• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

ΟΗΕ: Κίνδυνος υποσιτισμού για μισό εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη

May 27, 2023 437

Πάνω από εκατομμύριο παιδιά σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης κινδυνεύουν φέτος από οξύ υποσιτισμό.

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μισό εκατομμύριο παιδιά σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης κινδυνεύουν φέτος από οξύ υποσιτισμό, αναφέρει το Middle East Monitor.

Αυτό έγινε σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), αντίγραφο της οποίας ελήφθη από το πρακτορείο Anadolu. .

«Καθώς ο οξύς υποσιτισμός συνεχίζει να επιδεινώνεται στις νότιες επαρχίες, εκτιμάται ότι το 2023, μισό εκατομμύριο παιδιά θα υποσιτίζονται οξύτατα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100.000 παιδιών που είναι πιθανό να υποσιτιστούν σοβαρά», ανέφερε η δήλωση.

«Υπολογίζεται επίσης ότι έως και ένα τέταρτο εκατομμύριο έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες (PLW) θα υποσιτίζονται έντονα», προστίθεται.

Ενώ η δήλωση ανέφερε μια ελαφρά βελτίωση στην επισιτιστική ασφάλεια κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, προειδοποίησε ότι: «Παρά τις μικρές βελτιώσεις, σχεδόν όλες οι περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης εκτιμήθηκε ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας».

Για μήνες, ο ΟΗΕ υποφέρει από σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, με αποτέλεσμα τη μείωση της βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω προειδοποιήσεων για περισσότερη πείνα.

Για περίπου οκτώ χρόνια, η Υεμένη είναι μάρτυρας ενός συνεχούς πολέμου μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από έναν αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν αρκετές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Μέχρι το τέλος του 2021, ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους και προκάλεσε οικονομικές απώλειες 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτάται από τη βοήθεια σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Λιγότερα από ένα στα πέντε κέντρα θεραπείας και επισιτισμού στην Υεμένη λειτουργούν, ανέφερε η Χαν. Η UNICEF έχει αναπτύξει στη χώρα 43 κινητές μονάδες που εξετάζουν παιδιά για να διαπιστώσουν εάν πάσχουν από υποσιτισμό, αλλά αδυνατούν να φθάσουν σε περιοχές όπως η Χαντραμούτ, όπου δρα η αλ Κάιντα.

Εξάλλου η Υεμένη, που κάλυπτε το 90% των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού με εισαγωγές πριν από την κρίση, υπόκειται πλέον ναυτικό αποκλεισμό από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική συμμαχία. Τα εμπορικά πλοία ελέγχονται από έναν μηχανισμό που επιβλέπει ο ΟΗΕ.

«Μας επιτρέπεται η διέλευση μικρών ποσοτήτων αγαθών όταν ελέγχονται τα έγγραφα» αλλά «δεν καταφέρνουμε να μεταφέρουμε επαρκείς ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού», ανέφερε η Χαν.

Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων εμποδίζει την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων ή ακόμη την επεξεργασία του πόσιμου νερού, επισήμανε η ίδια. «Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη... Ελπίζουμε ότι οι εισαγωγές καυσίμων θα αποκατασταθούν ώστε η ψυκτική αλυσίδα (των εμβολίων) να αποκατασταθεί επίσης και να υπάρχει επαρκής ποσότητα καυσίμων για (να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις για) την επεξεργασία του νερού», εξήγησε.

Από τα 2,7 εκατομμύρια παιδιά που ήταν ο στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 676.000, υπογράμμισε ακόμη η Αφσάν Χαν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search