• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

H χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο για την οποία δεν συζητά κανείς

August 23, 2022 485
Η κατάσταση αυτή, η «αδιανόητη απανθρωπιά»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέπεμψε αυτές τις μέρες  σήμα συναγερμού για την ανθρωπιστική κρίση στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου εκτυλίσσεται η «χειρότερη καταστροφή στον κόσμο», προσάπτοντας στους ηγέτες ανεπτυγμένων κρατών πως αγνοούν την κρίση  σε περιοχή της Αιθιοπίας, θέατρο πολύνεκρης ένοπλης σύρραξης ανάμεσα σε στρατεύματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αντάρτες για σχεδόν δυο χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, στηλίτευσε την «αδιανόητη απανθρωπιά» που υφίστανται έξι εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της βόρειας αιθιοπικής περιφέρειας, όπου οι τοπικές αρχές ενεπλάκησαν σε πόλεμο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020.

 

Εκείνο τον μήνα, ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, (στον οποίο είχε μάλιστα δοθεί το νόμπελ ειρήνης), εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για να ανατραπούν οι αρχές της πολιτείας, που ανήκουν στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), κατηγορώντας τις πως ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

 

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, ο πληθυσμός στην πολιτεία υφίσταται ελλείψεις τροφίμων, στερείται βασικές υπηρεσίες (ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικές υπηρεσίες), ενώ το σύστημα υγείας κατέρρευσε.

«Αποτέλεσμα: ο πληθυσμός στην Τιγκράι είναι αντιμέτωπος με επιδημίες ελονοσίας, άνθρακα, χολέρας, διάρροιας και άλλων» ασθενειών, κατήγγειλε ο κ. Τέντρος, ο οποίος είναι ο ίδιος από την Τιγκράι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η κατάσταση αυτή, η «αδιανόητη απανθρωπιά», πρέπει να «λάβει τέλος», «η μοναδική λύση είναι η ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Τέντρος, καλώντας την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να επιλύσει τη σύρραξη «με ειρηνικό τρόπο».

 

Οι μάχες έχουν αποκλιμακωθεί αφότου κηρύχθηκε ανθρωπιστική εκεχειρία στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που επέτρεψε την επανέναρξη των δρομολογίων οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τιγκράι.

Όμως, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τα τρόφιμα και τα φάρμακα φθάνουν στην πολιτεία με το σταγονόμετρο. Πρέπει να προσφερθούν ξανά βασικές υπηρεσίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού ενόψει της διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επέμεινε.

Ο κ. Τέντρος άφησε να εννοηθεί ότι οι διακρίσεις και ο ρατσισμός ενδέχεται να εξηγούν το γεγονός πως η τραγωδία στην Τιγκράι διαιωνίζεται εν μέσω διεθνούς απάθειας και αδιαφορίας, παρότι πρόκειται για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

«Πιθανόν ο λόγος είναι το χρώμα του δέρματος των Τιγραίων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δεν άκουσα κανέναν αρχηγό κράτους να αναφέρεται στην κατάσταση στην Τιγκράι, ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Γιατί; Νομίζω ξέρουμε».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search