• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Τα κράτη όπου ζουν 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δαπανούν περισσότερα για χρέη παρά για υγεία, εκπαίδευση

July 16, 2023 590

Σχεδόν η μισή ανθρωπότητα -περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- ζει σε χώρες που δαπανούν περισσότερα χρήματα για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους τους παρά για την υγεία ή την εκπαίδευση, αναφέρει σε μια νέα έκθεση ο ΟΗΕ.

«Ο μισός κόσμος μας βυθίζεται σε μια αναπτυξιακή καταστροφή, που τροφοδοτείται από μια συντριπτική κρίση χρέους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου χρέους την Τετάρτη.

«Το 2022, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφτασε το ρεκόρ των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι αναπτυσσόμενες χώρες επωμίζονται ένα δυσανάλογο ποσό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Επειδή μια τέτοια «συντριπτική κρίση χρέους» επικεντρώνεται κυρίως σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, «δεν κρίνεται ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Γκουτέρες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να φαίνεται ότι δεν υποφέρουν ακόμα – αλλά δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους «είναι συγκλονιστικά και αυξάνονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους έχει αυξηθεί απότομα από 22 έθνη το 2011 σε 59 το 2022. Και συνολικά 52 χώρες, σχεδόν το 40% του αναπτυσσόμενου κόσμου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους, σημείωσε ο Γκουτέρες.

«Στην Αφρική, το ποσό που δαπανάται για πληρωμές τόκων είναι υψηλότερο από τις δαπάνες για εκπαίδευση ή υγεία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και την Ωκεανία [εκτός της Κίνας] διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια για πληρωμές τόκων παρά για την υγεία», αναφέρει η έκθεση.

«Ομοίως, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι αναπτυσσόμενες χώρες αφιερώνουν περισσότερα χρήματα σε πληρωμές τόκων παρά σε επενδύσεις. Σε όλο τον κόσμο, τα αυξανόμενα βάρη χρέους εμποδίζουν τις χώρες να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη», προσθέτει.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο του χρέους κατέχεται από ιδιώτες πιστωτές που χρεώνουν υψηλά επιτόκια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως παράδειγμα, ανέφερε τις αφρικανικές χώρες που πληρώνουν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερο για δανεισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οκτώ φορές περισσότερο από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος έχει φτάσει σε «κολοσσιαία επίπεδα» σε μεγάλο βαθμό λόγω δύο παραγόντων: Πρώτον, οι οικονομικές ανάγκες των χωρών εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς προσπάθησαν να αποκρούσουν τον αντίκτυπο των διαδοχικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, του αυξανόμενου κόστους ζωής και της κλιματικής αλλαγής και δεύτερον, η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική «καθιστά την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στη χρηματοδότηση ανεπαρκή και δαπανηρή».

Ο Γκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι 36 χώρες βρίσκονται «στη λεγόμενη «διαμάχη χρέους» – είτε εντός είτε σε υψηλό κίνδυνο δυσχέρειας χρέους».

«Άλλες 16 πληρώνουν μη βιώσιμα επιτόκια σε ιδιώτες πιστωτές [και] συνολικά 52 χώρες – σχεδόν το 40% του αναπτυσσόμενου κόσμου – αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρέους».

Η επικεφαλής του εμπορίου του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν τόνισε την Τετάρτη «το τεράστιο μέγεθος και την ταχύτητα με την οποία έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος», επισημαίνοντας μια υπερπενταπλάσια αύξηση από το 2000, «ξεπερνώντας σημαντικά την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ που έχει μόλις τριπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα”.

Περιφερειακά, μεταξύ 2010 και 2022, το ύψος του δημόσιου χρέους αυξήθηκε σχεδόν τέσσερις φορές στην Ασία και τον Ειρηνικό, τρεις φορές στην Αφρική, 2,5 φορές στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και 1,6 φορές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Πηγή: aljazeera

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search