• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός και αγωνιστής της Αριστεράς Γιάννης Γκιργκούδης

June 03, 2024 916

Την Πέμπτη 30/5/2024 απεβίωσε  ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Γκιργκούδης, μέλος επί πολλά χρόνια της Ε ΕΛΜΕ και του ΔΣ.

Η ανακοίνωση της Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                                                        

Για την απώλεια του εκπαιδευτικού Γιάννη Γκιργκούδη

Την Πέμπτη 30/5/2024 απεβίωσε με αφνίδιο θάνατο ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Γκιργκούδης, μέλος επί πολλά χρόνια της Ε ΕΛΜΕ και του ΔΣ.
Ο Γιάννης Γκιργκούδης όλη τη ζωή του ήταν παρών στους λαϊκούς αγώνες για παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία. Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην αντίσταση του λαού ενάντια στην χούντα. Για τα δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια στην Ασφάλεια και παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης μαζί με 38 συναγωνιστές/τριες του. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και του επιβλήθηκε η ποινή της “διαρκούς αποβολής”  από το ΑΠΘ.  Συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973.

 Γιάννης Γκιργκούδης
Στην φωτογραφία με το κόκκινο βέλος διακρίνεται ο Γιάννης Γκιργκούδης από τη «δίκη των 39» του ΠΑΜ-ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 1969.

Ο Γιάννης Γκιργκούδης είχε τη δική του συμβολή στους μεγάλους αγώνες υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας και της προώθησης των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος. Από το  “15% στην Παιδεία” και το“114”, μέχρι και όλους τους μετέπειτα αγώνες των εκπαιδευτικών. Για τα δράση του αυτή οι εκπαιδευτικοί τον τίμησαν αναδεικνύοντάς τον για πολλά χρόνια μέλος των συνδικαλιστικών τους οργάνων. 
Ο Γιάννης Γκιργκούδης, άνθρωπος σεμνός και αγαπητός σε όλους, με τεράστια εκπαιδευτική και κοινωνική συνεισφορά, έδινε απλόχερα στους μαθητές και τους συναδέλφους του. Δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται μέσα στα σχολεία και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ιδιαίτερα για τα Πολυτεχνείο. 
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του, τους φίλους και τους συναγωνιστές του για την απώλειά του. Ο Γιάννης Γκιργκούδης ανήκει στην ιστορία του λαϊκού κινήματος και δεν πρόκειται να ξεχαστεί!
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα  Δευτέρα, 3 Ιουνίου στις 5μ.μ. στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά (πριν το στρατόπεδο Νταλίπη).

Για το Δ.Σ.


Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974).   

Τα βαθιά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συγγενείς του και την οδύνη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του συναγωνιστή τους Γιάννη Γκιργκούδη εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974).

«Ο Γιάννης Γκιργκούδης γεννήθηκε το 1944 στο Αιγίνιο Πιερίας. Συμμετείχε στους αγώνες του «15% στην Παιδεία» και του «114». Στέλεχος της «ΔΝ ΛΑΜΠΡΆΚΗ» Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου; και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου – ΠΑΜ. Συνελήφθη στις 11-4-1968 και βασανίστηκε άγρια στην Ασφάλεια. Παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης μαζί με 38 συναγωνιστές/τριες του. Καταδικάστηκε τον Μάιο του 1969 σε πρόσκαιρη κάθειρξη 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και, στη συνέχεια, του επιβλήθηκε η ποινή της «διαρκούς αποβολής» από το ΑΠΘ. Συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Ως καθηγητής μαθηματικών εργάστηκε σε φροντιστήρια. Μετά την πρόσληψή του στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών μέσα από τις γραμμές της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»; και διετέλεσε πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ. Συνταξιοδοτήθηκε, αφού υπηρέτησε ως Διευθυντής του Λυκείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Μέλος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Θεσσαλονίκης και της Κίνησης Ενεργών Συνταξιούχων. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕεσ, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Η κηδεία του Γιάννη Γκιργκούδη θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, στις 5μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Καλαμαριά.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search