• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στο στόχαστρο η εργασία παγκοσμίως: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων

June 30, 2023 599


Τραγικά τα στοιχεία από την έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων για τις παραβιάσεις του δικαιώματος στην απεργία, του δικαιώματος στη διαπραγμάτευση για συλλογικές συμβάσεις, ενώ καταγράφονται σοβαρές απαγορεύσεις για την ίδρυση ή ένταξη εργαζομένων σε συνδικάτα.


Οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων διατηρήθηκαν σε «επίπεδα ρεκόρ» το 2022, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΔΣΣΕ), επικρίνοντας ειδικά τη Γαλλία για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.


Παραβιάστηκε το δικαίωμα στην απεργία
Μεταξύ του Απριλίου του 2022 και του Μαρτίου του 2023, το 87% των 149 χωρών που μελετήθηκαν παραβίασε το δικαίωμα στην απεργία, το 79% παραβίασε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 77% απαγόρευσε σε εργαζόμενους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο, υπογραμμίζει η ΔΣΣΕ.

Αφότου άρχισε να συντάσσεται η ετήσια έκθεση αυτή, το 2014, «οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορες περιοχές» του κόσμου, στηλιτεύει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του πλανήτη.

Οι αριθμοί είναι από παρόμοιοι ως ταυτόσημοι με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη χρονιά και είχαν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικοί», αφού αντανακλούσαν «επίπεδα ρεκόρ» παραβιάσεων που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.
Στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς εναντίον της θέσπισης του ορίου ηλικίας 64 ετών για τη συνταξιοδότηση οδήγησαν σε «ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, συλλήψεις αδιακρίτως και επιθέσεις με δακρυγόνα», στηλιτεύει η ΔΣΣΕ, σύμφωνα με την οποία σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης διαπράχθηκαν «επανειλημμένες» παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Συνομοσπονδία εκφράζει επίσης ανησυχία για την κατάσταση στον Ισημερινό και στην Τυνησία, που εντάχθηκαν στον ετήσιο κατάλογο των «δέκα χειρότερων χωρών για τους εργαζομένους».

«Στον Ισημερινό, μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των συλλογικών δικαιωμάτων (…) κατεστάλησαν βίαια», εξηγεί.

Ενώ «στην Τυνησία, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ υπονόμευσε τις αστικές και εργατικές ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κλείνοντας το κοινοβούλιο το 2021, ενώ το νέο Σύνταγμα «υιοθετήθηκε το 2022 χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ή τους κοινωνικούς εταίρους».


Δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές
Σε παγκόσμια κλίμακα δολοφονήθηκαν 19 συνδικαλιστές την περίοδο 2022-2023, οι 15 στην Κολομβία, έναντι 17 την αμέσως προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Πέρα από τις κρατικές αρχές, η ΔΣΣΕ κατονομάζει και καταγγέλλει κάθε χρόνο σειρά μεγάλων επιχειρήσεων (ή τοπικών θυγατρικών τους) που «παραβίασαν δικαιώματα των εργαζομένων, συνδέθηκαν με παραβιάσεις δικαιωμάτων ή δεν άσκησαν την επιρροή τους για να αποκατασταθούν».

Το 2023, ανάμεσά τους φιγουράρουν η Amazon (ΗΠΑ), η Apple (η θυγατρική της στην Αυστραλία), η Deliveroo (Ολλανδία), η Ikea (η θυγατρική της στην Πολωνία), η Ryanair (Ισπανία), η Starbucks (ΗΠΑ), καθώς και η Uber (Ολλανδία).

ΠΗΓΗ: rosa.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search