• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

«Άπαρτο κάστρο» ήταν η ζωή του σ. Στάθη Κωνσταντόπουλου!

June 04, 2024 581

«Άπαρτο κάστρο» ήταν η ζωή του συντρόφου μας Στάθη Κωνσταντόπουλου!

Με οδύνη ανακοινώνουμε ότι σήμερα, νωρίς το πρωί, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μας Στάθης Κωνσταντόπουλος! Έφυγε ένας μεγάλος μαχητής των πιο σπουδαίων και αναγκαίων για την κοινωνική πλειοψηφία ιδανικών. Γι’ αυτό, μέσα στον πνιγμό της θλίψης μας, ξέρουμε πως κι αυτή την ώρα μόνο με τα συνθήματα και τα τραγούδια της ζωής και του κόκκινου αγώνα μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτόν!

Ο Στάθης Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Πλάτη της Μεσσηνίας, ένα από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Στις αρχές του 1970 μετανάστευσε στον Καναδά όπου εντάχθηκε και αγωνίστηκε στις γραμμές του ΑΜΕΕ. Με τη μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τον αδελφό του, τον αξέχαστο και πολυαγαπημένο σύντροφό μας Γρηγόρη. Από τότε και μέχρι την τελευταία του στιγμή αφιερώνει τη ζωή του στην πάλη για τα δίκια των πολλών, για την ανασυγκρότηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ).

Από το 1974 ως το 1980 πρωτοστατεί και αναδείχνεται λαϊκός αγωνιστής πρώτης γραμμής στις μεγάλες μάχες της περιόδου, στις Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας, που αποτέλεσαν το κύριο πεδίο της πάλης του σε όλη τη ζωή του. Την περίοδο 1980-82 στέκεται απέναντι στον διαλυτισμό που επικρατεί στις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ). Από τον Ιούνη του 1982 αναδείχνεται σε βασικό στέλεχος στήριξης της ανασυγκρότησης της Οργάνωσης στην Αθήνα, ενώ εκλέγεται για δεκαετίες μέλος του Καθοδηγητικού Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ).

Σε όλα τα επόμενα χρόνια, αδιάλειπτα, ο Στάθης ήταν παντού η υψωμένη γροθιά της πρώτης γραμμής των απεργιακών, των αντιιμπεριαλιστικών, όλων των λαϊκών αγώνων. Ήταν σύμβολο και κινητήρια δύναμη για όλους τους συντρόφους μας, αλλά η εμβέλειά του έφτανε πολύ πιο μακριά. Είχε την εκτίμηση και τον σεβασμό αγωνιστών της Αριστεράς από όλους τους πολιτικούς χώρους. Είχε την αγάπη, ακόμα και τον θαυμασμό, εκατοντάδων λαϊκών ανθρώπων, που θεωρούσαν προνόμιο τη φιλική, πολιτική, συναγωνιστική σχέση που ο Στάθης είχε μαζί τους. Αυτό καταγραφόταν στα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Αυτό καταγράφτηκε στις δύο δημοτικές εκλογές στις αρχές του 2000 που ο Στάθης ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης στον Υμηττό και στις δημοτικές εκλογές του 2019 που ήταν επικεφαλής του συνδυασμού Δρόμοι Αντίστασης στο δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Αλλά το πείσμα του, η ζωντάνια του, τα ατελείωτα πειράγματά του, ακόμα και οι φάρσες του, δεν μπορούν να καταγραφούν σε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτά αποτελούν υλικό μιας πολύ ξεχωριστής ζωής, όπως ο Στάθης ήξερε να την ζει με όλους. Με τους συντρόφους του, και ιδιαίτερα τους νέους, για τους οποίους είχε μεγάλη και μόνιμη έγνοια. Με τους αναρίθμητους συναγωνιστές και τους φίλους του, παντού. Από τη δουλειά του στου Ρέντη και τις πιάτσες των οικοδόμων τους οποίους καθοδηγούσε με απαράμιλλη ταξική διορατικότητα, μέχρι τις πλατείες της γειτονιάς του στη Δάφνη, στον Υμηττό και σε όλη την περιοχή των Ανατολικών Συνοικιών.

Ο Στάθης επέμενε πάντα να τιμούμε μαζικά και αγωνιστικά την επέτειο της μάχης στο «Κάστρο του Υμηττού». Επέμενε να προβάλλουμε την αξία της, τη σημασία που αυτή έχει στις σημερινές συνθήκες που η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να συγκροτήσουν τα δικά τους «άπαρτα κάστρα». Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Στάθη Κωνσταντόπουλου, που έκανε την ίδια του τη ζωή ένα Άπαρτο Κάστρο! Που μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του έφερνε λεφτά από τα κουπόνια της 10ης Συνδιάσκεψης και συνέβαλλε στις διαδικασίες της.

 Η παρακαταθήκη του Στάθη Κωνσταντόπουλου είναι χρέος και ευθύνη για την Οργάνωσή μας που οφείλουμε να την τιμήσουμε αγωνιζόμενοι μέσα στον λαό και με τον λαό, που με συνέπεια και ακατάβλητη δύναμη υπηρέτησε ο σύντροφός μας!

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής του Άντυ, στα παιδιά του, τον Ευγένη και τον Κώστα, στις λατρεμένες του εγγονούλες και τις αδελφές του.

Ο τόπος και ο χρόνος της πολιτικής κηδείας του συντρόφου μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Στο στέκι «Απέναντι» (Μιλτιάδου 3, Δάφνη), που άνοιξε και λειτούργησε χάρη στο μεράκι και την επιμονή του συντρόφου μας Στάθη, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι θα συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τη μνήμη του τις επόμενες μέρες μετά τις 7:00 το απόγευμα.

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

Αθήνα 4-6-2024


Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Στάθη Κωνσταντόπουλου

Με βαθιά θλίψη η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζοντας το καθολικό αίσθημα συγκίνησης όλων των συντρόφων, απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στο ΚΚΕ(μ-λ) για το θάνατο του Στάθη Κωνσταντόπουλου, ενός αφοσιωμένου στην υπόθεση του λαού, επαναστάτη κομμουνιστή, στελέχους του ΚΚΕ(μ-λ ).

Ο σ. Στάθης από πολύ νέος συνδέθηκε με τις ιδέες και τους αγώνες του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος με τον αδελφό του Γρηγόρη (AMEE), ως μετανάστες στον Καναδά και μετά στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ και αργότερα του ΚΚΕ (μ-λ).

Με την μορφή του κομμουνιστή «παλαιάς κοπής», με το παχύ μουστάκι, τη νεανική φρεσκάδα και το σπινθηροβόλο πνεύμα, γλυκός και χαλκέντερος, βρισκόταν πάντα μπροστά σε όλους αγώνες του λαού και της νεολαίας, σε όλες τις πορείες, τις διαδηλώσεις, σε όλες τις εξορμήσεις της οργάνωσής του.

Παρά το βαρύ κλονισμό της υγείας του τους τελευταίους μήνες, δεν έχασε ποτέ την ψυχική δύναμη και το θάρρος του. Συμμετείχε, κουβαλώντας  τη συσκευή οξυγόνου μαζί του, στις διαδικασίες της οργάνωσής του, δίνοντας -με την καθημερινή του στάση και συνέπεια, γενναιόδωρη και πολύπλευρη βοήθεια στους νεότερους συντρόφους του.

Αυτός ήταν ο σύντροφος Στάθης, ένας σύντροφος ολόψυχα αφοσιωμένος στη μεγάλη υπόθεση του λαού και του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο σ. Στάθης έφυγε σε μια κρίσιμη για το λαό και το κίνημα στιγμή, όταν οι πλατιές λαϊκές μάζες υποφέρουν από τα άγρια αντεργατικά μέτρα φτώχειας, ανέχειας και στερήσεων που επιβάλλουν οι ντόπιοι και ξένοι δυνάστες. Και όταν στο παγκόσμιο στερέωμα καταστρέφονται χώρες και αιματοκυλούνται λαοί και ο πλανήτης βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη τροχιά, εδώ και δεκαετίες, με τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου να ορθώνεται μπροστά μας.

Τώρα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας, να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να ενισχυθεί η πάλη για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Σε αυτή τη δύσκολη, μα υπέροχη πορεία και διαδρομή, ο σ. Στάθης, με τη συγκινητική του αφοσίωση μέχρι την τελευταία του ανάσα, θα εξακολουθεί να είναι παρών.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής του Άντυ, στα παιδιά του, τον Ευγένη και τον Κώστα, στις λατρεμένες του εγγονούλες και τις αδελφές του.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search