JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »

09-26-2026 18:08
Κέρκυρα

«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »
Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας

09-26-2026 18:02
Κέρκυρα

Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας
… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις

09-26-2026 14:59
Διεθνή

… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις
500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»

09-26-2026 14:55
Επικαιρότητα

500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»
Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα

09-26-2026 12:26
Κέρκυρα

Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα
Κατηγορία: Διεθνή
18 Ιανουαρίου 2026

Εμβάθυνση της «στρατηγικής συνεργασίας» με το κράτος δολοφόνο

Το 2025 έκλεισε με την ανατροπή της πολιτικής των «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά τις νωπές εκτιμήσεις Μητσοτάκη ότι οι συνθήκες είναι «ώριμες» για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, στο πρώτο τρίμηνο του 2026, καταγράφηκαν οι πρώτες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο με εμπλοκή οπλισμένων F16, μετά από τρία χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της «ισραηλινοποίησης» της ελληνικής αεράμυνας με την περιβόητη «Ασπίδα του Αχιλλέα» του Δένδια, που συνοδεύεται από τη μαζική προμήθεια όπλων και πυραύλων από το Ισραήλ.

Επιστέγασμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, αποτέλεσε η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του προέδρου της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκέμβρη στο Ισραήλ. Η Σύνοδος Κορυφής της Ιερουσαλήμ προετοιμάστηκε από την Υπουργική Σύνοδο Ενέργειας 3+1 τον Νοέμβρη διευρύνοντας το περιεχόμενο της αμερικανόπνευστης συνεργασίας. «Η πιο σημαντική συνάντηση» κορυφής, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, εκτός από την ενέργεια και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών και με τη στρατιωτική συνεργασία και άμυνα.

Στα πλαίσια αυτά, τα μηνύματα της Ιερουσαλήμ ότι ο τριμερής συνασπισμός «δεν αναζητεί τη σύγκρουση με κανέναν, αλλά αντιθέτως αναζητεί τη σταθερότητα» ακολουθούνται από την επωδό Νετανιάχου ότι «θα υπερασπιστούμε τις χώρες και τις θαλάσσιες ζώνες μας», που σύμφωνα με τον ίδιο εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, εκφράζοντας και την ελπίδα ότι η βούληση αυτή «δεν θα δοκιμαστεί». Και για να γίνει σαφέστερος ο γενοκτόνος πρωθυπουργός μίλησε για τριμερή συνεργασία στην άμυνα καθώς «οι απειλές είναι υπαρκτές» και δείχνοντας τον Ερντογάν είπε ότι «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, τους λέμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».
Την επόμενη κιόλας, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, υπογράφηκαν το «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» και το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ» για το 2026, στο οποίο προβλέπονται διακλαδικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

«Πλυντήριο» των σιωνιστικών εγκλημάτων

Για τους Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη η τριμερής στην Ιερουσαλήμ ήταν και μια ευκαιρία να συντονιστούν με τον Νετανιάχου ζητώντας τη μεσολάβησή του για το κόντεμα της Τουρκίας λίγο πριν συναντήσει τον Τραμπ («πολύ καλό φίλο» του Ερντογάν) στις ΗΠΑ.
Αυτό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει από τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η «προστασία» έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε αντάλλαγμα προσφέρει βάθος γεωστρατιωτικής υποστήριξης σε λιμάνια, αεροδρόμια και υποδομές και πλήρη νομιμοποίηση/ξέπλυμα των σιωνιστικών εγκλημάτων σε βάρος των αραβικών λαών.

Έτσι ο Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το σχήμα της τριμερούς έχει μεγάλη στρατηγική βαρύτητα» και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας «τριών δημοκρατικών κρατών» που, όπως ανέφερε, «προάγουν την ευημερία των λαών αλλά και ευρύτερα της περιοχής».

Αναφερόμενος στη Γάζα, σημείωσε ότι «δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου και με την εμπλοκή Τραμπ, μια νέα ευκαιρία αναδύεται», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία είναι ευθύνη και των δύο μερών» και ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια». Όπως είπε, «είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε κάθε νέα προσπάθεια». Προς το παρόν αγκαλιάζεται με τους δολοφόνους του Παλαιστινιακού λαού που εξακολουθούν να βομβαρδίζουν αμάχους και να στερούν στους αδούλωτους πολιορκημένους στοιχειώδη αγαθά επιβίωσης, τροφή, νερό και φάρμακα.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα «στηρίζει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα του Λιβάνου», ενώ για τη Συρία ανέφερε ότι «έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι θρησκείες και οι εθνότητες» και ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους χριστιανούς ορθόδοξους της Μέσης Ανατολής».

Πώς, τώρα, στηρίζεται η κυριαρχία και ακεραιότητα Λιβάνου και Συρίας όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει καθημερινά τις δύο χώρες και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα για δεκαετίες εδάφη τους, μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να αντιστρέψει έτσι την πραγματικότητα.

Την ίδια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ραμάλα όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς. Παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του Παλαιστινιακού κινήματος χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή «ως τη μόνη νομιμοποιημένη εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού». Πέρα από την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατοχής με φληναφήματα για «σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», πρόβαλε την πρόθεσή του να συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης των 20 σημείων, που μετατρέπει τη Γάζα σε αμερικανοϊσραηλινό προτεκτοράτο και εξανδραποδίζει τους Παλαιστινίους. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας» αλλά και στην «εμπέδωση των συνθηκών ασφαλείας», ανοίγοντας τον δρόμο και για την ελληνική στρατιωτική παρουσία στην ερειπωμένη Γάζα.

Τουρκικές αντιδράσεις

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας. Εκτός από την επανεκκίνηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την προκλητική προσπάθεια παρεμπόδισης εργασιών πόντισης καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αμοργού με Αστυπάλαια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γκιουλέρ, δήλωσε πως η «σύμπραξη της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) και η υπογραφή συμφωνιών δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για εμάς». Στην Άγκυρα έχει προκληθεί μεγάλη καχυποψία σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας δύναμης ταχείας επέμβασης 2.500 ανδρών με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι «καμία προσπάθεια αποκλεισμού της χώρας μας ή παραβίασης των νόμιμων δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ευοδωθεί και από αυτή την άποψη, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” με την ίδια ευαισθησία».

Εξάλλου ο Ερντογάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάνει λόγο για «αρπακτικές πρακτικές ή πειρατεία στη Γαλάζια Πατρίδα μας», που «απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φιντάν, ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Καλίν, και ο υπουργός Άμυνας, Γκιουλέρ, πήγαν στη Συρία και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας, Σάρα, αλλά και μέλη της κυβέρνησης και του στρατού. Επίσης, ύστερα από πρόταση του Ερνογάν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε διετή παράταση παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Κύπρος προεδρεύουσα της ΕΕ

Η έναρξη της χρονιάς συμπίπτει με την εκ περιτροπής ανάληψη Προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία αλλά και με μια νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή η συγκυρία μπορεί να αποτελέσει και τη φόρμουλα σύγκλισης των αντιδιαμετρικά αντίθετων απόψεων για την ενεργή παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες …χωρίς την παρουσία της, καθώς η ΕΕ θα εκπροσωπείται από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή προεδρία διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από κύκλους του ΝΑΤΟ και ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Αυτές, που μπορούν να εκληφθούν και σαν προτροπές ή πιέσεις, αφορούν στο αν η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο για να «φρενάρει» τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας σε αμυντικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα SAFE), λόγω των διμερών εντάσεων. Αυτή την εκδοχή επιχείρησε να ανασκευάσει η αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα υφυπουργός της Κύπρου, Ραουνά, που επανέλαβε προηγούμενες διατυπώσεις του Χριστοδουλίδη, ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι θέμα επιλογής. Αν μπορούσε, θα εντασσόταν στη συμμαχία αύριο».

Η Άγκυρα και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία μπορεί να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να δυσχεράνει τον διάλογο για το Κυπριακό. Ευθεία επίθεση στη Λευκωσία και στην ΕΕ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» κάθε ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη Μεσόγειο υπό την κυπριακή προεδρία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Διεθνή
  • Διεθνή
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...
Πολιτισμός 27-09-26

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»
Εκπαίδευση 27-09-26

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Διεθνή 27-09-26

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ

Η μάσκα της αμερικανοκίνητης «διπλωματίας» έπεσε με τον πιο κυνικό τρόπο. Οπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, μια αποκαλυπτική βόμβα μεγατόνων από τη Wall Street Journal έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που το ταξικό και...

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ
Ιστορία 27-09-26

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ  - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Επικαιρότητα 27-09-26

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία
Εκπαίδευση 27-09-26

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ
Κέρκυρα 27-09-26

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας
Κέρκυρα 27-09-26

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»
Διεθνή 27-09-26

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών
Επικαιρότητα 27-09-26

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ
Διεθνή 27-09-26

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού
Επικαιρότητα 27-09-26

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
Κέρκυρα 27-09-26

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη
Κέρκυρα 27-09-26

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.