• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Έκθεση ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο υγειονομικούς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία

May 07, 2024 351

Δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και φαινόμενο burnout του υγειονομικού προσωπικού η διεθνής γκρίζα πραγματικότητα για τους υγιεινομικούς

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η έλλειψη προσωπικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στα νοσοκομεία.

Οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η έλλειψη προσωπικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα των συστημάτων Υγείας να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς.

Ακόμα και οι ίδιοι οι υγειονομικοί βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί και 1 στους 2 θεωρεί μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων. Συγκεκριμένα, τα εκτεταμένα κενά σε προσωπικό που παρατειρούνται στις δομές υγείας επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι βιώνουν συστηματικά ανεπάρκειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας είναι ουσιαστικό για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων στην υγεία, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελλείψεις προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν υψηλά επίπεδα ψυχικής ασθένειας, σωματικές βλάβες και κακή διάθεση. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων.


Εξαντλημένοι εργαζόμενοι
Στοιχεία από 10 χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, σχεδόν το 40% των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης κάτω των 55 ετών αναφέρουν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι και πάνω από το 10% σκοπεύουν να σταματήσουν να εξετάζουν ασθενείς στο εγγύς μέλλον. Λιγότεροι από έναν στους πέντε ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης σε σχέση με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει εθνικές έρευνες για την αξιολόγηση των εμπειριών των υγειονομικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Οι έρευνες αυτές αναδεικνύουν τα προβληματικά σημεία και οδηγούν σε πολιτικές παραμονής γιατρών και νοσηλευτών στον εργασιακό τους χώρο.

Κίνδυνοι για τα συστήματα
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με την Υγεία βιώνουν υψηλότερη από το μέσο όρο έκθεση σε σωματικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.


Το 2021, οι νοσηλευτές ήταν το επάγγελμα με τους περισσότερους κινδύνους ασφάλειας στην εργασία (69%, έναντι 34% σε άλλους κλάδους). Το ποσοστό των νοσοκόμων και των μαιών που αντιμετωπίζουν εργασιακή πίεση βρέθηκε στο 61%, διπλάσιος από τον μέσο όρο (30%) σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικοί εμφάνισαν αύξηση κατά 2,5 φορές στα ποσοστά τραυματισμών και ασθενειών μεταξύ 2019 και 2020.

 

Στόχος της έκθεσης είναι να διαπιστωθούν οι αιτίες που οδηγούν σε εργασιακή εξουθένωση το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια τα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθήκων εργασίας στα νοσοκομεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search