και είτε καταλήγουν σε παραλίες, είτε πλέουν κάνοντας επικίνδυνη την ναυσιπλοΐα. Αυτή είναι ενδεικτικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει το χαρακτήρα της «πράσινης ανάπτυξης» που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, την εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου των νησιών μας, αλλά και την ταύτιση της περιφερειακής αρχής με τις επιδιώξεις των επενδυτών. Την προστασία του περιβάλλοντος τη θυμάστε όταν θέλετε να παραδώσετε φιλέτα γης, αιγιαλών και θάλασσας σε μια άλλη επενδυτική δραστηριότητα. Δεν διαλέγουμε ποιος θα είναι ο εκμεταλλευτής του φυσικού πλούτου αν θα είναι από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ή η τουριστική επένδυση μαμούθ που προετοιμάζεται να γίνει στην ίδια περιοχή. Άλλωστε τα παραδείγματα του Ερημίτη στην Κέρκυρα αλλά και αλλού θα πρέπει να ανησυχήσουν όλους. Παλεύουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει ελεύθερα παραλίες και θάλασσα. Παλεύουμε για μια ανάπτυξη κεντρικά σχεδιασμένη με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  1. Τί ενέργειες προτίθεται να κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την επίλυση του προβλήματος;
  2. Πέρα από την εισήγηση του προστίμου προς την Αποκεντρωμένη τι άλλα μέτρα θα πάρει;
  3. Ποιός θα πληρώσει το κόστος αποκατάστασης της περιοχής;
  4. Θα προβείτε στην στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιά & Ιθάκης, ειδικά στα Τμήματα Περιβάλλοντος (υπηρετεί ένας υπάλληλος) και στο Τμήμα Αλιείας (υπηρετούν δυο υπάλληλοι) με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;

18.03.2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από δημοσίευση στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

Χόβολη

 

Calendar

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search