• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ναυτική δύναμη στην Υεμένη: υπεράσπιση του Ισραήλ και της γενοκτονίας στη Γάζα

December 29, 2023 864

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Στο έδαφος της Αιγύπτου μπροστά στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφας, που οδηγεί στη μαρτυρική Γάζα, εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν σταματημένα εδώ και εβδομάδες σε μήκος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων. Η πορεία τους έχει διακοπεί, με ευθύνη του Ισραήλ, που θέλει κατ’ αυτό τον τρόπο να προκαλέσει στους Παλαιστίνιους τη μεγαλύτερη δυνατή οδύνη, αφήνοντας τους χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς μέσα περίθαλψης, χωρίς ρουχισμό! Στις νταλίκες είναι φορτωμένα τρόφιμα, νερά, φάρμακα και ευαίσθητο υλικό με ημερομηνία λήξης που κάθε πρωί πετιέται. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα αφήνει αδιάφορους τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους σύμμαχους του Ισραήλ.

Ωστόσο, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Γάζας στο πέρασμα του Μαμπ ελ Μαντέμπ που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό και τον κόλπο του Άντεν (στα νότια) με την Ερυθρά Θάλασσα, το Κανάλι του Σουέζ και τη Μεσόγειο (στα βόρεια) κι απ’ όπου περνά το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, ένα άλλο… μποτιλιάρισμα προκάλεσε την μήνιν των συμμάχων μας! Εκεί συνωστίζονται πλοία που εσχάτως και κατόπιν εντολών αλλάζουν ρότα και αντί για την Ερυθρά Θάλασσα φτάνουν στην Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής, κάνοντας τον περίπλου της μαύρης ηπείρου.

Για την υποτιθέμενη απρόσκοπτη διέλευση αυτών των φορτηγών πλοίων οι Αμερικάνοι κι οι σύμμαχοί τους σχημάτισαν (μια ακόμη) πολεμική συμμαχία. Αλλά για την ασφαλή διέλευση των φορτηγών με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, δηλώνουν αναρμόδιοι και αδιάφοροι, επιτρέποντας στο Ισραήλ να συνεχίζει το έγκλημα πολέμου!

Η αιτία της αμερικανικής κινητοποίησης είναι υποτίθεται οι επιθέσεις των Χούθι! Οι Χούθι ωστόσο έχουν με κάθε τρόπο κάνει γνωστό ότι στο στόχαστρό τους βρίσκονται πλοία και μεταφορές ισραηλινών συμφερόντων κι όσα φορτία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια. Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν θα διαρκέσει μόνον όσο διαρκεί η βάρβαρη εισβολή και γενοκτονία στη Γάζα. Με αλλεπάλληλες  ανακοινώσεις  τους οι Χούθι έχουν κάνει γνωστό ότι κανένα άλλο πλοίο δεν κινδυνεύει, παρά μόνο όσα συνδέονται με τον Σιωνισμό, κι επίσης ότι εγγυώνται την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Προς επίρρωση το γεγονός ότι και τα 15 πλοία που χτύπησαν από τις 18 Νοεμβρίου συνδέονται με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις ηγέτη των Χούθι στην  Washington Post  στις 19 Δεκεμβρίου ήταν τόσο προφανείς και λογικές, που δύσκολα ένας δημοκράτης θα διαφωνήσει: «Ο πόλεμός μας είναι ένας ηθικός πόλεμος. Κι επομένως δεν έχει σημασία πόσους συμμάχους θα κινητοποιήσει η Αμερική. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μας δεν θα σταματήσουν. Η συμμετοχή σε μια συμμαχία που θα προστατεύσει δράστες γενοκτονικών εγκλημάτων είναι ντροπή για την ιστορία των χωρών που συμμετέχουν. Αν η Αμερική είχε κινητοποιηθεί στη σωστή κατεύθυνση, θα είχε υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματά του χωρίς να χρειαστεί να επεκτείνει το πεδίο της σύγκρουσης» . Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

Ωστόσο αλλαγή πορείας διέταξαν οι μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Hapag-Lloyd, MSC, CMA, AP Moller – Maersk, κ.α.), κορυφαίες πετρελαϊκές (όπως η βρετανική ΒΡ και η νορβηγική Equinor), ακόμη και η ΙΚΕΑ που προϊδέασε τους πελάτες της για καθυστερήσεις σε παραδόσεις και ελλείψεις. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη αντίδρασή τους δεν ήταν παρά μια ένδειξη αλληλεγγύης στο κράτος-απαρτχάιντ. Διατάσσοντας τα πλοία τους να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής και προσθέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο 3.200 μίλια στην πορεία τους (που αντιστοιχεί σε 3 ή 4 εβδομάδες επιπλέον σε ένα μέσο ταξίδι 30 έως 40 ημερών από την Ασία στην Ευρώπη) προκάλεσαν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων:

  • Έβαλαν φωτιά στις τιμές της ενέργειας κι όχι μόνο των μεταφορικών: από το αργό πετρέλαιο ως το φυσικό αέριο της Ευρώπης και της Αγγλίας.
  • Προκάλεσαν στην Αίγυπτο απώλειες εκατοντάδων εκ. δολαρίων, δεδομένου ότι κάθε χρόνο κερδίζει από το Σουέζ 8,5 δις. δολ. που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της!
  • Και τέλος, οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν μια ακόμη επιθετική δύναμη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας», γενικεύοντας τη σύγκρουση στην περιοχή.

Η ονομασία της αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων επειδή η δύναμη κρούσης που συγκροτήθηκε ως στόχο έχει να προστατεύσει το Ισραήλ από τους Χούθι ώστε το τελευταίο να συνεχίσει να εφαρμόζει ανεμπόδιστα την εθνοκάθαρση στη Γάζα. Με άλλα λόγια τα κράτη που θα στείλουν πλοία (ΗΠΑ, Αγγλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και τελευταία και καταϊδρωμένη η Ελλάδα που έπρεπε να δείξει ότι είναι πιστός υπηρέτης του κράτους-απαρτχάιντ) θα λειτουργήσουν σαν το μακρύ χέρι του Σιωνισμού! Φρουροί των εγκλημάτων του Ισραήλ κι όχι της Ευημερίας. Προστάτες της γενοκτονίας κι όχι του ελεύθερου εμπορίου. Φύλακες-άγγελοι του σιωνισμού κι όχι των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Προκαλεί μάλιστα εντύπωση πως το Ισραήλ ανέθεσε σε άλλους την προστασία της ναυσιπλοΐας του. Εφόσον ισραηλινών συμφερόντων εμπορικά πλοία κινδυνεύουν, γιατί δεν πήγε το ισραηλινό ναυτικό να τα καλύψει; Το Ισραήλ ωστόσο ούτε καν συμμετέχει στην «Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας» αφήνοντας την άμυνα του στους χρήσιμους ηλίθιους που μάζεψαν οι ΗΠΑ…

Η Ελλάδα, ωστόσο, συμμετέχοντας στην αποστολή κατά των Χούθι τάσσεται αυτόματα στα εχθρικά κράτη – προστάτες του Σιωνισμού! Μπαίνει στο στόχαστρο των Χούθι, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις της όχι μόνο με την Υεμένη αλλά επίσης με τα μεγαλύτερα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Πάνε κι όπου βγει;

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης προκαλεί εντύπωση ότι ακόμη και τώρα ο ακριβής στόχος της αποστολής είναι αδιευκρίνιστος: Θα ξεκινήσουν πόλεμο με τους Χούθι; Θα λειτουργούν ως «συνοδοί πολυτελείας» στα ισραηλινά πλοία; Ή, θα δημιουργήσουν αντιπυραυλική ασπίδα για να αποκρούουν πυραυλικές επιθέσεις; Δεν συμβαίνει συχνά πρώτα να συγκροτείται μια αποστολή και μετά να καθορίζονται οι στόχοι της…

Η αδυναμία προσδιορισμού του ακριβούς χαρακτήρα της αποστολής δεν είναι καθόλου ασύνδετη από τους κινδύνους με τους οποίους θα έρθει αντιμέτωπη. Δεν είναι τυχαίο πώς ούτε η Αίγυπτος, ούτε πολύ περισσότερο η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν τους Χούθι. Ούτε επίσης εντάχθηκαν στην ομάδα προστασίας του Ισραήλ, για τον απλό λόγο ότι ειδικά οι Σαουδάραβες που πολεμούσαν με τους Χούθι επί 10ετίας ξέρουν πολύ καλά και τις ικανότητες τους και το οπλοστάσιο τους. Δεν πρόκειται για μια ακόμη ένοπλη ομάδα… Την δήλωση του ιρανού υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί για τη νέα συμμαχία προθύμων των Αμερικανών, ότι «αν έλαβαν μια τόσο ανορθολογική απόφαση θα βρεθούν αντιμέτωποι με ασυνήθιστα προβλήματα» θα την θυμηθούν πολλές φορές όσοι ανέλαβαν να πολεμήσουν για χάρη των Ισραηλινών γενοκτόνων.

Η κατεπείγουσα συμπόρευση τόσων κρατών με το κράτος-απαρτχάιντ ωστόσο κρύβει μια άλλη πραγματικότητα εξ ίσου οδυνηρή για το Ισραήλ, που σήμερα βρίσκεται ακριβώς σε εκείνη την κατάσταση που εύστοχα προέβλεψε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν, στις 2 Δεκεμβρίου. Μιλώντας πιθανά με την πείρα του ως ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ το 2010 και 2011, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι κινδυνεύει να υποστεί μια «στρατηγική ήττα» αν δεν προστατεύσει τους αμάχους. Παραμονές των Χριστουγέννων του 2023 το Ισραήλ αφού υπέστη μια στρατιωτική ήττα στις 7 Οκτωβρίου -τόσο συνηθισμένη στην ιστορία των πολέμων- βρίσκεται στην πιο δεινή θέση που έχει βρεθεί από την ίδρυσή του:

  • Βαρύνεται με την πιο απάνθρωπη εθνοκάθαρση και γενοκτονία των τελευταίων δεκαετιών, μέσω μαζικών εκτοπίσεων.
  • Ευθύνεται για τον αδικαιολόγητο θάνατο 20.000 αθώων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 69 δημοσιογράφοι και δεκάδες μέλη ανθρωπιστικών και διεθνών οργανώσεων.
  • Η ηγεσία της Χαμάς παραμένει ασύλληπτη και διεξάγει συνομιλίες στο Κατάρ με την Μοσάντ, ενώ το κύρος της έχει απογειωθεί σε όλο τον κόσμο.
  • Θεωρείται κράτος – λάφυρο στα χέρια ενός κοινού υπόδικου απατεώνα, όπως ο Νετανιάχου, που ρίχνει συστηματικά λάδι στην πολιτική φωτιά για να μην δικαστεί.
  • Οι μοναδικοί όμηροι που μπορούσαν να έχουν απελευθερωθεί σώοι κι αβλαβείς δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό, παρότι κρατούσαν λευκή σημαία.
  • Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το Χάρβαρντ των ΗΠΑ και την Ευρώπη ως την Αυστραλία (ο ανθός της ευαίσθητης και δημοκρατικής ανθρωπότητας!) διαδηλώνουν εναντίον του.
  • Δεκάδες αξιωματικοί και στρατιώτες του Ισραήλ έχουν μπει σε λίστα διερεύνησης για τέλεση εγκλημάτων πολέμου, ενώ οι απώλειές του στην Γάζα είναι πολλές εκατοντάδες.

 

Η θέση του Ισραήλ είναι τόσο δεινή ώστε ακόμη κι η Χαμάς, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο, κεφαλαιοποιώντας τις στρατιωτικές και πολιτικές επιτυχίες της,  απέρριψε  δημόσια και απερίφραστα την έκκληση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ ενώπιον ξένων διπλωματών για εκεχειρία, θέτοντας ως όρο την απελευθέρωση και των 10.000 παλαιστινίων κρατουμένων!!!

 

Σε αυτό το περιβάλλον σίγουρης στρατηγικής ήττας και αβέβαιης τακτικής επιτυχίας το Ισραήλ ζήτησε τη συγκρότηση της ναυτικής δύναμης προστασίας του για να καλύψει την επικείμενη υποχώρησή του και να γενικεύσει την αστάθεια στην περιοχή…

πηγή: info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search