• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Υπό αμερικανονατοϊκή εποπτεία – «Διευθετήσεις» εκχώρησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

September 12, 2023 515

Με γοργούς ρυθμούς μπαίνει σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιούλη στο Βίλνιους. Κάτω από τη μπαγκέτα των ισχυρών Ευρωατλαντικών «εταίρων» άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την ανατροπή της πάγιας θέσης των κυβερνήσεων της μεγαλοαστικής τάξης, που αναγνώριζε σαν μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Αιγαίο. Προκειμένου να συγκρατηθεί η Άγκυρα στο δυτικό μαντρί και να διασφαλιστεί η διεύρυνση και συνοχή του ΝΑΤΟ, ο προβλέψιμος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αποδεχτεί την απομείωση κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου για να προχωρήσουν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις με την εποπτεία του ΝΑΤΟ, με στόχο δήθεν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Η συνάντηση αυτήν την εβδομάδα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Τουρκίας στην Άγκυρα τροχοδρομεί αυτήν ακριβώς την επικίνδυνη πορεία.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει:
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 18/9, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10 με αντικείμενο τον «πολιτικό διάλογο» και το «σχέδιο κοινής δράσης».
Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των ΜΟΕ (σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας) και -κατά τον Φιντάν- «συμβουλευτικές συνομιλίες».
Κατακλείδα η συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2023 υπό την προεδρία Μητσοτάκη – Ερντογάν του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών των δύο χωρών για την προώθηση και της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Πέρα από τους εναγκαλισμούς μπροστά στις κάμερες οι δυο πλευρές είπαν τα «δικά τους». Ο Γεραπετρίτης μίλησε για «κλίμα συνεργασίας» «που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση» και «επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ μας». Ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό και τις μειονότητες αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη Συρία και τη Λιβύη. Έτσι «διπλωματικά» η μονοθεματική κυβερνητική ατζέντα διευρύνθηκε στα μέτρα των τουρκικών επιδιώξεων.

Πιο αποκαλυπτικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Φιντάν, διαπίστωσε πως τα «προβλήματα μπορεί να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο», «άνευ προϋποθέσεων», «με βάση το Διεθνές Δίκαιο» και «αμοιβαίο σεβασμό σε δικαιώματα και συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων». Δηλαδή έβαλε στο τραπέζι την τουρκική διαδικασία, την εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση χωρίς περιορισμούς με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα τουρκικά δικαιώματα και συμφέροντα. Υπενθύμισε έτσι τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι, όπου ο Σημίτης αναγνώριζε τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και συνοριακές διαφορές, δηλαδή τη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων, αλλά με «νέες προσεγγίσεις»! Ο Ερντογάν ξεκάθαρος μιλώντας στην καθιερωμένη Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων ανέφερε: «προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της διπλωματίας, στοιχεία σκληρής και ήπιας ισχύος. Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή, αλλά υποχρέωση… Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».

Έτσι επανέλαβε: «Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο». Έβαλε στη συζήτηση και «τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε τουρκική μειονότητα. Έθεσε προκλητικά σε αντιδιαστολή τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης υποστηρίζοντας ότι στην Τουρκία έχουν «επιλύσει τα προβλήματα της ρωμαίικης κοινότητας». Εγκάλεσε έμμεσα τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εγκατάλειψη των μουσουλμανικών και πολιτιστικών μνημείων δηλώνοντας τη πρόθεση της Τουρκίας «να βοηθήσει στην αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα». Τέλος υποστήριξε ότι «για την Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζουμε την αρχή του δίκαιου διαμερισμού», δηλαδή της συνδιαχείρισης και για το Κυπριακό επιβεβαίωσε τις πάγιες τουρκικές θέσεις.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search