• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ραδιενέργεια από την Ουκρανία στον αέρα και στα τρόφιμα της Ευρώπης

June 24, 2023 661

 
Σχεδόν κανείς όμως δεν μιλάει για όλα αυτά στα δυτικά και τα ελληνικά μέσα.
 Στο νερό του Δνείπερου οι επικίνδυνες ουσίες κυμαίνονται είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) φορές πάνω από το κανονικό, τοξικά απόβλητα και νάρκες χύνονται στη Μαύρη Θάλασσα, ένα ραδιενεργό νέφος κόβει βόλτες πάνω από την Ευρώπη και κινδυνεύουμε να φάμε ουκρανικά σιτηρά με ραδιενέργεια.

Σχεδόν κανείς όμως δεν μιλάει για όλα αυτά στα δυτικά και τα ελληνικά μέσα.

Τόσο προχωρημένος είναι ο ολοκληρωτισμός στη Δύση και την Ελλάδα, ακόμα και αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικές από τη λογοκρισία και την απαγόρευση που ίσχυε στο παρελθόν.

Κανένα άλλωστε από τα βασικά ζητήματα της χώρας μας, όπως και κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς κατάστασης που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας, όπως οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ελληνική εμπλοκή σε αυτόν δεν συζητήθηκαν στη διάρκεια των δύο προεκλογικών εκστρατειών. Ακόμα και η λέξη «Τέμπη» έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιείται στα μέσα ενημέρωσης.

Πέραν των βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών λόγων που ασφαλώς ερμηνεύουν την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κακά αποτελέσματα των διαφόρων εκδοχών της υπόλοιπης (και δυστυχώς όχι πολύ καλύτερης) αριστεράς και τη θριαμβευτική άνοδο της νέας Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τα πεπραγμένα της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο προεκλογικές εκστρατείες ήταν ένα θαύμα της σύγχρονης επικοινωνίας, μια παγκόσμιας σημασίας επιτυχία στην πλήρη επικράτηση της εικονικής επί της πραγματικής πραγματικότητας, όπως την εμπνεύστηκε ο Αμερικανός σύμβουλος της ΝΔ. Βεβαίως όσο πιο βαριά είναι τα μεθύσια, τόσο περισσότερο σε πονάει το κεφάλι σου μετά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ραδιενεργό σύννεφο πάνω από Ουκρανία και Πολωνία

Κάτι από τα πολλά που μας αφορά άμεσα και το οποίο δεν γνωρίζουμε καν, είναι η ήδη άμεση οικολογική απειλή στον ελληνικό πληθυσμό, όπως και στους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός μιας αποθήκης όπου φυλάσσονταν βρετανικές οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο λέγεται ότι προκάλεσε ένα τοξικό νέφος που έπληξε την ίδια την Ουκρανία και την Πολωνία, λόγω φοράς ανέμων (αλλά την επόμενη φορά μπορεί να έρθει κατά εμάς). Βλ. σχετικά εδώ και εδώ.

Σε άλλους καιρούς, μια τέτοια υπόθεση θα γινόταν πρωτοσέλιδη σε όλες τις εφημερίδες. Δυστυχώς η κατάσταση της «ενημέρωσης» σε όλη τη Δύση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ελάχιστα συμβατικά mainstream μέσα μπήκαν στον κόπο έστω να αναφέρουν αυτό το γεγονός. Ένα από αυτά ήταν το αμερικανικό Newsweek. Και, φυσικά, οι αρχές δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο ζήτημα. H κατάσταση σχεδόν πλήρους και ολοκληρωτικού ελέγχου της δημόσιας σφαίρας σε όλη τη Δύση (και στη δική μας χώρα) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, γιατί αφαιρεί από την κοινή γνώμη τη δυνατότητα να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και επιτρέπει στους εξτρεμιστές εντός των δυτικών κέντρων αποφάσεων να δρουν πρακτικά ανεξέλεγκτοι, σπρώχνοντας όλο το σύστημα σε πολιτικές που μπορούν να καταστρέψουν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο (κατ’ ελάχιστον).

Δεν είναι μόνο ο αέρας, είναι και οι τροφές μας

Δεν είναι μόνο ο αέρας της ηπείρου, είναι και τα τρόφιμά της, πολλά από τα οποία εισάγονται από την Ουκρανία, που είναι ο σιτοβολώνας όλης της Ευρώπης και όπου θα καταλήξει αναπόφευκτα το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Τώρα μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται και αυτές, μετά τη Μεγάλη Βρετανία, να στείλουν τέτοια πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Στα τέλη Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να παραδίδει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Η θανατηφόρα, καρκινογόνος δράση αυτής της ουσίας έχει τεκμηριωθεί ήδη πέραν αμφιβολίας τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στο Ιράκ, ενώ το Λονδίνο φρόντισε να αποποιηθεί προκαταβολικά των ηθικών και νομικών ευθυνών του, δηλώνοντας ότι δεν παρακολουθεί τη χρήση των πυρομαχικών που στέλνει και δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση τους. Το ουκρανικό κανάλι στο Telegram «ZeRada» σχολιάζει σχετικά: «Είναι υποκριτής κάθε ένας που γράφει σήμερα για την κληρονομιά της καταστροφής του Τσέρνομπιλ, αλλά παραμένει σιωπηλός για την παροχή απεμπλουτισμένου ουρανίου από τη Βρετανία. Εκατοντάδες μίνι-Τσέρνομπιλ φτάνουν ήσυχα στη γη μας εξαιτίας της σιωπής αυτής. Κανένας στα δυτικά μέσα δεν τα γράφει αυτά και κανένας δεν μιλάει εναντίον… Και όμως όλοι γνωρίζουν τις τρομερές στατιστικές στη Γιουγκοσλαβία. Όλοι θα μπορούσαν να διαβάσουν τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε ήδη από τότε το Σερβικό Υπουργείο Υγείας, αλλά κανένας δεν μίλησε εναντίον (του απεμπλουτισμένου ουρανίου)».

Τσέρνομπιλ

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το ΝΑΤΟ στις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και, σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που έγιναν, οι συνέπειες περιλαμβάνουν καρκίνους, στειρότητα και ανωμαλίες στα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς. Τα ίδια πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003, όπου έπεσαν περισσότερες από 700.000 οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η Φαλούτζα, όπου έγιναν οι σφοδρότερες μάχες, από σπίτι σε σπίτι και από δρόμο σε δρόμο, μεταξύ των κατοίκων που αντιστέκονταν στην αμερικανική κατοχή και των Αμερικανών στρατιωτών, έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων παιδιών με προβλήματα (birth defects) παγκοσμίως.

Το ιδιαίτερα βάρβαρο, αγριανθρωπικό χαρακτηριστικό της χρήσης αυτών των βλημάτων είναι ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η χρήση τους είχε αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη των συγκρούσεων στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, όπως δεν θα έχει και στην Ουκρανία. Αναγκαστικά διερωτάται κανείς αν η χρήση τους έχει και το στοιχείο της γενοκτονίας των πληθυσμών στις εμπόλεμες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ήδη από τον Μάρτιο για τις συνέπειες της χρήσης τέτοιων πυρομαχικών που θα αφήσουν πίσω τους δηλητηριασμένες σοδειές, η πλειοψηφία μάλιστα των οποίων εξάγεται στις χώρες της Ε.Ε. Μερικοί Ουκρανοί πολίτες προσπάθησαν να ανεβάσουν μια έκκληση στο σάιτ του ίδιου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στο ουκρανικό έδαφος, αλλά βέβαια ο Ουκρανός πρόεδρος μπλόκαρε τη δημοσίευση.

Και άλλες καταστροφές που κρύβουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν είναι βεβαίως η μόνη απειλή. Η κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπαρόζιε, παραμένει επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον προκάλεσε και η ανατίναξη του αγωγού αμμωνίας Τολιάττι-Οδησσού, για την οποία επίσης δεν έγραψαν τίποτα τα μέσα μας, πράξη που οι Ρώσοι χαρακτήρισαν ως «οικολογική τρομοκρατία». Ανυπολόγιστη είναι εξάλλου η καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα που ξεκίνησε με την ανατίναξη του φράγματος της Καχόβκα, ανατίναξη που πιθανώς έχει προκαλέσει και την επιδημία χολέρας στο Νικολάεφ της Ουκρανίας, λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Στο Νικολάεφ, όπου σταθμεύουν και χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες τώρα, απαγορεύτηκε στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Μετά την αποστράγγιση των νερών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος, μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών εντοπίστηκαν στις ακτές της Οδησσού, που γέμισαν σκουπίδια και άρχισαν να πρασινίζουν, ενώ βρέθηκαν παθογόνοι οργανισμοί στις παραλίες. Από τις 19 Ιουνίου επιβλήθηκε απαγόρευση κολύμβησης και αλιείας στις περιοχές της Χερσώνας, του Νικολάεφ και της Οδησσού. Το νερό του Δνείπερου είναι μολυσμένο 28.000 φορές πάνω από το κανονικό! Χιλιάδες νάρκες έχουν παρασυρθεί από τα νερά και υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Όλα αυτά είναι ο μερικός τοπικός και περιφερειακός (ευρωπαϊκός) οικολογικός απολογισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Δεν περιλαμβάνει ούτε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις, τις εκρήξεις και τις φωτιές, ούτε το κλιματικό κόστος από τη στροφή στο LNG και την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για νέες εξορύξεις, ούτε τους κινδύνους από τη στροφή στην πυρηνική ενέργεια, ούτε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα κονδύλια στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, εντελώς απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάνε στην Ουκρανία και στην ανάπτυξη νέων συμβατικών και πυρηνικών όπλων και μόνο το επίπεδο των οποίων αποτελεί αδιάψευστη ένδειξη για το επίπεδο κινδύνου πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς όπως σημειώνουν οι ελάχιστες εναπομένουσες φωνές λογικής στη Δύση, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι «ευρωπαϊκές ελίτ» σέρνονται από τη μύτη από το αγγλο-αμερικανοπολωνικό «Κόμμα του Πολέμου» που έχει έως τώρα τορπιλίσει συστηματικά κάθε προσπάθεια ανεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο Ουκρανικό. Για μια αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του πώς τα «γεράκια» εμπόδισαν τον Ζελένσκι να σταματήσει τον πόλεμο, δες εδώ.

Μέσα σε αυτή την καταθλιπτική ατμόσφαιρα ξεχωρίζει πάντως η προχτεσινή δήλωση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη που εξήγησε ότι οι αμυντικές ανάγκες της χώρας του δεν επιτρέπουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Είναι μια θαραλλέα στάση από μια μικρή και υποκείμενη σε μεγάλες πιέσεις και απειλές χώρα. Δυστυχώς βέβαια η Αθήνα κάνει τα ακριβώς ανάποδα, εμπλεκόμενη κατά τρόπο αυτοκτονικό στην ουκρανική κρίση. Πάντως η ελληνική αντιπολίτευση (εκτός του ΠΑΣΟΚ) τουλάχιστον έχει ταχθεί κατά της αποστολής ελληνικών όπλων στο Κίεβο.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε και πάλι ότι η ολοκληρωτική ατμόσφαιρα στην ενημέρωση που δέχονται σήμερα οι Ευρωπαίοι (και Έλληνες) πολίτες (ακόμα ελπίζουμε) εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταστήσει ανεξέλεγκτες, μη υποκείμενες σε δημόσιο έλεγχο, τις φιλοπόλεμες δυνάμεις, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας καταστροφής. Μήπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας κάτι, έστω και το ελάχιστο που καθένας μας μπορεί, αντί να παρακολουθούμε απαθείς την πορεία όχι μόνο προς την καταστροφή της Ουκρανίας, αλλά προς τη δική μας;

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search