01-21-2025 21:55
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Πολιτισμός
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη η σωστή ορθογραφία είναι αυτή με το γιώτα (ι) και όχι αυτή με το έψιλον γιώτα (ει) και ότι είναι προτιμότερο να γράφεται έτσι.
Αναλυτικά η ανάλυση του Γ. Μπαμπινιώτη
Θεοφάνια, τα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ως εκκλησιαστική εορτή η λ. αρχικά δήλωσε τη Γέννηση του Χριστού, η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση (6 Ιανουαρίου), πβ. Βασιλ. Εἰς τὴν Ἱερὰν Γέννησιν τοῦ Χριστοῦ, 31. 1473. 3-5: ὄνομα θώμεθα τῇ ἑορτῇ ἡμῶν Θεοφάνεια· ἑορτάσωμεν τὰ σωτήρια τοῦ κόσμου, τὴν γενέθλιον ἡμέραν τῆς ἀνθρωπότητος). Tον 4ο αι. οι δύο γιορτές χωρίστηκαν και η Γέννηση μεταφέρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε η λ. Θεοφάνια χρησιμοποιήθηκε για τη Βάπτιση τού Χριστού (και την αντίστοιχη εορτή), επειδή σε αυτήν φανερώθηκε ο Θεός με τα τρία του πρόσωπα (η Αγία Τριάδα).
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του. H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».
ΠΕΣΕΚ (παρ. Αχαΐας)-Α ΕΛΜΕ Αχαΐας-ΣΕΠΕ Πατρών: Εκδήλωση για το Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό (22/1)
Παράρτημα Αχαΐας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)Α΄ ΕΛΜΕ ΑχαΐαςΣΕΠΕ Πατρών Πρόσκληση Εκδήλωση για το Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό Σας καλούμε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 και ώρα...