• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ουκρανία: «Μέχρις εσχάτων» ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας – Με την «πλάτη στον τοίχο» η Ευρώπη

February 22, 2022 373


ΠΗΓΗ: Από Tο Ποντίκι 

Ένας σκληρός παγκόσμιος ενεργειακός πόλεμος λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο της ουκρανικής κρίσης, με την Αμερική και τη Ρωσία να ακονίζουν «μαχαίρια» για το ποιος από τους δύο θα βγει νικητής και την Ευρώπη να βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση επιβάλλοντας «κυρώσεις» στη Ρωσία προσπαθώντας να δείξει ότι έχει και αυτή λόγο και ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι.


Ανάμεσα σε αυτές τις κυρώσεις είναι και το πάγωμα από πλευράς Γερμανίας των διαδικασιών για τον Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Έτσι ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Νμίτρι Μεντβέντεφ μέσω twitter θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να «παγώσει» τις διαδικασίες για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Ο Μεντβέντεφ γράφοντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε στην απόφαση του Σόλτς, προσθέτοντας: «…Λοιπόν. Καλωσήλθατε στον νέο γενναίο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι πολύ σύντομα θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!»

Επάρκεια αερίου στην Ελλάδα: Δέκα ημέρες «βγάζουν» τα αποθέματα της Ρεβυθούσας


Και μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα ανησυχεί για τις εξελίξεις καθώς τίθεται σοβαρό θέμα ενεργειακής ασφάλειας με τα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα να επαρκούν μόλις για ένα δεκαήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μεσοδιάστημα από την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 14 Φεβρουαρίου, ενόψει της απειλής που συνεπαγόταν η κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων.


Έτσι, πριν από δύο ημέρες, στις 20 του μηνός, ήρθε στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ το προγραμματισμένο φορτίο της Mytilineos, που διαμορφώνει τα σημερινά αποθέματα σε 770.000 MWh ή 114.800 κ.μ. Από την ποσότητα αυτή, ωστόσο, ήδη ένα μέρος έχει αεριοποιηθεί και διοχετευθεί στην αγορά.

Δύο ακόμη προγραμματισμένα φορτία LNG, της ΔΕΗκαι της Elpedison, που αναμένονται να εκφορτωθούν αύριο και μεθαύριο στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, ήτοι, περί τις 1.300.000 MWh ή 200.000 κ.μ., τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 150-160.000 MWh, εξαιτίας της «ανάσας» που δίνουν στη ζήτηση οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search