• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Είτε Ρόδη Κράτσα είτε Αλεξάνδρα Μπαλού

July 15, 2023 1514

 

 Γράφει ο Χρήστος Κορφιάτης

Η ψυχρή λογική οδηγεί αναμφίβολα κατά τη γνώμη μας στο συμπέρασμα πως η επόμενη

Αρχή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι είτε η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ και συναφείς δυνάμεις Ρόδη Κράτσα είτε η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ και άλλες αριστερές ανένταχτες δυνάμεις Αλεξάνδρα Μπαλού. Αυτό δεν αλλάζει, πιστεύουμε, όποιες ξεχωριστές υποψηφιότητες από τις συζητούμενες και αν προκρίνουν για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τους δικούς τους χώρους τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή και άλλες δυνάμεις. Αποκλείεται, υποθέτουμε, άλλο πρόσωπο πέραν της Αλεξάνδρας Μπαλού - γενικότερα άλλη παράταξη από τη δική της - να μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη λαϊκή συσπείρωση για να αναμετρηθεί με αξιώσεις και νικηφόρα, σε έναν δεύτερο γύρο, με την υποψήφια της ΝΔ.  

Αρέσει - δεν αρέσει αυτή είναι, εκτιμούμε, η αλήθεια.

Μόνον η διακομματικής εκτίμησης και απήχησης επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» με την πείρα δεκαετιών στην Τοπική Διοίκηση και πρώην τραπεζοϋπάλληλος από τη βόρεια Κέρκυρα, εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την επικράτηση απέναντι στον κυρίαρχο συνδυασμό της Ν«Ιόνιο Δυνατά - Κάθε νησί Ψηλά» ή βέβαια και στον έτερο νεοδημοκρατικό και υποτίθεται ανεξάρτητο συνδυασμό «Νέα Ιόνια Εποχή», που ήδη συγκεντρώνουν, δίχως αμφιβολία, την προτίμηση ποικίλων μεγάλων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

Φαντάζεται κανείς, αλήθεια, ότι υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, αν υποτεθεί ότι περνάει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, αυτός να ψηφιστεί μαζικά από αντιπολιτευόμενους ψηφοφόρους, δηλαδή από εκείνους που δεν προτίμησαν στις βουλευτικές εκλογές ούτε τη ΝΔ ούτε άλλες θεωρούμενες συγγενικές της δυνάμεις, όταν το ΠΑΣΟΚ διαμέσου της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» του συνεταιρίστηκε κανονικά με τη ΝΔ και συγκυβέρνησε μαζί της την ΠΙΝ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ όλα τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται τώρα για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας αντιπολιτευτικό μα συγχρόνως και συγκαταβατικό προς τη ΝΔ τόνο, δια της σιωπής τους όλα αυτά τα χρόνια επικρότησαν αυτή τη σύμπραξη και μεταξύ άλλων για τον λόγο αυτό δεν αντιτάχθηκαν δημοσίως ούτε στοιχειωδώς, κάποια φορά, στην ασύμφορη για τον λαό πολιτική της ηγεσίας της ΠΙΝ;

Για ποιον λόγο να το κάνουν όλοι αυτοί που, για να μιλήσουμε με αριθμούς στο επίπεδο της ΠΙΝ, στα νησιά μας τον περασμένο Ιούνιο ψήφισαν σε ποσοστά 18,23% ΣΥΡΙΖΑ, 12,05% ΠΑΣΟΚ, 10,65% ΚΚΕ και περίπου 8,5% άλλες μη δεξιών αναφορών δυνάμεις, έναντι 38,15% τη ΝΔ και άνω του 10% άλλων λιγότερο ή περισσότερο ακροδεξιού κυρίως λόγου δυνάμεων; Να επιβραβεύσουν τι; Αυτή την άθλια σύμπραξη που στράφηκε με απαράδεκτη επιχειρηματολογία εναντίον όχι μόνο των λαϊκών συμφερόντων μα και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και κάθε φιλολαϊκής πρότασης ασχέτως προέλευσης; Να ψηφίσουν μια νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ΠΙΝ;

Ή φαντάζεται κανείς ότι είναι δυνατόν ψηφοφόροι όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ - που είναι σαφές ότι επίμονα επιδιώκουν νέα εκπροσώπηση στην ΠΙΝ - και άλλων δυνάμεων, με γνήσιες προοδευτικές αντιλήψεις, να υπερψηφίσουν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν υποτεθεί ότι δικός του εκπρόσωπος περνά στον δεύτερο γύρο, όταν ο συνδυασμός του «ΑΝΑΣΑ» πριν παραδώσει στον συνδυασμό της Ρόδης Κράτσα άφησε πίσω του μια θλιβερή σε έργο πενταετία και στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας επιδόθηκε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και ανούσιες

τοποθετήσεις για... «αντί-Κράτσα» και «αντί-Μητσοτακικά» μέτωπα για να κρύψει τις στρατηγικές πολιτικές συγκλίσεις τους, όταν δεν υμνούσε κιόλας και δεν συγκάλυπτε μεγάλα συμφέροντα σε κρίσιμες υποθέσεις; Και μόνο το γεγονός ότι με τις γνωστής αξίας «επιφυλάξεις» και δήθεν «όρους» συγκατένευσε μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στην έναρξη δημιουργίας στα νησιά μας ιδιωτικών τεχνητών τουριστικών νησίδων με δημόσιους πόρους, τα λέει, νομίζουμε, όλα!

 

Σαφώς, τα θέματα αυτά δεν είναι για κανέναν συνδυασμό, ούτε για την επικεφαλής του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», προσωπικά. Κάθε άλλο. Έχουν βαθιά πολιτική διάσταση.

 

Επίσης, δεν είμαστε της άποψης ότι η ψήφος πρέπει να υπαγορεύεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και λογικές. Όπως και κάθε άλλη παράταξη, έτσι κι αυτή δικαιούται την ψήφο μας εφόσον μας εκφράζει. Όχι για να μην νικήσει άλλη. Την επαναξιολόγησή της προτείνουμε με αυτές τις τελείως προσωπικές απόψεις μας.

 

Ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις στις παρούσες συνθήκες, δεν θα γράφαμε αυτές τις γραμμές, ωστόσο, αν δεν είχαμε υπόψη μας:

 

ΠΡΩΤΟΝ, ότι η επικεφαλής του εν λόγω συνδυασμού και ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» γενικότερα, με τους περιφερειακούς συμβούλους Αλεξάνδρα Μπαλού, Μπάμπη Χαραλάμπους, Νίκο Γκισγκίνη, Τάκη Κεφαλληνό και Ευγενία Κολυβά στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο, επέδειξε εκπληκτική - τολμούμε να πούμε μοναδική ίσως στο επίπεδο των Περιφερειών - δραστηριότητα. Έγκυρη, υπεύθυνη, μελετημένη, πρακτική, επίμονη και μαχητική. Με ενωτικό πνεύμα και ακατάπαυτη έγνοια και πολύ κόπο κυριολεκτικά για κάθε πτυχή της ζωής του λαού στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου και φροντίδα για αποτελέσματα. Με ήθος και σεβασμό προς όλους τους φορείς των νησιών ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης των εκπροσώπων τους. Χωρίς άλλο τόσο έντονο και ευρύ αντιπολιτευτικό προηγούμενο - πρότυπο, θα λέγαμε, στην ΠΙΝ. Έχει μερτικό σε οτιδήποτε θετικό έγινε στα Ιόνια νησιά αυτά τα χρόνια και ανέδειξε φορτικά, ακόμη και με ολόκληρες μελέτες, όλα ίσως τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα του λαού, πιέζοντας και εδώ και

στην Αθήνα και υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια και κινητοποίηση του λαού, με ανιδιοτελές πνεύμα και με γνήσια επιθυμία για λύσεις και «ανάσες» υπέρ του λαού. Η δράση αυτής της παράταξης, σε αρκετές περιπτώσεις, είχε πολλαπλασιαστικά θετικό ή, σε περιπτώσεις ζημιογόνων επιλογών, αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Ήταν ανεπηρέαστη από τα μεγάλα συμφέροντα που απομυζούν και «κουμαντάρουν» οικονομικά την Κέρκυρα και τα άλλα νησιά μας. Δεν είχε άλλο κίνητρο από το αληθινό συμφέρον του λαού. Έδινε λόγο και βήμα στον λαό. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα της lsionionnison.com για να επιβεβαιώσει πλήρως, νομίζουμε, αυτούς τους αντικειμενικούς, πιστεύουμε, ισχυρισμούς μας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ότι το κάλεσμα του συνδυασμού, κατά την ανακοίνωσή του από την πλευρά της κερκυραϊκής Οργάνωσης του ΚΚΕ, συμπεριέλαβε την εξήγηση ότι στο ψηφοδέλτιό του «υπάρχει θέση και χώρος για όλες τις δυνάμεις με τις οποίες συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε αγώνες για τη βελτίωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, όσους δεν συμβιβάζονται με ό,τι στερεί δικαιώματα, εισόδημα και υποδομές και υπονομεύει κατακτήσεις, όσους κριτήριο της στάσης τους είναι η βελτίωση της ζωής του λαού, πέρα από την κομματική επιλογή που μπορεί να έκαναν πριν λίγο καιρό».

ΤΡΙΤΟΝ, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και τη σημαντική ενίσχυσή του, σε συνθήκες αρνητικού γενικότερου πολιτικού συσχετισμού, σημείωσε: «Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου (...) Αυτή η στάση ήταν που έδωσε τη δυνατότητα σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να ακουμπήσουν στο ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας - παρά διαφορετικές απόψεις και σκέψεις που είναι φυσικό να έχουν - τη συνέπεια και σταθερότητά του (...) Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο τμήμα εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε, και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί (...) Τώρα επιχειρείται να κρυφτεί η ευθύνη των κομμάτων που ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπηρέτησαν το εκμεταλλευτικό σύστημα, προβάλλοντας διαχωριστικές γραμμές περί δεξιάς - κέντρου - αριστεράς (...) Έχουμε ακλόνητη πίστη πως οι συσχετισμοί αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει στατικό (...) Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων, για να ξαναδυναμώσουμε την ελπίδα. Απευθύνουμε σε όλους αυτούς κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης. Απέναντι στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, το ΚΚΕ επιμένει ότι η ελπίδα για τον λαό είναι εδώ». Δεν αξιοποίησε για ιδιοτελείς λόγους και δεν παραγνώρισε την ψήφο που του έδωσαν περισσότεροι από 400.000 ψηφοφόροι, ως δύναμης πραγματικής προάσπισης και προώθησης των λαϊκών δικαίων απ' όποια θέση τάζει ο λαός τους εκπροσώπους του και όσους συμπαρατάσσονται. Ούτε χώρισε τον λαό σε αταξικές πολιτικές - κομματικές κατηγοριοποιήσεις. Στάθηκε με πραγματικό σεβασμό απέναντι στους ψηφοφόρους και στις προσδοκίες τους.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ότι στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019 η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» έλαβε ποσοστό 11,91%, υψηλότερο από εκείνο που έλαβε το ΚΚΕ στις βουλευτικές

εκλογές εκείνη τη χρονιά στα νησιά μας (8,03% τότε, 10,65% τώρα) κατά περίπου 50%. Μια ανάλογη επιτυχία στις νέες συνθήκες μπορεί λοιπόν να την φέρει όχι μόνο σε ποσοστό άνω του 16%, αλλά και να υπερβεί βέβαια ένα τέτοιο ποσοστό, ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτύξει. Ο απολογισμός του έργου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» την τετραετία 2019-2023 και τα νέα ευρύτερα δεδομένα, καθώς και το κύρος του συνδυασμού λόγω της δράσης του και σε λαϊκά στρώματα που ενδεχομένως προτίμησαν τη ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθιστούν ρεαλιστική κατά τη γνώμη μας την προσδοκία διεκδίκησης ποσοστού ικανού να σημαίνει, πιθανώς, είσοδό της στον δεύτερο γύρο.

ΠΕΜΠΤΟΝ, ότι έχει γίνει ευρύτερα κατανοητό τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα άλλα νησιά μας πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και συνδεδεμένες υπηρεσίες υπουργείων αποτελούν πια βασικό και κρίσιμο μοχλό εξυπηρέτησης στα νησιά μας τεράστιων οικονομικών συμφερόντων με άκρως κερδοσκοπικές και επιζήμιες για τον λαό βλέψεις, καθιστώντας πιο απαιτητή την αλλαγή στην ΠΙΝ. Αυτό άλλωστε θα γίνει ακόμη πιο κατανοητό κατά την προεκλογική περίοδο, νομίζουμε, καθώς

πακτωλός εκατοντάδων εκατομμυρίων που διοχετεύεται εδώ και χρόνια σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις από τις τσέπες μας βάσει σχετικών νόμων, με υπογραφές στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και στην Αθήνα, ενώ παραβλέπονται ακόμη και ζωτικές υγειονομικές και άλλες λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο της κεντρικής και περιφερειακής εφαρμογής του τρικομματικής αποδοχής αποτυχημένου μοντέλου της ανάπτυξης που βιώνουμε.

ΕΚΤΟΝ, ότι έχουν δείξει με τραγικό τρόπο τα όριά τους, με μοναδικό αποτέλεσμα βραχύβια και ανώφελα σχήματα εξυπηρέτησης αποδεδειγμένων αυταπατών, αποκομμένα από τον λαό, οι παλινωδίες στην Κέρκυρα κινήσεων προσώπων που εν ονόματι της προόδου επιχειρούν με ανούσια αντιδεξιά λογύδρια και ξεπερασμένες εκ των πραγμάτων αντί-ΚΚΕ προκαταλήψεις να προωθούν υποτιθέμενα προοδευτικά μέτωπα με κάθε λογής παράγοντες και να αγνοούν τον θετικό και ενισχυμένο ρόλο του ΚΚΕ. Η πολιτική γενναιότητα και υπέρβαση είναι αναγκαία και φαίνεται να γίνεται κατανοητή από πρόσωπα που η θέση τους, χωρίς βέβαια να ταυτίζονται, όντως είναι με τον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ αγωνιστικό και ευρύ συνδυασμό.

Όχι μόνον συμπαρατασσόμαστε λοιπόν ως ένας απλός ψηφοφόρος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», αλλά βάσιμα, νομίζουμε, προσδοκούμε - και γι' αυτό γράψαμε ετούτες τις γραμμές με τις σκέψεις μας - πως θα δικαιώσει τις πιο τολμηρές ελπίδες για μιαν αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στη ζωή μας.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search