• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Το χρονικό μιας κλοπής που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο στη Γάζα

November 28, 2023 533

 - kosmodromio.gr

Οι συμφωνίες του Όσλο, τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στην Παλαιστίνη και η εκκωφαντική αφωνία της Δύσης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1995, υπογράφτηκαν οι συμφωνίες Όσλο II, οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν στην Παλαιστίνη το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπως θέλει τους φυσικούς πόρους της. Στις 5 Οκτωβρίου η Βουλή του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία του Όσλο.

Το 1999 η Παλαιστίνη υπογράφει ένα συμβόλαιο με την εταιρεία British Gas για να κάνει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν ορυκτοί ενεργειακοί πόροι στις ακτές που συνόρευαν με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι έρευνες της British Gas, ανακάλυψαν κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου 20 μίλια από την ακτή. Η UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) σε έκθεσή της υπολόγισε την αξία των κοιτασμάτων αερίου σε 453 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κοιτάσματα πετρελαίου σε 71 δισ. δολάρια σε τιμές 2017. Στη συνέχεια η βρετανική εταιρεία πρότεινε την κατασκευή υποδομών για την εξαγωγή και την επεξεργασία του αερίου από τον βυθό καθώς και την κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Το Ισραήλ αντέδρασε στο σχέδιο αυτό και πρότεινε η Παλαιστίνη να παρέχει το αέριο αυτό στο Ισραήλ με τιμές εσωτερικού και όχι διεθνείς. Η Παλαιστίνη αρνήθηκε την πρόταση αυτή.

Το 2007 διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Γάζα και η Χαμάς βγαίνει πρώτο κόμμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλημένες αρνούνται να την αναγνωρίσουν. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Παλαιστίνης.

Στις 18 Ιουνίου του 2023 ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιτρέπει να αρχίσει το έργο για την εξόρυξη πετρελαίου τονίζοντας «ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των διπλωματικών αναγκών του Ισραήλ» χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Παλαιστίνη. Την ίδια μέρα η Χαμάς δηλώνει ότι «ο λαός μας στη Γάζα έχει κάθε δικαίωμα στους φυσικούς πόρους του».

Στις 7 Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Στις 30 Οκτωβρίου το Ισραήλ χορηγεί άδειες σε έξι εταιρείες να εξάγουν από τον βυθό αέριο στα σημεία που σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, ανήκουν στην Παλαιστίνη. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Βritish Petroleum (BP), σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό των 600 δισ. δολαρίων (έτσι διαμορφώνεται με σημερινές τιμές το ποσό των 453 δισ. δολαρίων, δηλαδή η αξία των κοιτασμάτων αερίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNCTAD το 2017) δεν είναι κάποιο μεγάλο ποσό για τις διεθνείς αγορές. Αλλά για την Παλαιστίνη που έχει ένα ΑΕΠ 18 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα επέτρεπε στον λαό της να βγει από τη φτώχεια .

Συνεπώς η πρόθεση του Ισραήλ να διώξει τους Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας έχει ως σκοπό την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου που ανήκουν στην Παλαιστίνη σύμφωνα με τη Συμφωνία Όσλο που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Με άλλα λόγια διαπράττεται κλοπή από το Ισραήλ. Και η Δύση δεν μιλεί, ούτε καταδικάζει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search