• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας

October 24, 2022 302

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την περίοδο της πανδημίας, έδωσε περαιτέρω τη δυνατότητα γρήγορης ανάθεσης υπηρεσιών των Δήμων σε ιδιώτες, ικανοποιώντας τις χρόνιες απαιτήσεις και "ορέξεις" των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για απρόσκοπτη και μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

H δυνατότητα να αποφασίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα για το Δήμο από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο (απαξιώντας έτσι ακόμη πιο πολύ τη λειτουργία του), δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2019, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών αποφάσεων, ξεπερνώντας τα εμπόδια που πιθανά θα συναντούσαν από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στα Δημοτικά Συμβούλια.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί τη δυνατότητα που της έδωσε η κυβέρνηση και προχωρά στην ανάθεση σε ιδιώτη, της αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, αποκομιδής με δορυφορικά οχήματα στην παλιά πόλη και χειρωνακτικού καθαρισμού εξωτερικών χώρων της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων για 2 συν 1 χρόνια με επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού με σχεδόν 2.500.000 ευρώ το χρόνο.

Η Δημοτική Αρχή πήρε αυτή την πολύ σοβαρή απόφαση μόνο μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αφού θεώρησε ότι δεν θα είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, και βέβαια χωρίς να προβεί σε ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Με αυτό τον τρόπο, η Δημοτική Αρχή εξειδικεύει για μία ακόμη φορά τις κεντρικές κατευθύνσεις χρόνων, σε τοπικό επίπεδο. Υλοποιεί τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που, διαδοχικά και με σχέδιο, απαγορεύουν προσλήψεις, μειώνουν και απαξιώνουν το προσωπικό των Δήμων, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα και αυξάνουν την τοπική φορολογία, υποβαθμίζουν τις δημοτικές υπηρεσίες. Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και άλλων δημοτικών παρατάξεων που στηρίχτηκαν από τα κόμματα της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι κυβερνήσεις των κομμάτων τους, έστρωσαν καλά καλά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και

η Δημοτική Αρχή ως “καλός μαθητής” τα υλοποίησε. Το ότι σήμερα κάποιες παρατάξεις καταψηφίζουν ή διαφωνούν (εξ ολοκλήρου ή εν μέρει) με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να ακυρώσει τις ευθύνες όλων αυτών των χρόνων.

Για όλα τα παραπάνω, η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει διαφωνήσει και έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια και έχουμε καταγγείλει τις πρακτικές και τους τακτικισμούς διαχρονικά των κυβερνήσεων και των πρόθυμων Δημοτικών Αρχών, για να ισοπεδώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα υπηρεσιών των Δήμων. Ανοίγουν διάπλατα την πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ΟΤΑ και με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσω της αυξανόμενης τοπικής φορολογίας και της εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί και η άποψη των εργαζομένων, πού μέσω των σωματείων τους, αναδεικνύουν την επάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και δυνατότητα προσλήψεων για τους πιο «δύσκολους» μήνες, ώστε να προσφερθούν επαρκώς οι υπηρεσίες που θα χρυσοπληρώνονται στον ιδιώτη.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ακυρώσει την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή και καλούμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και το λαό του Δήμου να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις για:

- Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, στο τμήμα Καθαριότητας, στο Πράσινο, αλλά και στις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη σχέση εργασίας και εξασφαλισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων του Δήμου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Καμία ιδιωτικοποίηση - καμία εμπορευματοποίηση της Καθαριότητας και των υπόλοιπων δημοτικών υπηρεσιών. Εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

- Κρατική χρηματοδότηση, επαρκή και πλήρη, για τη λειτουργία των Δήμων. Να σταματήσει ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τον ισοσκελισμό εσόδων - εξόδων των Δήμων. Να καλυφθούν από το κράτος τα οφειλόμενα προς τους δήμους.

- Κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών όπως στην καθαριότητα.

- Μείωση της τοπικής φορολογίας που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με πλήρη κατάργηση σε άνεργους, σε ΑμεΑ, σε πολύτεκνους κ.λπ. και με ταυτόχρονη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στο Δήμο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search