Από χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε ότι «η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ πολλών μνημείων σε ολόκληρη την ΕΕ που θα φωτιστούν για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση ένα μήνα από τις ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου). Στα κτίρια θα εμφανίζεται το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα.» ή την σημαία της ΕΕ από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως την Πέμπτη 9 Μαΐου».

Σήμερα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή 12 Μάη θα οργανώσουν φιέστα σε κάποιον πολυχώρο της Αθήνας, διότι «η Ημέρα της Ευρώπης είναι φέτος αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με συζητήσεις και εκδηλώσεις εν όψει των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών και την παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά (σ.σ. υπάρχει εντολή ο Σχοινάς να αναγράφεται πάντα με μπολντ χαρακτήρες), ο οποίος θα συνομιλήσει με νέες και νέους σε εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου, την οποία θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Πασπαράκης».

Η 9η Μάη είναι η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Θα τα (ξανα)πούμε αύριο γι’ αυτό. Ο,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να τη μετατρέψουν σε «ημέρα της Ευρώπης» (έχουν το θράσος -πέραν των άλλων- να ταυτίζουν την Ευρώπη με την ΕΕ).

Αυτοί που προσπαθούν να μετατρέψουν τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σε «μέρα της Ευρώπης», για να κρύψουν το γεγονός ότι ηγέτρια δύναμη στη νίκη επί του ναζιφασισμού ήταν η ΕΣΣΔ, έχουν το θράσος να οργανώνουν παράλληλα (χτες και σήμερα) στις Βρυξέλλες «το 15ο σεμινάριο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Ισραήλ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού». Και να γράφουν με θράσος στο σχετικό Δελτίο Τύπου: «Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς ανόδου του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως μετά τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Θα συμμετάσχει και ο απαραίτητος Σχοινάς (ο Μπορέλ, που είναι ο τρόπον τινά υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, μάλλον προτίμησε να μην εκτεθεί άλλο), που έκανε και δήλωση: «Ο αντισημιτισμός είναι ασυμβίβαστος με όλα αυτά που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και στο μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε. Σήμερα όμως είμαστε καλύτερα εφοδιασμένοι για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη απ’ ό,τι στο παρελθόν, χάρη στην πρώτη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού που εγκρίναμε το 2021. Τώρα είναι η ώρα να επισπευστεί η εφαρμογή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τους βασικούς εταίρους μας».

Η υπόλοιπη επίσημη συμμετοχή είναι εξαιρετικά φτωχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της σιωνιστικής οντότητας, Ισραελ Κατς, η υπουργός Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της Γαλλίας, Ορόρ Μπερζέ, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της πάντα πρόθυμης κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα και τέλος. 

Ούτε καν ίσες αποστάσεις. Εθαψαν βαθιά τους πάνω από 35.000 νεκρούς παλαιστίνιους αμάχους, τα πάνω από 17.000 νεκρά παιδιά και στηρίζουν τον δολοφονικό σιωναζισμό σε μια στιγμή που αυτός παραπαίει από τα χτυπήματα της Παλαιστινιακής Αντίστασης και είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει. Ολη η ανθρωπότητα βοά, όμως. Για μια ακόμα φορά, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πλήρως απομονωμένες από αυτό που ονομάζουν κοινή γνώμη στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Θέλουν μάλιστα να επιβάλουν κατασταλτικά μέτρα σε βάρος όλων όσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό σημαίνει η «καταπολέμηση του αντισημιτισμού». Το έκαναν ακόμα και στο σαχλοπανηγύρι της Eurovision, όπου η ΕΒU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση) απαγόρευσε τις παλαιστινιακές σημαίες. Τους τη χάλασε, όμως, ένας σουηδός τραγουδιστής που βγήκε και τραγούδησε φορώντας μια παλαιστινιακή μαντίλα. Μήνυμα αγάπης θέλησε να στείλει, όπως είπε, αλλά η… δημοκρατική EBU τον «καταχέριασε»!

Εχει και συνέχεια. Προχτές, συνήλθε στις Βρυξέλλες το «φόρουμ ΕΕ-Ουκρανίας για την αμυντική βιομηχανία». Οπως ενημερωθήκαμε από Δελτίο Τύπου της Κομισιόν, «το φόρουμ εστίασε στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με σκοπό την παροχή σταθερής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και την καλύτερη αντιμετώπιση των βιομηχανικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας. Το φόρουμ συγκέντρωσε πάνω από 400 εκπροσώπους κυβερνήσεων, αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας, επιχειρηματικών ενώσεων, βασικών χωρών-εταίρων, οργανισμών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Περιλάμβανε διάσκεψη υψηλού επιπέδου και δράσεις επιχειρηματικής αντιστοίχισης, για την πρακτική συνεργασία μεταξύ μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων».

Μπορεί στην Ουκρανία να τιμούν τους συνεργάτες των ναζί τύπου Στεπάν Μπαντέρα και να αποκαθηλώνουν τα αγάλματα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού, όπως ο στρατηγός Βατούτιν, που εξολόθρεψαν τη ναζιστική χολέρα και τους λίγους ουκρανούς συνεργάτες της, όμως το εθνικοφασιστικό καθεστώς του Ζελένσκι είναι αυτό που προσφέρει τον ανθό της Ουκρανίας σαν κρέας για τα κανόνια του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής Δύσης στον πόλεμό της με την ιμπεριαλιστική Ρωσία. Κι επειδή ο πόλεμος είναι και μια τεράστια μπίζνα, γι’ αυτό έτρεξαν καπιταλιστές και αστοί πολιτικοί στο φόρουμ.