• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Αναπαραγόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο

March 17, 2024 493

Σε μια περίοδο που το Κυπριακό οδηγείται σε οριστικό χαντάκωμα με τις «ανανεωμένες» προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με μεθοδεύσεις για την αποδοχή των τουρκικών προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών, η ενθαρρυμένη Τουρκία επανέρχεται σε προκλήσεις καταπάτησης της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Με NAVTEX στέλνει το ερευνητικό σκάφος Bilim 2 για επιστημονικές έρευνες από τις 5 μέχρι τις 15 Μάρτη βόρεια της Κύπρου, έχοντας τη συγκατάθεση των ανδρεικέλων της στα κατεχόμενα από την ίδια κυπριακά εδάφη. Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές (στα νότια) που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, η άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητείται, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχεται την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρίτες χώρες, με το «επιχείρημα» πως δεν έχει τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, ο ΟΗΕ σιωπά εκκωφαντικά και κανένας «σύμμαχος» δεν διαμαρτύρεται, θεωρώντας «κανονικότητα» την πενηντάχρονη κατοχή του νησιού. Έχουν όμως το θράσος να ζητούν από την ακρωτηριασμένη Κύπρο να στείλει τα πενιχρά οπλικά της συστήματα (ρωσικής κατασκευής) στην Ουκρανία, συνδράμοντας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Στην τουρκική πρόκληση η Λευκωσία απάντησε εκδίδοντας αντι-navtex, καθώς όπως σχολίασε ο Κύπριος πρόεδρος, Χριστοδουλίδης, «είναι χώρος δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάντα αντιδρούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο». Και αποδεχόμενος μοιρολατρικά την κατάσταση σχολίασε ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν βοηθούν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία».

Η δημιουργία έντασης στις κυπριακές θάλασσες, καταδεικνύει και τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε σχέση με τη νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αναμένεται στην Κύπρο, για δεύτερη φορά, η προσωπική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Κουεγιάρ, για να ξανασυναντηθεί με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, μετά τις επαφές που είχε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, διερευνώντας τις προθέσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνουν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις αν πρώτα δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους και δεν συμφωνηθεί ότι η λύση θα είναι λύση δύο κρατών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search