• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Οι αντιφασίστες οπαδοί του Παναθηναϊκού πρέπει να δουν τη φάκα και όχι το τυρί

September 29, 2023 769

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού υπάρχει μια μερίδα που προσπαθεί να δώσει έναν αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό τόνο στην πράσινη εξέδρα, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από το οπαδικό αξίωμα: «Η ομάδα πάνω απ’ όλα». Η ζωή έδειξε ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός φασιστικός και νεοναζιστικός πυρήνας στις τάξεις των πράσινων οπαδών και είναι βέβαιο ότι η αγωνιστική «ανάσταση» της ομάδας και η μεγαλύτερη ενασχόληση του Αλαφούζου με αυτήν θα οδηγήσει σε καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν και στις άλλες μεγάλες ομάδες. 

Αυτή ήταν η εκτίμηση της στήλης πριν από ένα μήνα, όταν προσπάθησε να κάνει μια καταγραφή των δεδομένων για τους οργανωμένους οπαδούς των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

 

Στο ντέρμπι της Λεωφόρου κόντρα στην ΑΕΚ, οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της στήλης. Σήκωσαν ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «FREE THE BOYS», στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους νεοναζί οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που τους συνόδευαν και έχουν προφυλακιστεί για τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση των οπαδικών στρατών πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξε στο φόνο του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη και σε πολλούς τραυματισμούς. 

Ξεχνώντας τις όποιες πολιτικές διαφορές τους και αδιαφορώντας για την εντύπωση που θα προκαλούσε η πράξη τους, οι  οπαδοί του τριφυλλιού προσπάθησαν να «πικάρουν» τους κιτρινόμαυρους και να δείξουν ότι το οπαδικό μίσος προς τους «αλλόθρησκους» είναι πάνω απ’ όλα. 

Οσοι έχουν έστω και ελάχιστη επαφή με τις θύρες των οργανωμένων δεν παραξενεύτηκαν από την ενέργειά τους. Οσο και αν σοκάρει κάποιους, είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένας οπαδικός στρατός να δηλώνει τη συμπαράστασή του στους φυλακισμένους ομοϊδεάτες του και να περηφανεύεται για την νίκη του σε μια οπαδική σύγκρουση, ακόμη και όταν υπάρχει ένας νεκρός. Τα ίδια δεν έκαναν οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλκη Καμπανού;

Οι αποδοκιμασίες των οπαδών από τις άλλες θύρες του γηπέδου, όταν σηκώθηκε το πανό, και το γιουχάρισμα  προς τους οργανωμένους που φώναξαν «Ντιναμό Ζάγκρεμπ», όταν οι παίχτες της ΑΕΚ επέστρεψαν στο γήπεδο, μπορεί να μην επιτρέπει το «τσουβάλιασμα» όλων των φίλων του Παναθηναϊκού,  αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να διασκεδάσει την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας. Ισως να έσωσαν σε κάποιο βαθμό το γόητρο της πλειοψηφίας του κόσμου του Παναθηναϊκού, όμως τις εντυπώσεις τις καθορίζουν οι οργανωμένοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εντυπώσεις που προκάλεσαν αποτελούν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των οπαδών του Παναθηναϊκού. 

Με αφορμή την ενέργεια των οργανωμένων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των πράσινων οπαδών, με απόψεις που ξεκινούν από το «ντρέπομαι που είμαι Παναθηναϊκός» και φτάνουν μέχρι το «μην τσιμπάτε στην αντι-παναθηναϊκή προπαγάνδα». 

Οσοι δηλώνουμε πολιτικά «εκτός των τειχών» και έχουμε αναφορά στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να σταθούμε κάθετα απέναντι σε όσους σήκωσαν το πανό και να ασκήσουμε σκληρή κριτική σε όσους το ανέχτηκαν αποδεχόμενοι το δόγμα «η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα». Θα πρέπει να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι  το πανό που σηκώθηκε στο πέταλο από τη «Θύρα 13» αποτελεί ντροπή για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Θα πρέπει να διαχωριστούμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από αυτούς που δηλώνουν ότι το πανό ήταν απλά μια… επικοινωνιακά λανθασμένη ενέργεια της «Θύρας 13» για να διαμαρτυρηθεί που συνεχίζεται η προφυλάκιση των κροατών νεοναζί και των ομοϊδεατών τους Παναθηναϊκών, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος από αυτούς είναι ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσουρή. 

Θα πρέπει να καταδικάσουμε επίσης τη στάση όσων, ενώ υποστηρίζουν σωστά ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν έγινε πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε νεοναζί και αντιφασίστες, δεν τολμούν να πουν ότι πέριξ της «ΟΡΑΡ Arena» συγκρούστηκαν δυο οπαδικοί στρατοί, για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τους πράσινους οπαδούς που βρέθηκαν στο πλευρό των Κροατών. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, επί της ουσίας αποδεχόμαστε το δόγμα «No Politica». 

Εκτός όμως από τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε απέναντι στις απόψεις που εκφράζουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να αναφερθούμε και στις επιδιώξεις του Αλαφούζου. Είναι σίγουρο ότι ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ γνώριζε την πρόθεση των οργανωμένων οπαδών να σηκώσουν το συγκεκριμένο πανό (το μέγεθος του πανό δεν επέτρεπε να περάσει στη ζούλα). Τους άφησε να το σηκώσουν, παρότι γνώριζε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα σήκωνε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της ΑΕΚ και δυσμενή σχόλια από την πλειοψηφία των φιλάθλων, ακόμη και από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει, γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια τον βοηθάει να υλοποιήσει τα σχέδια του. 

 

Τα «παπαγαλάκια» του εκμεταλλεύτηκαν τη θύελλα των αντιδράσεων  που ξεσήκωσε η ενέργεια των οργανωμένων, για να ρίξουν στην πιάτσα τη «γραμμή» Αλαφούζου. Ποια είναι η «γραμμή»; Πρέπει ο κόσμος του Παναθηναϊκού να αφήσει στην άκρη τις μεταξύ του πολιτικές διαφωνίες και να συσπειρωθεί γύρω από τη διοίκηση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομάδα από μια λανθασμένη ενέργεια της «Θύρας 13». Οι οργανωμένοι οπαδοί μπορεί να έκαναν ένα σοβαρό λάθος, όμως ο κόσμος του Παναθηναϊκού πρέπει να βάλει την ομάδα «πάνω απ’ όλα» και να μην επιτρέψει στους αντίπαλους να εκμεταλλευτούν το λάθος και να βλάψουν την ομάδα. 

Αυτή τη «γραμμή» έχουν ρίξει στην πιάτσα τα «παπαγαλάκια» και όπως δείχνουν τα δεδομένα από τις συζητήσεις στις αθλητικές ιστοσελίδες, έχουν πετύχει το στόχο τους, αφού η πλειοψηφία των οπαδών του Παναθηναϊκού καταδικάζει μεν την ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα. 

Ο Αλαφούζος εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους οργανωμένους οπαδούς και να συνεργαστεί μαζί τους. Με αφορμή την οπαδική σύγκρουση στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, επιδιώκει να παίξει το ρόλο του προστάτη των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση, τους μπάτσους και τον Μελισσανίδη να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες στους πράσινους οπαδούς. 

Δεν καταλήφθηκε ξαφνικά από συμπάθεια για τους οπαδούς τις ομάδας. Ο πραγματικός του στόχος είναι να τους «ελέγξει» και να επιβάλει στις εξέδρες της Λεωφόρου το δόγμα «Νο Politica». Στην προσπάθειά του όλα δείχνουν ότι θα έχει συνοδοιπόρους τον πρόεδρο της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτη Μαλακατέ. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Αλαφούζου, του Γιαννακόπουλου και του Μαλακατέ απαιτούν ένα «σταθερό και γαλήνιο περιβάλλον», χωρίς εντάσεις, και τους πράσινους οπαδούς πρόθυμους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ομάδας, που… εντελώς τυχαία ταυτίζονται με τις δικές τους μπίζνες. 

Και τι σημαίνει «ησυχία» στην εξέδρα; Η αποδοχή από τους οπαδούς του αξιώματος «η ομάδα πάνω απ’ όλα» και η επικράτηση του «No Politica» στις εξέδρες της Λεωφόρου. Mόνο που στην πράξη από το «No Politica» φεύγει το «No» και μένει το «Politica» του καπιταλιστή «μπος» της ομάδας. Φεύγει κάθε έννοια αντιφασιστικής και αντικαπιταλιστικής πολιτικής αναφοράς.

Οι αντιφασίστες οπαδοί του Παναθηναϊκού πρέπει να δούμε τη φάκα και όχι το τυρί. Πρέπει να καταδικάσουμε χωρίς «αστερίσκους» και «ναι μεν αλλά» την ενέργεια αυτών που σήκωσαν το συγκεκριμένο πανό, να μην επιτρέψουμε παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Αν δεν διαχωριστούμε κατηγορηματικά από τις επιδιώξεις του Αλαφούζου και δεν προετοιμαστούμε για να τις ματαιώσουμε, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα το «No Politica» θα έχει επιβληθεί (και) στις πράσινες εξέδρες. 

ΥΓ1. Η απαράδεκτη ενέργεια των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση τη διοίκηση και τους οπαδούς της ΑΕΚ να το παίζουν τιμητές της ηθικής και πολύ περισσότερο δεν τους επιτρέπει να το παίζουν αντιφασίστες. Ορισμένοι κιτρινόμαυροι οπαδοί, για να δείξουν ότι «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους», αναφέρθηκαν στην περίπτωση του Κατίδη και στην απαίτηση της Original να απομακρυνθεί από την ομάδα, ως τιμωρία για το ναζιστικό χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια αγώνα με τη Βέροια. 

Δυστυχώς γι’ αυτούς, η λαϊκή ρήση λέει «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Στην περίπτωση του Κατίδη απαίτησαν την αποπομπή του, όμως λίγα χρόνια αργότερα ανέχτηκαν τον Ογκνιεν Βράνιες, «καταπίνοντας» το τατουάζ με τον σέρβο δωσίλογο και φασίστα Μομτζίλο Τζούγιτς. Και ανέχονται τώρα τον Κροάτη Ντομαγκόι Βίντα, οπαδό των δωσίλογων ναζί Ουστάσι της Κροατίας, όπως ακριβώς και οι νεοναζιστές της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αντιφασισμός – κο-κο-κο, όταν πρόκειται για «παιχταράδες που έφερε ο πρόεδρος». 

Για να μην μιλήσουμε για τις φασιστικού τύπου επιθέσεις στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, το βανδαλισμό και την απόπειρα εμπρησμού της Στρούγκας ή για την μοτοπομπή που πήγε και έσπασε τη τζαμαρία της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο σύντροφος Γεράσιμος Λιόντος. «Αντιφασίστες» επιτέθηκαν σε κάποιον που αντιστάθηκε στη χούντα, συνελήφθη κατ’ επανάληψη, βασανίστηκε, φυλακίστηκε με τους «πρωταίτιους» του Πολυτεχνείου το 1973, δηλαδή σε έναν στην πράξη και με προσωπικό τίμημα (και όχι γιαλαντζί) αντιφασίστα;

ΥΓ2. «Σιγή ασυρμάτου» έχει επιβληθεί στην υπόθεση της οπαδικής σύγκρουσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μ. Κατσούρη. Μετά το ντόρο των πρώτων ημερών, για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε το παραμικρό δημοσίευμα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στη σύλληψη 9 οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ από την κροατική αστυνομία, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η στήλη θα διερευνήσει τα δεδομένα και θα επανέλθει με αναλυτικό σχολιασμό. 

ΥΓ3. Η ανακοίνωση της «Θύρας 13» σχετικά με την υπόθεση της οπαδικής σύγκρουσης στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις αντιδράσεις για το πανό που σήκωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί επιβεβαιώνει την εκτίμηση της στήλης ότι πολύ σύντομα το δόγμα «No Politica» θα κυριαρχήσει και στις εξέδρες των οπαδών του Παναθηναϊκού. Δυστυχώς, τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που φανταζόμαστε και αν δεν αντιδράσουμε, πολύ δύσκολα θα δούμε στο μέλλον πανό με αντιφασιστικό περιεχόμενο στο πέταλο της Θ13.

Κος Πάπιας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search