• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Νέα έκδοση του ΚΚΕ Κέρκυρας για το Λαζαρέτο

April 26, 2022 4738

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, επιμελήθηκε και κυκλοφορεί μία νέα έκδοση αφιερωμένη στο Λαζαρέτο.

Η έκδοση έρχεται ως συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαρέτο στις 21 Νοεμβρίου 2021, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Περιλαμβάνει την ομιλία, τα χαιρετιστήρια μηνύματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, το αφιέρωμα, τη συναυλία και την έκθεση που στήθηκε μέσα στο κτήριο των νησιού καθώς επίσης και έγγραφα και φωτογραφίες της εποχής.

Πρόκειται για μία νέα, ακόμη πιο ολοκληρωμένη έκδοση για το Λαζαρέτο μιας και συγκεντρώνει πολλά νέα ντοκουμέντα και στοιχεία καθώς και μία πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία της λίστας με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν πάνω στο μαρτυρικό και ταυτόχρονα ηρωικό αυτό τόπο.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί την έκδοση από την Κομματική Οργάνωση Κέρκυρας, επικοινωνώντας στο τηλ 2661033463 ή στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

.Προεπισκόπηση εικόνας

«ΝΑ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΟΛΟΡΘΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»

Η έκδοση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ «Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα» έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας αναδειχθεί η ιστορία του Λαζαρέτο ως μνημείου θυσίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών από όλη την Ελλάδα. Το ΚΚΕ, εδώ και πολλά χρόνια έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για να μην ξεχαστούν οι ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν στο Λαζαρέτο, καθώς αποτελεί ένα νησάκι που η ιστορία του ξεφεύγει από τα όρια της Κέρκυρας.

 

“…Δύσκολα συναντά κανείς στην πατρίδα μας τόσο ιερόν τόπο, με τα κενοτάφια τόσων αγωνιστών, με βάσανα και αίμα αιώνων, τόπο δοξασμένο και την περίοδο της Κατοχής, όπως το Λαζαρέτο. Τέτοιον ιερό βράχο-μνημείο και ασύγκριτο σύμβολο των αγώνων του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου και ταυτόχρονα όλης της Ελλάδας…” (Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ)

 

Βάση για την έκδοση αποτελεί η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Λαζαρέτο το Νοέμβρη του 2021. Στην πρώτη ενότητα της έκδοσης παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην οποία αποτυπώνονται πλούσια ιστορικά στοιχεία της περιόδου συνάμα με τα επίκαιρα συμπεράσματα, ο χαιρετισμός του Γραμματέα της ΤΕ Κέρκυρας Γ. Μπορμπότη αλλά και τα μηνύματα που απέστειλαν στην εκδήλωση οι απόγονοι κερκυραίων αγωνιστών Άσπα Μανδηλαρά - Καλοδίκη, Γιώργος Ρούσης και Καλλιόπη Βλάσση. Τις ομιλίες και τα μηνύματα συμπληρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

Η δεύτερη ενότητα της έκδοσης περιέχει πλήθος ντοκουμέντων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες από το Αρχείο του ΚΚΕ και παλαιότερες εκδόσεις, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται τόσο η ιστορία του Λαζαρέτο, όσο και των φυλακών αλλά και συνολικά οι δεσμοί του ΚΚΕ με την ιστορία της Κέρκυρας. Το υλικό της δεύτερης ενότητας χωρίζεται στα παρακάτω υποκεφάλαια:

· Το Λαζαρέτο Λοιμοκαθαρτήριο τόπος απόθεσης ψυχών.

· Το Λαζαρέτο στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων.

· Ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί Κέρκυρας και ΚΚΕ.

· Φυλακές Κέρκυρας Η «Βαστίλη της Ελλάδας».

· Το Λαζαρέτο τόπος εκτέλεσης Αγωνιστών.

Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται στιγμιότυπα των εγκαινίων του Μουσείου με την έκθεση ντοκουμέντων – αρχειακού υλικού από την ιστορία του νησιού, της έκθεσης των εικαστικών έργων που προσέφεραν με τη συγκινητική τους συμβολή οι καταξιωμένοι Κερκυραίοι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ιστορία του Λαζαρέτο καθώς και της οπτικοακουστικής παραγωγής «Κέρκυρα-Λαζαρέτο, τελευταίο δρομολόγιο 47-49-50».

Η τρίτη και τελευταία ενότητα που τιτλοφορείται “Δόξα και τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης”, παρατίθενται όλα τα ονόματα των αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο την περίοδο 1947-1954 που οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως, συνοδευμένα από επιστολές των μελλοθανάτων.

Ωστόσο παρά την προσπάθεια να διασταυρωθούν στοιχεία, εξακολουθούν να υπάρχουν ονόματα αγωνιστών που βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Έργο μελλοντικής ερευνητικής δουλειάς που δεσμευόμαστε ότι θα συνεχιστεί με ταυτόχρονη έκκληση για συλλογή και πρωτότυπου αρχειακού υλικού με τη συμβολή ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια, οικογενειών που τις συνδέουν δεσμοί αίματος με το ΚΚΕ. Ένα τέτοιο πρώτο βήμα έγινε από την οικογένεια Παπαγιάννη που προσέφερε ποιήματα που είχαν γράψει αγωνιστές που προορίζονταν για εκτέλεση και ευελπιστούμε να παρουσιαστούν σε μελλοντική εκδοτική δουλειά.

Η έκδοση «Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα» αποτελεί μήνυμα για το σήμερα. Σήμερα που βλέπουμε έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, σήμερα που το άδικο σύστημα δείχνει τα δόντια του σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και του λαού, το ΚΚΕ κάνει ένα πλατύ κάλεσμα στο λαό και στη νεολαία “να σταθούν ολόρθοι στον αγώνα”. Οι εκτελεσμένοι του Λαζαρέτο στέκονται δίπλα στους χιλιάδες νεκρούς της ταξικής πάλης και ξέρουμε ότι σήμερα ο λαός, οι νέες γενιές της πατρίδας μας, όπως και οι άλλοι λαοί σε όλο τον κόσμο, θα γράψουν τα υπόλοιπα κεφάλαια της ιστορίας με τη δράση τους.

Παράλληλα η έκδοσή μας είναι συμβολή στο να τραβηχτεί το πέπλο της λησμονιάς με το οποίο κάποιοι θέλουν να σκεπάσουν την ιστορία του Λαζαρέτο, ένας φόρος τιμής στο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη, κόντρα στη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Γιατί η γνώση της ζωντανής ιστορίας του λαϊκού κινήματος είναι πηγή γνώσης, και όχι απλά θύμηση ή μνήμη. Η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ιστορία της ταξικής πάλης είναι οδηγός για το σήμερα.

«Στ’ αγιασμένο τούτο χώμα που ‘πιεν αίμα ποταμό,

μας κρατάει το χρέος ακόμα για τον μέγα λυτρωμό», Κ.Βάρναλης

Προεπισκόπηση εικόνας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search